Smakują trochę jak pizza, a trochę jak zapiekanka. Brzmią pięknie po włosku – calzone! W rzeczywistości to nic innego jak pieczone, drożdżowe, orkiszowe pierogi z dowolnym farszem, które idealnie zastępują zwykłą kanapkę. Są naprawdę pyszne. Oto przepis na calzone orkiszowe z warzywami.
CALZONE ORKISZOWE Z WARZYWAMI PRZEPIS
Ciasto na calzone:
- – 250 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml delikatnie ciepłego mleka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Warzywny farsz do calzone:
- garść liści świeżego szpinaku bez ogonków i pociętych na mniejsze kawałki
- 2 cebule pokrojone w kosteczkę
- pół papryki pokrojonej w kosteczkę
- pół pora pokrojonego w piórka
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 marchewki starte na tarce
- 2 pietruszki starte na tarce
- 1 mała cukinia pokrojona na małe kawałki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki masła- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka curry
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- sos sojowy do smaku (jeśli lubisz)
- 2 kulki mozarelli pokrojone w kosteczkę lub starty żółty ser
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- łyżka sezamu do posypania
Calzone orkiszowe z warzywami – wykonanie:
Drożdże pokrusz do misy, wsyp cukier, mleko i kilka łyżek mąki.
Zamieszaj łyżką i zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut, aż zaczyn urośnie i zacznie „pracować”.
Po tym czasie dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
Podsyp je mąką, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
W tym czasie przygotuj farsz.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i oliwę, a następnie podsmażaj pokrojoną cebulę, aż się zeszkli.
Następnie dodaj czosnek, startą marchewkę i pietruszkę, paprykę, pora i cukinię.
Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj kilka minut.
Następnie wlej szklankę wody i duś warzywa, aż będą miękkie. W razie potrzeby dolej jeszcze wody.
Na sam koniec dodaj kukurydzę i świeży szpinak.
Wyłącz gaz, przestudź farsz i dopraw wedle uznania.
Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić te pyszne, pieczone pierogi z warzywami zapraszam do obejrzenia mojego filmu na YouTube.
Daj mi znać w komentarzu czy udało ci się zrobić moje calzone <3
18 komentarzy
Jak to danie apetycznie wygląda! Moje calzone to zwykle walka o doklejenie jednej części do drugiej i sprawdzenie, gdzie się podczas pieczenia wylało 😀
cała sztuka polega na oprószaniu palców mąką, a pozostawieniu brzegów lepkimi 😛
Ile ich wychodzi z tej ilosci maki?
10-12 sztuk w zależności od tego jakiej wielkości zrobisz
Czy może wiesz czy można zamienić drożdże świeże na suche? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
7 g suchych 😉
Bardzo dziękuję:) no to mam wszystkie składniki.
Zrobiłam dzisiaj na podwieczorek. Nieskromnie powiem, że wyszły mega ! Na farsz poszło to co w lodówce pozostawało jakaś marchewka, cukinia, cebula, pieczarki, zwiędnięty papryka, groszek, resztka passaty i dużo przypraw. Ciasto przpyszne ♥️
Brawo! Gratulacje 🙂
Basiu! Jaki Ty masz piękny głos! Wspaniale się Ciebie słucha i na Ciebie patrzy 🙂 Przepis wygląda bardzo zachęcająco.
dziękuję <3
Basiu, w Twoim wykonaniu wyglądają na banalnie proste i pyszne, ale z moimi umiejętnościami (a raczej ich brakiem), obawiam się, że nie wyszłoby mi takie cudo. ALE niech tylko skończy się kwarantanna i lecę po składniki. 🙂
dasz radę! <3
Już wiem co będę jutro robić, dobrze, że zrobiłam zakupy ;D
Basiu, czy mąka orkiszowa, której użyłaś to taka ciemna jak do chleba typ 2000, czy jaśniejsza, do delikatniejszych ciast? Nie potrafię rozpoznać na zdjęciu:) Pozdrawiam
Jaśniejsza 🙂
Zrobiłam. Pyyyycha!!!!!! Jedyne co zmieniłam, to wielkość. Moje są mniejsze, tak na jeden kęs.
Jestem fanką mąki orkiszowe, od 2 lat nie używam pszennej i o wiele lepiej się czuję. Odkryłam też świetny olej https://konopna-farmacja.com/pl/p/Olej-konopny-z-czarnuszka-MedHemp-250ml/535 do sałatek się super sprawdza