TARTA Z MALINAMI I CZEKOLADĄ

Autor: Basia Szmydt

Maliny i czekolada to połączenie bardzo, bardzo dobre. Jeśli dołożymy do tego idealnie kruche, maślane i rozpływające się w ustach ciasto – mamy przepis doskonały. Taki przepis, który jest i łatwy i ekspresowy, a dodatkowo idealny dla fanów mniej słodkich deserów.
Plus samo układanie malin na zastygającym czekoladowym kremie ma w sobie coś magicznego.

Do dzieła. Czas upichcić coś dobrego do popołudniowej kawy.

TARTA Z MALINAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 żółtka

Składniki na nadzienie:

250 g malin
2 gorzkie czekolady
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki masła

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę. Gdy będzie zbyt lepkie – podsyp mąką. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuść w rondelku na średnim ogniu czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, śmietankę i masło.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cieniutko. Wyłóż nim standardową foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem. Na tak wyłożone w foremce ciasto połóż okrągły arkusz papieru do pieczenia i posyp go suchą fasolą, żeby spód nadmiernie nie wyrósł podczas pieczenia.
Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Zdejmij papier i suchą fasolę i podpiecz go jeszcze przez 5 minut.
Na upieczony, wystudzony spód wylej czekoladową masę.
W masę powtykaj maliny.
Włóż tartę do lodówki na godzinę.
Na koniec, przed podaniem posyp tartę odrobiną pokruszonego, kruchego ciasta i udekoruj listkami mięty.

Voila! Proste?

Spodobają Ci się także:

9 komentarzy

AgaR 10 lipca, 2018 - 10:06 am

daj kawałek!! :)) wygląda obłędnie- kradnę przepis 🙂

Reply
General Fresh 10 lipca, 2018 - 1:35 pm

Fajnie wygląda. Połączenie malin i czekolady jest naprawdę świetne 🙂

Reply