Oto nasi goreng z omletem, czyli po naszemu przepyszny smażony ryż z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Idealny na lunch, na obiad na wynos, na kolację dla przyjaciół albo na taki czas jak ten, gdy wszyscy mamy nieco dosyć świątecznych potraw i tęsknimy za czymś zdecydowanie lżejszym. Jeśli nie jesz mięsa możesz je spokojnie zastąpić tofu.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 120 g brązowego ryżu
- olej
- 2 duże jajka
- bazylia
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 200 g piersi z kurczaka (jeśli nie jesz mięsa możesz użyć tofu)
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- ok. 100 g kapusty pekińskiej
- świeża kolendra
- szczypiorek
- garść orzeszków ziemnych
- limonka
Jak zrobić nasi goreng z omletem?
Najpierw sobie wszystko przygotuj:
Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka (lub tofu) pokrój w kostkę i odłóż na bok.
Cebulę pokrój drobno.
Imbir zetrzyj na tarce.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Marchewkę zetrzyj na tarce.
Papryczkę chilli pokrój drobno (uważaj na oczy!)
Kapustę pekińską poszatkuj w cienkie paski.
Do dzieła!
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę. Poczekaj aż się zeszkli i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Wymieszaj wszystko i dodaj kurkumę i kmin rzymski. Całość ma się smażyć jeszcze przez minutę.
Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka (lub tofu), startą marchewkę, wymieszaj z tym co jest na patelni i podsmażaj całość aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Gdy kurczak będzie gotowy dodaj ugotowany wcześniej ryż, posiekaną papryczkę chilli, poszatkowaną kapustę i sos sojowy. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kilka minut.
Pora na omlet. W miseczce rozbełtaj dwa jajka ze szczyptą bazylii, papryki słodkiej, soli i pieprzu. Wylej jajka na nieprzywierającą patelnię i usmaż cienki omlet. Gdy jajka się zetną zdejmij omlet z patelni, wystudź i pokrój w cienkie paski.
Gotowe nasi goreng przełóż na dwa talerze. Podawaj z omletem, świeżą kolendrą, pokrojonym szczypiorkiem, pokrojonymi drobno orzeszkami ziemnymi, a na koniec skrop całość sokiem z limonki.
Przepis na to pyszne danie znalazłam w książce Kayla Itsines „28 dni Bikini Body”.
3 komentarze
Ale pyszności, pędzę do kuchni gotować, dziękuję za przepis oby było ich więcej! Pozdrawiam 🙂
Mniam, bardzo apetyczny przepis! 🙂 Chętnie wypróbuję, pozdrawiam serdecznie!
Wygląda bosko! Lubię takie kompozycje. koniecznie muszę spróbować 🙂