Ledwo zdążyłam, by zrobić te zdjęcia. Zapach maślanej kruszonki w ułamku sekundy zwabił bawiących się na dworze chłopców, którzy niczym błyskawica umyli ręce i zasiedli do stołu. Jeszcze chwilka, jeszcze momencik tylko kilka zdjęć, żeby było na bloga. Bo to takie dobre! I choć słońce tego wieczoru zaszło szybciej niż się spodziewałam i zabrało mi ostatnie sekundy dobrego światła, i choć chętnych na te owoce pod kruszonką było więcej niż mam domowników – to zdążyłam i jest: przepis na naprawdę pyszne owoce pod chrupiącą kruszonką. W sam raz na te majowe wieczory, kiedy dnie jeszcze rozgrzane przez słońce, a wieczory i noce chłodne. W sam raz, by usiąść wspólnie przy stole z kubkami pełnymi gorącej herbaty i rozpływającym się, banalnym w wykonaniu deserem.
Dobre to. Naprawdę dobre.
OWOCE POD KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Owoce:
opakowanie mrożonych malin, truskawek lub owoców leśnych
5 sporych jabłek
1/3 kostki prawdziwego masła
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
2/3 kostki prawdziwego masła
70 g cukru
50 g płatków owsianych
szczypta cynamonu
laska wanilii
Mrożone owoce rozmroź. Jabłka obierz ze skórek i pokrój na niewielkie kawałki. W rondelku, na niewielkim ogniu rozpuść masło i cukier. Dodaj wszystkie owoce i wymieszaj dokładnie. Praż przez 2-3 minuty tak, by owoce się nie rozpadły. Posyp je cynamonem.
Czas na kruszonkę. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno je pokrój. Wymieszaj je w misce razem z mąką, płatkami owsianymi, cukrem, ziarenkami z laski wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż i tępą stroną noża zdejmij z jej wnętrza maleńkie, czarne nasionka). Ucieraj ciasto w palcach, aż uzyskasz sypką kruszonkę.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż na nie owoce i posyp obficie kruszonką.
Wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 25 minut, aż kruszonka będzie mieć złocisty kolor.
Podawaj ciepłą z lodami waniliowymi albo samą.
8 komentarzy
Hmm wygląda niesamowicie !! Ale czy po rozmrożeniu owoców one i tak nie są już „rozpadnięte” ? Pytam w kontekście uwagi w przepisie dotyczącej prażenia owoców.
Pozdrawiam 🙂
Chodzi o to, żeby nie zrobiła się z nich taka papką jak na dżem 😉
Dziękuję za odpowiedź !! Teraz już wszystko wiem i zabieram się do roboty 🙂
Polecam zastąpić zwykłą mąkę, kokosową….. nie dość że zyskujemy opcję gluten free to jeszcze ten smak!!! Aż mi ślinka poleciała;p
Robiłam już dwa razy i chyba na tym sie nie skończy. Dodalam do kruszonki mąkę kokosową jak radzila poprzedniczka i jeszcze wiórki kokosowe. No i do tego gałka lodów waniliowych, i jak się te lodziki rozpuszczą tworząc taki sosik, no to już palce lizać… ostatnio nasz ulubiony deserek.
Tego mi było trzeba!Ostatnimi czasy deser serwowany o każdej porze dnia i nocy 🙂
Nie wiem czemu ale kruszonka nie wyszła sypka, wyszła jak plastelina… zrobiły się z tego owoce pod kruchym ciastem…
Możliwe, że było za dużo masła, a za mało mąki.