PLACEK Z TRUSKAWKAMI MOICH DZIECI

Truskawki opanowały naszą kuchnię. Pachną w zlewie, brudne od ziemi, soczyste, czerwcowe. Tylko teraz smakują tak jak powinny.
Ten placek robię im czasem wczesnym wieczorem. Kiedy wciąż jest jasno, ale komary dają do zrozumienia, że powoli pora zmykać do domu. Czekają, by zjeść go na kolację, choć ja zawsze mówię im, że nie ma mowy, że wciąż jest za gorący, a gorącego wiadomo jeść nie można. Tak mówiła babcia i mama. Zawsze. Więc idą spać niepocieszeni. Za to rano, gdy wchodzą do kuchni to pachnie w niej czerwcowym dzieciństwem. Pachnie drożdżowym plackiem z truskawkami i kruszonką. Od czasu do czasu takie śniadanie jest potrzebne. Zwłaszcza w czerwcu.

8 9

PLACEK Z TRUSKAWKAMI

50 g miękkiego masła
50 g cukru
350 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 jajko
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
truskawki (1-1,5 kg)
kruszonka:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego łyżkę cukru, dodaj pokruszone drożdże i rozpuść je. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie mleko z drożdżami, bardzo miękkie masło, jajko dodaj do mąki i wyrób gęste, elastyczne ciasto. Ciasto ma odchodzić od ścianek miski. Ma mieć postać rzadkiego budyniu. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
Owoce umyj, oderwij szypułki, pokrój na ćwiartki. Blachę lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Po godzinie ciasto wylej do naczynia, rozprowadź równomiernie palcami i pozostaw na kolejne 15 minut.
Ułóż na nim pokrojone owoce gęsto. Posyp przygotowaną z podanych składników kruszonką. Uwaga z kruszonką to jest tak, że trzeba ją wyczuć. Spróbuj zrobić z podanych przeze mnie składników, ale jeśli uznasz, że jest zbyt kleista – dodaj odrobinę więcej mąki. Spróbuj ją i oceń czy jest wystarczająco słodka. Moja kruszonka jest sypka i łatwo łączy się w większe grudki 🙂 Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż będzie złoto – brązowe.

1 3 4 5 6 7

Podobne wpisy

16 komentarzy

  1. Mniamaz slinka cieknie.Juz wiem co upieke w najblizszym czasie
    P.S. gdzie kupione lampy ktore wissa nad stołem?

  2. Twoja kuchnia tonie w kwiatach, pięknie <3
    Ja też szaleję z truskawkami, wyciskam z sezonu ile się da 🙂
    Pozdrawiam

  3. Wygląda apetycznie, chyba się skuszę i jutro będzie na podwieczorek…
    P.S. Od niedawna zaglądam co Ciebie i bardzo mi się podoba… zostaję na dłużej… 🙂 Pozdrawiam 🙂 Małgosia

  4. Jeśli pytanie jest zbyt prywatne, to nie odpowiadaj, ale jak tak patrzę na chłopców na tych zdjęciach, to przychodzi mi na myśl pytanie czy planujecie jeszcze powiększenie rodziny? Pozdrawiam ciepło 😉

  5. Basiu jaki jest rozmiar Twojej blachy, a której piekłaś ciasto?

  6. piekłam w naczyniu żaroodpornym prostokątnym 24cm

  7. jadę po nową dostawę na łąki albo rynek raz w tygodniu – trzeba wykorzystać sezon w pełni 🙂

  8. Basia! Probowalas biszkopt po warszawsku z truskawkami? Jest pyszny!

  9. Basiu placek wygląda pięknie i chętnie bym zrobiła, ale nie mogę drożdży, czy masz jakiś pomysł czego można użyć zamiast nich?

  10. szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia 🙂 najlepiej zrób kruchy placek z truskawkami i kruszonka. też będzie pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.