ZAPIEKANKA Z JAJEK I WARZYW
Oto jedno z moich ulubionych śniadań – zapiekanka z jajek i warzyw. Jeśli szukasz przepisów na śniadania niskowęglowodanowe, zdrowe, sycące i dające mnóstwo energii, a znudziła ci się klasyczna jajecznica, to koniecznie wypróbuj przepis na tę przepyszną zapiekankę z jajek i warzyw. To jest moje śniadanie mistrzów, od którego jestem dosłownie uzależniona. W podanym przepisie wykorzystałam brokuła i paprykę, ale tak naprawdę taką zapiekankę możesz zrobić z dodatkiem innych ulubionych warzyw, które zalegają w lodówce. Świetnie sprawdzi się cukinia, por, groszek zielony, marchewka, pietruszka korzeniowa, szpinak lub suszone pomidory. Możesz też wrzucić wszystkiego po trochę 🙂
Przy okazji pokażę ci, jakie słodkie, walentynkowe foremki upolowałam. Mam słabość do takich pierdółek w kuchni, bo dzięki nim na przykład walentynkowe śniadanie nabiera charakteru. Nawet jeśli na to śniadanie serwuję jajka z warzywami 🙂

Zapiekanka z jajek i warzyw – składniki i wykonanie (dla 2 osób)

Brokuła podziel na małe kawałki, paprykę i szynkę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i podsmaż na nim warzywa i wędlinę przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlej na patelnię 1/3 szklanki wody i duś w niej warzywa, aż woda odparuje, a warzywa zrobią się miękkie. Dopraw je solą i pieprzem. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, parmezan, pokrojony drobno szczypiorek, szczyptę soli, pieprzu i opcjonalnie odrobinę płatków chilli, jeśli lubisz. Do takiej masy jajeczno serowej dodaj podsmażone warzywa i szynkę. Wymieszaj je i przelej do wysmarowanych masłem foremek. Do każdej foremki włóż porcję pokrojonego w kosteczkę sera żółtego. Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut do momentu, aż jajka się zetną.
Smakuje świetnie w towarzystwie prostej sałaty np. z miodowo – musztardowym dressingiem.



Jeśli szukasz więcej przepisów na pyszne, niskowęglowodanowe śniadania, to koniecznie wypróbuj tę szakszukę. KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU.
