fbpx

OWOCE POD KRUSZONKĄ

Autor: Basia Szmydt

Ledwo zdążyłam, by zrobić te zdjęcia. Zapach maślanej kruszonki w ułamku sekundy zwabił bawiących się na dworze chłopców, którzy niczym błyskawica umyli ręce i zasiedli do stołu. Jeszcze chwilka, jeszcze momencik tylko kilka zdjęć, żeby było na bloga. Bo to takie dobre! I choć słońce tego wieczoru zaszło szybciej niż się spodziewałam i zabrało mi ostatnie sekundy dobrego światła, i choć chętnych na te owoce pod kruszonką było więcej niż mam domowników – to zdążyłam i jest: przepis na naprawdę pyszne owoce pod chrupiącą kruszonką. W sam raz na te majowe wieczory, kiedy dnie jeszcze rozgrzane przez słońce, a wieczory i noce chłodne. W sam raz, by usiąść wspólnie przy stole z kubkami pełnymi gorącej herbaty i rozpływającym się, banalnym w wykonaniu deserem.
Dobre to. Naprawdę dobre.

OWOCE POD KRUSZONKĄ – PRZEPIS

Owoce:
opakowanie mrożonych malin, truskawek lub owoców leśnych
5 sporych jabłek
1/3 kostki prawdziwego masła
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
2/3 kostki prawdziwego masła
70 g cukru
50 g płatków owsianych
szczypta cynamonu
laska wanilii


Mrożone owoce rozmroź. Jabłka obierz ze skórek i pokrój na niewielkie kawałki. W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuść masło i cukier. Dodaj wszystkie owoce i wymieszaj dokładnie. Praż przez 2-3 minuty tak, by owoce się nie rozpadły. Posyp je cynamonem.

Czas na kruszonkę. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno je pokrój. Wymieszaj je w misce razem z mąką, płatkami owsianymi, cukrem, ziarenkami z laski wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż i tępą stroną noża zdejmij z jej wnętrza maleńkie, czarne nasionka). Ucieraj ciasto w palcach, aż uzyskasz sypką kruszonkę.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż na nie owoce i posyp obficie kruszonką.
Wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut, aż kruszonka będzie mieć złocisty kolor.
Podawaj ciepłą z lodami waniliowymi albo samą.

Spodobają Ci się także:

8 komentarzy

Monika 6 maja, 2018 - 4:13 pm

Hmm wygląda niesamowicie !! Ale czy po rozmrożeniu owoców one i tak nie są już „rozpadnięte” ? Pytam w kontekście uwagi w przepisie dotyczącej prażenia owoców.

Pozdrawiam 🙂

Reply
Basia Szmydt 6 maja, 2018 - 4:56 pm

Chodzi o to, żeby nie zrobiła się z nich taka papką jak na dżem 😉

Reply
Monika 6 maja, 2018 - 5:02 pm

Dziękuję za odpowiedź !! Teraz już wszystko wiem i zabieram się do roboty 🙂

Reply
Kahakasia 7 maja, 2018 - 3:45 pm

Polecam zastąpić zwykłą mąkę, kokosową….. nie dość że zyskujemy opcję gluten free to jeszcze ten smak!!! Aż mi ślinka poleciała;p

Reply
Kasia 11 maja, 2018 - 8:36 pm

Robiłam już dwa razy i chyba na tym sie nie skończy. Dodalam do kruszonki mąkę kokosową jak radzila poprzedniczka i jeszcze wiórki kokosowe. No i do tego gałka lodów waniliowych, i jak się te lodziki rozpuszczą tworząc taki sosik, no to już palce lizać… ostatnio nasz ulubiony deserek.

Reply
Daryjka 12 maja, 2018 - 11:56 pm

Tego mi było trzeba!Ostatnimi czasy deser serwowany o każdej porze dnia i nocy 🙂

Reply
Asia 2 kwietnia, 2020 - 3:30 pm

Nie wiem czemu ale kruszonka nie wyszła sypka, wyszła jak plastelina… zrobiły się z tego owoce pod kruchym ciastem…

Reply
Basia Szmydt 2 kwietnia, 2020 - 4:58 pm

Możliwe, że było za dużo masła, a za mało mąki.

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem