fbpx

CALZONE ORKISZOWE Z WARZYWAMI

Autor: Basia Szmydt

Smakują trochę jak pizza, a trochę jak zapiekanka. Brzmią pięknie po włosku – calzone! W rzeczywistości to nic innego jak pieczone, drożdżowe, orkiszowe pierogi z dowolnym farszem, które idealnie zastępują zwykłą kanapkę. Są naprawdę pyszne. Oto przepis na calzone orkiszowe z warzywami.

CALZONE ORKISZOWE Z WARZYWAMI PRZEPIS

Ciasto na calzone:

orkiszowe calzone
  • – 250 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml delikatnie ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Warzywny farsz do calzone:

warzywa potrzebne do calzone orkiszowego
  • garść liści świeżego szpinaku bez ogonków i pociętych na mniejsze kawałki
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • pół papryki pokrojonej w kosteczkę
  • pół pora pokrojonego w piórka
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 2 pietruszki starte na tarce
  • 1 mała cukinia pokrojona na małe kawałki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła- 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • sos sojowy do smaku (jeśli lubisz)
  • 2 kulki mozarelli pokrojone w kosteczkę lub starty żółty ser

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • łyżka sezamu do posypania

Calzone orkiszowe z warzywami – wykonanie:

Drożdże pokrusz do misy, wsyp cukier, mleko i kilka łyżek mąki.
Zamieszaj łyżką i zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aż zaczyn urośnie i zacznie „pracować”.
Po tym czasie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
Podsyp je mąką, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
W tym czasie przygotuj farsz.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i oliwę, a następnie podsmażaj pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
Następnie dodaj czosnek, startą marchewkę i pietruszkę, paprykę, pora i cukinię.
Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj kilka minut.
Następnie wlej szklankę wody i duś warzywa, aż będą miękkie. W razie potrzeby dolej jeszcze wody.
Na sam koniec dodaj kukurydzę i świeży szpinak.
Wyłącz gaz, przestudź farsz i dopraw wedle uznania.

pyszne orkiszowe calzone z warzywami
orkiszowe calzone z warzywami

Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić te pyszne, pieczone pierogi z warzywami zapraszam do obejrzenia mojego filmu na YouTube.

Daj mi znać w komentarzu czy udało ci się zrobić moje calzone <3

Loading

Spodobają Ci się także:

18 komentarzy

Ja Optymistyczna 19 marca, 2020 - 2:14 pm

Jak to danie apetycznie wygląda! Moje calzone to zwykle walka o doklejenie jednej części do drugiej i sprawdzenie, gdzie się podczas pieczenia wylało 😀

Reply
Basia Szmydt 24 marca, 2020 - 6:50 pm

cała sztuka polega na oprószaniu palców mąką, a pozostawieniu brzegów lepkimi 😛

Reply
Monika 19 marca, 2020 - 5:49 pm

Ile ich wychodzi z tej ilosci maki?

Reply
Basia Szmydt 19 marca, 2020 - 7:02 pm

10-12 sztuk w zależności od tego jakiej wielkości zrobisz

Reply
Zuza 20 marca, 2020 - 8:44 am

Czy może wiesz czy można zamienić drożdże świeże na suche? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?

Reply
Basia Szmydt 20 marca, 2020 - 9:15 am

7 g suchych 😉

Reply
Zuza 20 marca, 2020 - 1:29 pm

Bardzo dziękuję:) no to mam wszystkie składniki.

Reply
Milena 21 marca, 2020 - 3:46 pm

Zrobiłam dzisiaj na podwieczorek. Nieskromnie powiem, że wyszły mega ! Na farsz poszło to co w lodówce pozostawało jakaś marchewka, cukinia, cebula, pieczarki, zwiędnięty papryka, groszek, resztka passaty i dużo przypraw. Ciasto przpyszne ♥️

Reply
Basia Szmydt 24 marca, 2020 - 6:44 pm

Brawo! Gratulacje 🙂

Reply
Paulina 21 marca, 2020 - 6:08 pm

Basiu! Jaki Ty masz piękny głos! Wspaniale się Ciebie słucha i na Ciebie patrzy 🙂 Przepis wygląda bardzo zachęcająco.

Reply
Basia Szmydt 24 marca, 2020 - 6:43 pm

dziękuję <3

Reply
Paulina z simplistic.pl 22 marca, 2020 - 12:19 pm

Basiu, w Twoim wykonaniu wyglądają na banalnie proste i pyszne, ale z moimi umiejętnościami (a raczej ich brakiem), obawiam się, że nie wyszłoby mi takie cudo. ALE niech tylko skończy się kwarantanna i lecę po składniki. 🙂

Reply
Basia Szmydt 24 marca, 2020 - 6:43 pm

dasz radę! <3

Reply
Ania 24 marca, 2020 - 10:13 am

Już wiem co będę jutro robić, dobrze, że zrobiłam zakupy ;D

Reply
Ola 2 kwietnia, 2020 - 9:02 pm

Basiu, czy mąka orkiszowa, której użyłaś to taka ciemna jak do chleba typ 2000, czy jaśniejsza, do delikatniejszych ciast? Nie potrafię rozpoznać na zdjęciu:) Pozdrawiam

Reply
Basia Szmydt 2 kwietnia, 2020 - 9:23 pm

Jaśniejsza 🙂

Reply
Asia 4 kwietnia, 2020 - 4:32 pm

Zrobiłam. Pyyyycha!!!!!! Jedyne co zmieniłam, to wielkość. Moje są mniejsze, tak na jeden kęs.

Reply
Milla 15 lipca, 2020 - 3:14 pm

Jestem fanką mąki orkiszowe, od 2 lat nie używam pszennej i o wiele lepiej się czuję. Odkryłam też świetny olej https://konopna-farmacja.com/pl/p/Olej-konopny-z-czarnuszka-MedHemp-250ml/535 do sałatek się super sprawdza

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem