fbpx

KURCZAK PO JAMAJSKU Z RYŻEM, FASOLĄ I SALSĄ MANGO

Autor: Basia Szmydt

Dziś mam dla Ciebie coś zupełnie innego i zaskakującego. Kurczak po jamajsku czyli danie, które mi przypomina karaibskie smaki. Kuchnia Karaibów jest często słodka, łączy ze sobą nieoczywiste smaki, a od ilości przypraw używanych do przyrządzania dań potrafi zakręcić się w głowie. Wbrew pozorom jednak przygotowanie takiej potrawy jest bardzo proste, a większość jeśli nie wszystkie potrzebne przyprawy bez problemu znajdziemy w polskich sklepach. No i jestem pewna, że ten smak Cię zaskoczy.

Kurczak po jamajsku – składniki

  • 200 g fileta z piersi kurczaka (jeśli możesz proszę wybieraj dobre mięso bez antybiotyków)
  • olej kokosowy
  • limonka

    Marynata:
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1/2 świeżej papryczki chilli drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
  • 2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego (zachęcam, by zmielić ziarenka ziela angielskiego w młynku jeśli nie mamy mielonego, nadaje niepowtarzalny smak potrawom kuchni kreolskiej)
  • sok z połowy limonki

    Ryż i fasola:
  • 100 g ulubionego ryżu
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula pokrojona drobno
  • 2 ząbki czosnku pokrojone drobno
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • puszka czerwonej fasoli opłukanej z zalewy

    Salsa z mango:
  • 2 średnie mango pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona drobno
  • pęczek świeżej kolendry pokrojonej drobno
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • sól, pieprz do smaku

Kurczak po jamajsku – wykonanie

Najpierw musisz zamarynować kurczaka. Pokrój go na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty przełóż do miski i zblenduj niezbyt dokładnie. Obtocz mięso w marynacie, miskę przykryj i wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Następnego dnia przełóż mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż mięso będzie miękkie czyli ok 25 minut.

W tym czasie przygotuj ryż z fasolą. Zagotuj w garnuszku na średnim ogniu ryż i wszystkie składniki oprócz fasoli. Jeśli mleko jest zbyt gęste dolej odrobinę wody. Pod sam koniec gotowania dodaj odsączoną z puszki fasolę, wymieszaj dokładnie, zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem.

Przygotuj salsę. Mango obierz i pokrój w kosteczkę. Mango nie może być zielone, ale nie może tez być zbyt dojrzałe. Ma być w sam raz 🙂 Dodaj drobno posiekaną cebulę i resztę składników i dokładnie wymieszaj.

Podawaj całość tak jak na zdjęciu. Uwaga! Smakuje najlepiej po kilku godzinach od przygotowania, czyli odgrzewane 🙂

Przyznam, że takie połączenie smaków to coś zupełnie innego, zaskakującego, ale i pysznego. Dodatkowo to danie spokojnie możemy jeść na diecie 🙂 Przepis znalazłam w książce o wymownym tytule „28 dni bikini body” Kayla Itsines, więc uznajmy że to o czymś świadczy 🙂

A jeśli masz ochotę na więcej karaibskich klimatów, mimo naszej styczniowej aury za oknem to być może spodoba Ci się przepis na aromatycznego KURCZAKA COLOMBO – najsłynniejsze danie karaibskiej Gwadelupy.

PRZEPIS NA KURCZAKA COLOMBO

A może szaszłyki z mango i krewetek?

PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z MANGO I KREWETEK W PYSZNEJ MARYNACIE.

No i na koniec dwa moje ulubione karaibskie drinki.

PRZEPIS NA LE PLANTEUR

PRZEPIS NA PUNCH AU COCO

Włącz sobie karaibską muzykę, na przykład taką jak ta albo taką, spróbuj nowych smaków i daj mi znać w komentarzu jak wyszło 🙂

Spodobają Ci się także:

5 komentarzy

Iza 11 stycznia, 2021 - 4:29 pm

Kurczak gości bardzo często na naszym stole. Brakuje już czasem pomysłów na jego podanie. Wypróbowałam już mnóstwo przepisów. Do niektórych wracam, do innych już raczej nie. Kurczaka po jamajsku przyrządziłam dzisiaj pierwszy raz. Wyszedł pyszny i smakował całej mojej rodzinie 🙂 na pewno częściej będę zaglądać na Twojego bloga i szukać inspiracji na obiad 🙂

Reply
Basia Szmydt 11 stycznia, 2021 - 5:29 pm

o jak super, bardzo się cieszę, że smakował 🙂

Reply
Ineska 13 stycznia, 2021 - 10:43 am

Oj przyda się trochę smaku karaibów w te mroźne dni 😀

Reply
Agata 13 stycznia, 2021 - 2:09 pm

Fajne danie, salsa mango to pyszny dodatek 🙂

Reply
Agata 15 stycznia, 2021 - 6:56 am

Uwielbiam taką kuchnię! Od bardzo dawna w mojej kuchni obecne są takie klimaty.
Każdemu życzę smacznego! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem