To oczywiste, że posiłki zjadane na świeżym powietrzu smakują po prostu lepiej. Wprawdzie teraz pogoda odrobinę się „skiepściła”, ale umówmy się – od początku maja mamy piękne polskie lato, a słońce nas po prostu rozpieszcza.
Zaczyna się również robić całkiem przyjemnie na naszym domowym placu budowy. Powoli krystalizują się wielkie tarasy, a to oznacza, że powynosiliśmy na nie wszystkie stare meble, jakie zdołaliśmy znaleźć w naszym domu. Zatem poranną kawę pijemy łażąc po rosie, obiad zjadamy przy chybotliwym stoliku, jeszcze po moich rodzicach, a wieczory… wieczory są najlepsze! Mamy starą sofę, taką „bidną”, którą przykrywamy dla niepoznaki wielką narzutą, ale to właśnie na tej sofie zjadamy najpyszniejsze, najprostsze, letnie potrawy. Do tego kilka hitów z „jutuba”, lampeczka zimnego wina, parę chrabąszczy, polne kwiaty, zachodzące słońce i przyjaciele. Dla mnie to jest scenariusz idealny i w zasadzie tak bym mogła spędzić resztę lata.
Dziś mam dla Ciebie dwa przepisy – nie ma co się latem ograniczać. Są proste (jak to u mnie), szybkie, a jeden to nawet dietetyczny! 🙂 Przepis na kurczaka zachowaj, zapisz, wydrukuj i wykorzystaj na najbliższej imprezie w plenerze. To również dobra opcja na grilla. Upiecz go w piekarniku, podczas gdy wszyscy będą czekali na przysmaki z grilla, ty zapełnisz stół i talerze chrupiącymi i zdrowymi nuggetsami z kurczaka.
Przepis na pity, czyli małe chlebki, które tworzą kieszonki wykorzystaj podczas pikniku. I zorganizuj koniecznie ten piknik – będzie pięknie! Mam nadzieję, że choć trochę zainspiruję Cię dzisiaj moimi zdjęciami. Do dzieła.
CHRUPIĄCE NUGGETSY Z KURCZAKA Z PYSZNYM ZIOŁOWYM DIPEM
Składniki marynaty:
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2 łyżeczki papryki wędzonej
– 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
– skórka otarta z całej cytryny
– sok z całej cytryny
– łyżka miodu
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
Składniki dipu ziołowego:
– pęczek świeżej kolendry
– pęczek natki pietruszki
– 2 dojrzałe, miękkie awokado
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– sok z połowy cytryny
– sól
– oliwa
kawałki kurczaka (użyłam jednej piersi i mięsa z 6 udek bez kości)
panierka panko (użyłam gotowej, ale panierkę panko możesz zrobić samodzielnie, ścierając czerstwą pszenną bułkę na tarce o grubych oczkach)
opcjonalnie do podania: świeży szpinak, pieczone ziemniaki, letnia sałata albo na przykład grzanki z wiejskiego chleba – to, co lubisz.
Kurczaka pokrój na małe kawałki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki jogurtowej marynaty.
Mięso dokładnie wymieszaj w dużej misce z marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, choć ja rekomenduję pozostawienie go w tej marynacie na całą noc. Gdy mięso będzie zamarynowane obtaczaj je dokładnie w panierce panko i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz mięso przez ok. 30 minut do momentu, aż skórka będzie zrumieniona.
W czasie, gdy kurczak będzie w piekarniku przygotuj ziołowy dip. Ten dip przypomina trochę guacamole, ale jest intensywniejszy w smaku. Weź pęczek kolendry, pęczek natki i posiekaj je do naczynia. Dołóż wydrążone awokado, posiekaną papryczkę chili, jogurt, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek oliwy i sól i zmiksuj to na gładki sos blenderem. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i oprósz delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Kurczaka możesz tak jak ja ułożyć na liściach świeżego szpinaku i podać z kilkoma łyżkami ziołowego sosu. Będzie smakował super z pieczonymi, młodymi ziemniakami albo z ulubioną letnią sałatą.
A może by tak na piknik? Ja, gdy słyszę słowo „piknik” od razu zamieniam się w organizatorkę eventu, nawet gdyby na tym evencie miał być tylko świeży chleb z masłem 🙂 Tym razem, specjalnie dla Ciebie postanowiłam zorganizować mój piknik idealny. Zabrakło tylko moich przyjaciół i dzieciaków, ale piknikowa sceneria gotowa do użycia 🙂
Jeśli zamiast chleba masz ochotę na naprawdę pyszne kanapki, które możesz spakować do koszyka i dowieźć je rowerem do jakiegoś parku – oto jestem. Ja i mój przepis na chlebki pita wypełnione po brzegi dobrymi składnikami.
CHLEBKI PITA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI I SOSEM BAZYLIOWYM
Czego potrzebujesz?
– kilka chlebków pita (ja kupiłam gotowe, jeśli chcesz możesz je zrobić samodzielnie, korzystając na przykład z tego przepisu (tutaj link)
– 2,3 papryki czerwone
– 2 opakowania sera halloumi
– pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
– 2 czerwone cebule
– garść świeżego szpinaku
– pęczek świeżej bazylii
– 1/3 szklanki oliwy
– duży jogurt grecki
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz solą. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut (papryka ma być miękka, kiedy wbijasz w nią widelec, ale nie spalona).
Ser halloumi pokrój na grubsze plastry i podsmaż z obu stron, aż się zrumieni na suchej patelni (najlepiej grillowej).
Chlebki pita skrop lekko woda i podpiecz w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Popieczonym chlebkom odkrój wierzchołek i utwórz z nich takie kieszonki.
Czas na bazyliowy sos. Oderwij listki z całego pęczka bazylii (kilkadziesiąt), dodaj ząbek czosnku, 1/3 szklanki oliwy, opakowanie jogurtu, sól i pieprz do smaku i zmiksuj w blenderze na gładki sos.
Chlebki posmaruj sosem wewnątrz, a następnie nadziewaj je grillowanym serem, pieczoną papryką, świeżymi listkami szpinaku, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą i pokrojonymi na plasterki oliwkami. Zawiń je w papier, włóż do koszyka i ruszaj w plener.
Te dwa super przepisy powstały w ramach akcji #Kuchennepojedynki organizowaną przez Netto Polska. Moją rywalką była Alicja znana w sieci jako Mamala. Koniecznie zajrzyj na jej bloga, bo wyczarowała pysznego pstrąga na warzywach, piknikowe kanapki i super zdrowe batoniki. Według mnie każda z nas wygrała ten pojedynek, a ja nie obraziłabym się gdyby Alicja zaprosiła mnie do siebie na obiad 🙂
var __collector_config = {
publisher: '0D611106-749C-4ED5-9353-C821F1A5623A',
contentid: 'NETTO',
title: 'Basia Szmydt',
author: 'Basia Szmydt',
category: 'Netto',
tags: 'Netto'
};
(function() {
var s = document.createElement('script');
s.async = true;
s.type = 'text/javascript';
s.src = document.location.protocol + '//connect.islay.tech/analyzer/collector.min.js?x='+(new Date().getTime());
(document.getElementsByTagName('head')[0] ||
document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(s);
})();
8 komentarzy
Jadłabym wszystko i wszędzie…. 🙂
jeju, jaki super namiocik wykombinowałaś!!! :)) przepisy super, wykorzystam napweno
Super proste i szybkie przepisy. Masz rację, że posiłki na dworze smakują najlepiej. Przepięknie Ci w tej sukience. Miłego tygodnia.
Boże jakie to musi być pyszne! Wygląda przepięknie. Jak dobrze że od niedawna mam ogród i mogę serwować posiłki na powietrzu. To mnie kręci na maxa, właśnie takie małe codzienne przyjemności .
Dziękuję ci Basiu za to że jesteś dla mnie inspiracją każdego dnia. U ciebie zawsze tak pięknie i spokojnie.
Tak tak, wygląda pysznie i kurczaka na pewno wypróbuję, ale… jak pięknie wyglądasz w tej sukience!!!
Oh dziękuję ❤️
Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię :)) teraz poleciłam teściowej do zrobienia
super 🙂