Dziś obiecany przepis. Tę kolorową sałatkę lub też po prostu potrawę, pokazywałam na instastories. Zrobiłam ją podczas majówki do grilla i w pewnym momencie wygrała z kiełbasami i innymi sztukami mięsa z grilla. Ty możesz ją zrobić dzień wcześniej i zapakować w pudełko do pracy. Jest sycąca, prosta i mega zdrowa!
SAŁATKA Z BROKUŁÓW W SOSIE CURRY
Czego potrzebujesz?
1 brokuł
garść płatków migdałowych
garść posiekanych pistacji (najlepiej użyć i tego, i tego, ale możesz wykorzystać albo migdały, albo pistacje)
garść ziaren granatu
garść suszonej żurawiny
dressing:
opakowanie jogurtu naturalnego (małe)
płaska łyżeczka curry
łyżka miodu
skórka otarta z połówki cytryny
sól
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na parze (ok. 10 minut, nie więcej). Przelej je zimną wodą, żeby zachowały intensywny, zielony kolor. Suszoną żurawinę zalej w kubku wrzątkiem. Migdały i pistacje podpraż przez 2-3 minuty na suchej patelni (mieszaj, nie możesz ich przypalić).
Przygotuj dressing – po prostu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, na koniec posól do smaku.
Na półmisku ułóż brokuły, polej je dressingiem, posyp ziarnami granata, posyp uprażonymi migdałami i posiekanymi pistacjami oraz odsączoną z wrzątku żurawiną.
Koniec 🙂 Spróbuj koniecznie. Zdziwisz się jak te składniki dobrze się ze sobą komponują i jak dobrze smakują.
Idealne dla Ciebie, jeśli właśnie jesteś na diecie.
Inspirację na ten przepis znalazłam u jak zwykle świetnego Marka Zaremby, autora między innymi książki „Jaglany detoks”, którą bardzo Ci polecam.
2 komentarze
Prześliczny talerz, można wiedzieć gdzie kupiony ? 😀
W TK Maxx 🙂