fbpx

PLACEK Z TRUSKAWKAMI MOICH DZIECI

Autor: Basia Szmydt

Truskawki opanowały naszą kuchnię. Pachną w zlewie, brudne od ziemi, soczyste, czerwcowe. Tylko teraz smakują tak jak powinny.
Ten placek robię im czasem wczesnym wieczorem. Kiedy wciąż jest jasno, ale komary dają do zrozumienia, że powoli pora zmykać do domu. Czekają, by zjeść go na kolację, choć ja zawsze mówię im, że nie ma mowy, że wciąż jest za gorący, a gorącego wiadomo jeść nie można. Tak mówiła babcia i mama. Zawsze. Więc idą spać niepocieszeni. Za to rano, gdy wchodzą do kuchni to pachnie w niej czerwcowym dzieciństwem. Pachnie drożdżowym plackiem z truskawkami i kruszonką. Od czasu do czasu takie śniadanie jest potrzebne. Zwłaszcza w czerwcu.

8 9

PLACEK Z TRUSKAWKAMI

50 g miękkiego masła
50 g cukru
350 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 jajko
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
truskawki (1-1,5 kg)
kruszonka:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego łyżkę cukru, dodaj pokruszone drożdże i rozpuść je. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie mleko z drożdżami, bardzo miękkie masło, jajko dodaj do mąki i wyrób gęste, elastyczne ciasto. Ciasto ma odchodzić od ścianek miski. Ma mieć postać rzadkiego budyniu. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę.
Owoce umyj, oderwij szypułki, pokrój na ćwiartki. Blachę lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Po godzinie ciasto wylej do naczynia, rozprowadź równomiernie palcami i pozostaw na kolejne 15 minut.
Ułóż na nim pokrojone owoce gęsto. Posyp przygotowaną z podanych składników kruszonką. Uwaga z kruszonką to jest tak, że trzeba ją wyczuć. Spróbuj zrobić z podanych przeze mnie składników, ale jeśli uznasz, że jest zbyt kleista – dodaj odrobinę więcej mąki. Spróbuj ją i oceń czy jest wystarczająco słodka. Moja kruszonka jest sypka i łatwo łączy się w większe grudki 🙂 Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż będzie złoto – brązowe.

1 3 4 5 6 7

Spodobają Ci się także:

16 komentarzy

Marta 19 czerwca, 2017 - 1:17 pm

Mniamaz slinka cieknie.Juz wiem co upieke w najblizszym czasie
P.S. gdzie kupione lampy ktore wissa nad stołem?

Reply
Basia Szmydt 19 czerwca, 2017 - 1:30 pm

W Ikei 🙂

Reply
Paulina 19 czerwca, 2017 - 6:13 pm

Twoja kuchnia tonie w kwiatach, pięknie <3
Ja też szaleję z truskawkami, wyciskam z sezonu ile się da 🙂
Pozdrawiam

Reply
Basia Szmydt 20 czerwca, 2017 - 8:27 am

jadę po nową dostawę na łąki albo rynek raz w tygodniu – trzeba wykorzystać sezon w pełni 🙂

Reply
Małgorzata 19 czerwca, 2017 - 7:13 pm

Wygląda apetycznie, chyba się skuszę i jutro będzie na podwieczorek…
P.S. Od niedawna zaglądam co Ciebie i bardzo mi się podoba… zostaję na dłużej… 🙂 Pozdrawiam 🙂 Małgosia

Reply
Basia Szmydt 20 czerwca, 2017 - 8:26 am

super 🙂

Reply
K. 19 czerwca, 2017 - 9:33 pm

Jeśli pytanie jest zbyt prywatne, to nie odpowiadaj, ale jak tak patrzę na chłopców na tych zdjęciach, to przychodzi mi na myśl pytanie czy planujecie jeszcze powiększenie rodziny? Pozdrawiam ciepło 😉

Reply
Basia Szmydt 20 czerwca, 2017 - 8:25 am

nie planujemy 🙂

Reply
Anna i Norge 20 czerwca, 2017 - 5:11 am

Basiu piękna ta Wasza kuchnia ! <3

Reply
Basia Szmydt 20 czerwca, 2017 - 8:25 am

dziękuję 🙂

Reply
MałGosia 20 czerwca, 2017 - 5:34 am

Basiu jaki jest rozmiar Twojej blachy, a której piekłaś ciasto?

Reply
Basia Szmydt 20 czerwca, 2017 - 8:24 am

piekłam w naczyniu żaroodpornym prostokątnym 24cm

Reply
Kasia 21 czerwca, 2017 - 7:29 pm

Basia! Probowalas biszkopt po warszawsku z truskawkami? Jest pyszny!

Reply
Edyta 22 czerwca, 2017 - 7:13 pm

Wygląda bardzo smakowicie!

Reply
Kate 30 czerwca, 2017 - 1:08 pm

Basiu placek wygląda pięknie i chętnie bym zrobiła, ale nie mogę drożdży, czy masz jakiś pomysł czego można użyć zamiast nich?

Reply
Basia Szmydt 30 czerwca, 2017 - 9:15 pm

szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia 🙂 najlepiej zrób kruchy placek z truskawkami i kruszonka. też będzie pycha 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem