Jak zrobić deser w 15 minut, który w niczym nie ustępuje letnim ciastom, tym wszystkim sernikom na zimno i innym wymyślnym słodkościom, a w dodatku jest tak ładny, że gdy wchodzisz z nim na tacy do pokoju to wszyscy mówią „wow”, a gdy spróbują to mruczą z zadowoleniem.
Już spieszę z odpowiedzią.
EKSPRESOWY DESER Z MASCARPONE I MALINAMI
Czego potrzebujesz?
4 standardowe szklanki 250 ml
– opakowanie serka mascarpone 250 g
– opakowanie śmietanki 30% lub 36% 200 ml
– 2 łyżki cukru pudru
– szczypta soli
– małe opakowanie kruchych, maślanych ciastek typu Digestive
– świeże maliny
– listki mięty do dekoracji
Śmietankę ubij na sztywno ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru pudru. Ja nie jestem wybitnie dobra w ubijaniu śmietanki na sztywno, dlatego jeśli wyjdzie Ci powiedzmy na półsztywno to też będzie ok 😀
Do ubitej śmietanki dodawaj stopniowo serek mascarpone i mieszaj masę delikatnie łyżką, aż serek i śmietanka się połączą.
Kruche ciastka włóż do foliowej reklamówki, zawiąż ją i okładaj tłuczkiem do mięsa 😀 Wszystko po to, żeby uzyskać taki ciastkowy pył.
Maliny zmiksuj na mus, zostaw kilka do dekoracji.
Weź 4 standardowe szklanki i układaj warstwami: ciasteczka, masę śmietankowo – serkową i mus malinowy.
Na koniec udekoruj deser świeżymi malinami i listkami mięty.
Voila!
ps. możesz zrobić ten deser z jagodami, truskawkami świeżymi lub mrożonymi.
A tak wygląda deser w wersji imprezowej.
10 komentarzy
Ten deser skradł moje serce
Czy można wiedzieć na ile porcji jest podany przepis?
Kasiu masz to podane – na 4 szklanki 250 ml, w których ja podaję ten deser, ale jak widzisz na zdjęciu z imprezy podałam mniej deseru w małych plastikowych kubeczkach.
takie najprostsze przepisy są najsmaczniejsze :))
Pycha ja robię wersję z jogurtem greckim, ale koniecznie spróbuję i z mascarpone 🙂
Bosko wygląda taka szklaneczka a zawartość taka pyszna że szybko zniknie
Nie trzeba ubijać śmietanki. Serek i śmietanke wrzucić do miski i zmiksować, masa będzie sztywna.
Zrobiłam się głodna choć przed chwila zjadłam śniadanie
A można go przygotować dzień wcześniej lub chociaż kilka godzin wcześniej?
Tak, ale nie łącz składników, bo ciastka Ci mega rozmiękną.