NASI GORENG Z OMLETEM – PRZEPIS NA PYSZNY OBIAD

Oto nasi goreng z omletem, czyli po naszemu przepyszny smażony ryż z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealny na lunch, na obiad na wynos, na kolację dla przyjaciół albo na taki czas jak ten, gdy wszyscy mamy nieco dosyć świątecznych potraw i tęsknimy za czymś zdecydowanie lżejszym. Jeśli nie jesz mięsa możesz je spokojnie zastąpić tofu.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 120 g brązowego ryżu
  • olej
  • 2 duże jajka
  • bazylia
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 200 g piersi z kurczaka (jeśli nie jesz mięsa możesz użyć tofu)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 marchewka
  • ok. 100 g kapusty pekińskiej
  • świeża kolendra
  • szczypiorek
  • garść orzeszków ziemnych
  • limonka

Jak zrobić nasi goreng z omletem?

Najpierw sobie wszystko przygotuj:

Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Pierś z kurczaka (lub tofu) pokrój w kostkę i odłóż na bok.

Cebulę pokrój drobno.

Imbir zetrzyj na tarce.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Marchewkę zetrzyj na tarce.

Papryczkę chilli pokrój drobno (uważaj na oczy!)

Kapustę pekińską poszatkuj w cienkie paski.

Do dzieła!

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę. Poczekaj aż się zeszkli i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Wymieszaj wszystko i dodaj kurkumę i kmin rzymski. Całość ma się smażyć jeszcze przez minutę.

Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka (lub tofu), startą marchewkę, wymieszaj z tym co jest na patelni i podsmażaj całość aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Gdy kurczak będzie gotowy dodaj ugotowany wcześniej ryż, posiekaną papryczkę chilli, poszatkowaną kapustę i sos sojowy. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kilka minut.

Pora na omlet. W miseczce rozbełtaj dwa jajka ze szczyptą bazylii, papryki słodkiej, soli i pieprzu. Wylej jajka na nieprzywierającą patelnię i usmaż cienki omlet. Gdy jajka się zetną zdejmij omlet z patelni, wystudź i pokrój w cienkie paski.

Gotowe nasi goreng przełóż na dwa talerze. Podawaj z omletem, świeżą kolendrą, pokrojonym szczypiorkiem, pokrojonymi drobno orzeszkami ziemnymi, a na koniec skrop całość sokiem z limonki.

Przepis na to pyszne danie znalazłam w książce Kayla Itsines „28 dni Bikini Body”.

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Ale pyszności, pędzę do kuchni gotować, dziękuję za przepis oby było ich więcej! Pozdrawiam 🙂

  2. Mniam, bardzo apetyczny przepis! 🙂 Chętnie wypróbuję, pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *