KLOPSIKI W KREMOWYM SOSIE Z PIECZONEJ PAPRYKI

Pyszne, pożywne klopsiki w idealnie kremowym sosie z pieczonej papryki. Pieczona papryka ma zupełnie inny smak i mnie już zawsze będzie się kojarzyła z jesiennymi przepisami. Możesz jeść te klopsiki z ulubionym makaronem lub z domowymi chlebkami naan. Te chlebki sprawdzą się doskonale do tego, by zebrać z talerza ostatnie kropelki sosu. A musisz uwierzyć mi na słowo, że ten sos jest tego warty.

Nie obawiaj się podanej w przepisie całej główki czosnku. Jego też będziemy piec. A pieczony czosnek traci swój ostry smak, za to dodaje potrawie niesamowitego aromatu. Oto czego potrzebujesz, by zrobić ten pyszny obiad.

SKŁADNIKI NA KLOPSIKI:

  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • masło klarowane do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 papryki
  • 1 główka czosnku
  • 2 suszone pomidory
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku

+ parmezan do posypania
+ ulubiony makaron (najlepiej wstążki)

Klopsiki w sosie z pieczonej papryki – wykonanie

Bułkę zalej gorącym mlekiem i odstaw na 15–20 minut. Po tym czasie odsącz ją z mleka i włóż do miski. Dodaj mięso, passatę, wszystkie przyprawy i zacznij wyrabiać masę na klopsiki. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj 2 łyżki bułki tartej. Formuj niewielkie klopsiki i smaż je na rozgrzanym maśle klarowanym, na wolnym ogniu, po kilka minut z każdej strony.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Papryki przekrój na pół i wydrąż nasiona. Ułóż połówki papryki na blaszce. Obok połóż główkę czosnku w łupinach. Piecz warzywa przez około 30 minut. Upieczoną paprykę przełóż do szklanego pojemnika i szczelnie zamknij.

Po kilkunastu minutach obierz ją ze skórki. Ten zabieg to ułatwi. Zmiksuj razem paprykę, upieczony i wyciśnięty z łupinek czosnek, suszone pomidory, mascarpone, passatę i przyprawy. Dopraw solą do smaku. Podawaj klopsiki w sosie z ulubionym makaronem, solidnie posypane parmezanem.

Kliknij w zdjęcie poniżej po przepis na pyszne i proste, domowe chlebki naan.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.