fbpx

SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK I PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH – super szybka i super prosta

Autor: Basia Szmydt

Ta sałatka ma tylko jedną wadę – jest niefotogeniczna. Poza tym to najprostsze ostatnio danie, które robi się praktycznie samo, które sprawdza się idealnie na piknikach, w lunchboxach do pracy czy po prostu na obiad. Jeśli jesteś na diecie również się sprawdzi. Ja odmierzam sobie odpowiednią ilość węglowodanów, błonnika, tłuszczu i białka i tadamm – dietetyczny posiłek gotowy. Jest pyszna, sycąca, tania, kolorowa i dietetyczna, a takie danie lubimy najbardziej – zgadza się?

SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK I PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH (1-2 porcja)

burak
marchewka
pietruszka
pół szklanki kaszy pęczak
jedna pojedyncza pierś z kurczaka
oliwa
5-6 ząbków czosnku
sok wyciśnięty z połówki cytryny
świeża kolendra

Warzywa wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż je na blaszkę i skrop oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko, żeby oliwa dobrze pokryła kawałki warzyw. Na brzegach blaszki ułóż duże i świeże ząbki czosnku, nie obieraj ich z łupin. Upiecz je do miękkości. W moim piekarniku pieką się 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, ale pamiętaj, że piekarnik piekarnikowi nie równy.
Kaszę pęczak ugotuj do miękkości. Ja wody, w której gotuje się kasza nie solę. Wolę doprawiać gotową potrawę.
W połowie pieczenia warzyw dołóż na blaszkę pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Wymieszaj ją z tymi warzywami, tak żeby i ją pokryły przyprawy i oliwa. Gdy wszystko będzie miękkie i upieczone, a kasza ugotowana, wymieszaj wszystko razem w misce (oprócz czosnku).
Pora na sos. Wyciśnij do miseczki upieczony czosnek, dodaj sok z połowy cytryny i łyżkę lub dwie oliwy. Polej sałatkę sosem. Posyp obficie natką kolendry i zajadaj się na zdrowie. Mówiłam, że proste? 25 minut i masz gotowe danie do pracy.

IMG_1055 IMG_1064 IMG_1100

Spodobają Ci się także:

12 komentarzy

Ola 23 czerwca, 2017 - 9:50 am

Bardzo smakowita!!

Reply
Listopadowa78 23 czerwca, 2017 - 10:31 am

Czekalam na ten przepis:) dzis zrobię zakupy ma ryneczku i jutro robię! Dziekuje i proszę o wiecej przepisów :)) pozdrawiam z upalnej Dojczlandii!

Reply
Marta 23 czerwca, 2017 - 12:04 pm

Salatka wyglada rewelacyjnie.Wstyd sie przyznac,ale jeszcze nigdy nie probowalam kaszy peczak…

Reply
Wiktoria 23 czerwca, 2017 - 12:07 pm

Chyba czas spróbować pieczonych warzyw 🙂

Reply
Olga 23 czerwca, 2017 - 12:15 pm

Sałatka może niefotogeniczna, ale jaki ładny talerz 🙂

Reply
Listopadowa78 23 czerwca, 2017 - 12:42 pm

Wcięło moj komentarz:(((
Dzieki bardzo za ten przepis! Czekalam na niego:) zaraz wszystko kupie i jutro robię:)))

Reply
Monika 23 czerwca, 2017 - 3:32 pm

Talerz za…isty !!
Przepis ciekawy, pozdrawiam

Reply
Pani_B 23 czerwca, 2017 - 8:30 pm

Wygląda smakowicie, też będę musiała ją wypróbować.

Reply
Ola 24 czerwca, 2017 - 1:54 pm

przepis i post „inspirowany” blogiem nieboniebo

Reply
Basia Szmydt 24 czerwca, 2017 - 7:30 pm

a w życiu 🙂 nie znam tego Bloga

Reply
Magda 26 czerwca, 2017 - 5:36 pm

Super przepis, wypróbuje na pewno. Basiu a nie dało by się umieścić na stronie odnośnika do archiwum ? ( takiego rozwijalnego z poszczególnymi latami ? ) Czasami bardzo brakuje mi tej opcji.
Pozdrawiam serdecznie
Magda

Reply
Malwina 2 sierpnia, 2017 - 8:14 am

Jak ja lubię takie rzeczy, uwielbiam takie dania i mogłabym je jeść bez końca.

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem