Nigdy nie sądziłam, że smakiem, który mnie totalnie zdobędzie będzie smak pieczonego buraka. Carpaccio, które ci dziś pokażę na blogu jest według mnie tak obłędnie smaczne, tanie i proste, że nie sposób go nie polubić. Pierwszy raz jadłam je u mojej sąsiaski Oli (Ola dziękuję!), potem spróbowałam zrobić podobne w domu i przepadłam. Jem je co drugi dzień i nie zostawiam nawet odrobiny. Burak jest mega zdrowy, mega tani, prosty, polski i dostępny przez cały rok.
Potrzebujesz (porcja dla 2 osób):
– 2 duże buraki
– pół kostki sera feta (możesz również użyć sera koziego, jeśli lubisz)
– garść rukoli
– pół szklanki ziaren słonecznika
– ocet balsamiczny, miód, oliwę, cytrynę do dressingu
Buraki wyszoruj, przekrój na pół i wstaw do piekarnika. Piecz je do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Sprawdź widelcem czy już 🙂 Upieczone buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to świeża, umyta rukola, pokruszony ser feta i uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Na koniec przygotuj dressing. Ja nigdy nie robię go według ściśle określonych proporcji. Po prostu smakuję 🙂 Do małego słoika wlewam kilka łyżeczek octu balsamicznego, powiedzmy dwie łyżeczki oliwy, sok z cytryny i trochę miodu. Mieszam energicznie, aż dressing będzie mi smakował. Może będziesz chciała dodać więcej octu balsamicznego, albo więcej miodu. Każdy ma inne upodobania. Możesz spróbować skropić carpaccio samym octem balsamicznym.
To wszystko. Danie gotowe. Zdrowe, pyszne, w miarę szybkie i uzależniające.
Zabraliśmy je ostatnio na piknik nad Wisłę.
Tyle zostaje z pieczonych buraków w naszym domu po jakiś 10 minutach. Aha! Dodam jeszcze, że nie przepadałam dotąd za rukolą i dopiero jedząc to carpaccio polubiłam jej smak.
Na koniec my w obiektywie naszego syna Michała. Niewyraźni, rozmazani, bez pozowania, ale te zdjęcia w naszym domu są najpiękniejsze. Robione od dołu, bo mały fotograf ma jakieś 120 centymetrów 🙂
Daj mi znać czy zrobiłaś swoje carpaccio i czy urzekło cię tak jak mnie.
Uściski
Basia
29 komentarzy
Porywam ten przepis! Wygląda pięknie i na pewno fajnie smakuje; u nas się sprawdzi, bo zarówno ja, jak i dzieciaki lubią buraki. Tylko pan mąż nie przepada, nie zna się :p http://codziennik-kobiety.blogspot.com/
Właśnie skończyłam gotować 22,5 kg buraków (miało być 20, ale tak było zapakowane), chyba zanim je jutro powkładam w słoiki to ukradnę dwa na carpaccio.
P.S. Coraz częściej się zastanawiam czy nie masz u mnie w domu jakichś kamerek, tak bardzo trafiasz z wpisami 🙂
Szybka, prosta i fantastyczna przekaska, zagości na stałe w moim imprezowym menu!
Zrobiłam dziś wg tego przepisu niebo w gębie . Wyśmienite
uważaj, bo uzależnia 🙂
Czy buraki owija Pani folią aluminiową?
nie 😉
Ja zrobiłam z ugotowanych buraków 🙂 wyszło pysznie .. Z tym samym zestawem . Rewelacja !
Super Danie! poiękne,smaczne…na stałe zagości w moim domu .Dziękuję 🙂
A czy sądzisz, że pestki słonecznika można zastąpić pestkami dyni? 🙂
Można 🙂
Zrobiłam dziś carpaccio zainspirowana twoim przepisem – wyszło obłędne. Chodziło za mną już od dawna i w końcu udało się zrobić, a teraz jestem przekonana, że na długo zagości w moim domu 🙂
Buraczki piekłam ponad godzinę, sosik wykonalam wg własnego smaku i muszę przyznać, że naprawdę połączenie tych smaków jest cudowne!
Polecam! 🙂
Świetny przepis dobrze mi znamy ,dodaj do tego dresingu łyżkę pesto bazyliowego to wtedy jest mega 🙂 pozdrawiam .
Zdecydowanie dzisiaj zrobię to na kolację dla mnie i mojego Męża. Pozdrawiam serdecznie!
Zapowiada się pyszny weekend
Jadłam u siostry w sobotę na urodzinach, pycha 🙂
zrobilam, wspaniale!dziekuje za przepis!
Hej! Zrobiłam dzisiaj z serem kozim, zamiast słonecznika orzechy włoskie no i jeszcze dodałam figi! Pychota! <3
Super! Gotowanie ma właśnie polegać na własnej inwencji twórczej inspirowanej przepisami – dobra robota ❤️
Czy mozna posypac słonecznikiem w carmelu?
Można wszystko – w kuchni dobrze jest czasem pokombinować
Dziekuje
A ja wlasnie zrobilam na sylwestrowa ,, domowke ” , zobaczymy jak bedzie smakowalo moim gosciom. Ja takie jedzonko uwielbiam. Noworoczne pozdrowienia.
Smakowało ? 🙂
Mam taki gęsty ocet basamiczny, czy takiego dodalas czy ten w postaci ja zwykły ocet?
Dodaj ten gęsty – będzie super!
witam
czy można zrobić to dzień wcześniej?
Buraki możesz upiec dzień wcześniej, resztę tuż przed podaniem.
Dodałam ser kozi, orzechy pinii i słonecznik. Rewelacja