Maliny i czekolada to połączenie bardzo, bardzo dobre. Jeśli dołożymy do tego idealnie kruche, maślane i rozpływające się w ustach ciasto – mamy przepis doskonały. Taki przepis, który jest i łatwy i ekspresowy, a dodatkowo idealny dla fanów mniej słodkich deserów.
Plus samo układanie malin na zastygającym czekoladowym kremie ma w sobie coś magicznego.
Do dzieła. Czas upichcić coś dobrego do popołudniowej kawy.
TARTA Z MALINAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 żółtka
Składniki na nadzienie:
250 g malin
2 gorzkie czekolady
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki masła
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę. Gdy będzie zbyt lepkie – podsyp mąką. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuść w rondelku na średnim ogniu czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, śmietankę i masło.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cieniutko. Wyłóż nim standardową foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem. Na tak wyłożone w foremce ciasto połóż okrągły arkusz papieru do pieczenia i posyp go suchą fasolą, żeby spód nadmiernie nie wyrósł podczas pieczenia.
Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Zdejmij papier i suchą fasolę i podpiecz go jeszcze przez 5 minut.
Na upieczony, wystudzony spód wylej czekoladową masę.
W masę powtykaj maliny.
Włóż tartę do lodówki na godzinę.
Na koniec, przed podaniem posyp tartę odrobiną pokruszonego, kruchego ciasta i udekoruj listkami mięty.
Voila! Proste?
10 komentarzy
daj kawałek!! :)) wygląda obłędnie- kradnę przepis 🙂
Fajnie wygląda. Połączenie malin i czekolady jest naprawdę świetne 🙂
Będę go zjadł ;D Wygląda przepysznie, a za tartę dałabym się pokroić ;D
Byłam dzisiaj na zakupach… ale chyba zmusiłaś mnie, żeby iść znowu! Czekolady w domu nie mam, a czuję, że jak tego nie zrobię to mi się w nocy przyśni 😀
Piękna! I na pewno smaczna. Muszę spróbować ją zrobić, bo przepis wydaje się prosty 🙂
Wygląda super i tak samo będzie smakować. Jaka szkoda że malinowy sezon tak szybko się kończy.
Aaaaa, muszę zrobić!!! <3
Ale mi ślinka cieknie <3
Zrobiłam to ciasto. Wyszło super. Bardzo szybkie. Polecam również. Ja nie przepadam za gorzka czekoladą wiec zrobiłam mix – czeko mleczna + czeko gorzka,
Szkoda że sezon malin już za nami 🙁