fbpx

KURCZAK TIKKA MASALA I DOMOWE CHLEBKI NAAN – pokochasz ten przepis!

Autor: Basia Szmydt

Uwielbiam to danie. Kurczak tikka masala! Idealnie doprawiony, kremowy, gęsty sos, a w nim zanurzone kawałki dobrego mięsa, marynowanego przez kilka godzin. Do tego kolendra, której mi zawsze za mało i chrupiące, pyszne chlebki naan.
To jedno z moich popisowych dań. W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka możesz dodać tofu i marynować je w podobny sposób. 

KURCZAK TIKKA MASALA – PRZEPIS

Czego potrzebujesz, by zamarynować kurczaka?

2 piersi z kurczaka
1 duży jogurt grecki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki garam masala
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczka imbiru w proszku

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i kurczaka w dużej misce.
Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Jak zrobić sos tikka masala?

Czego potrzebujesz?
3 łyżki masła
1 duża biała cebula
1 papryczka chilli
5 ząbków czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
3 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 szklanki passaty pomidorowej
1 czerwona papryka
puszka mleka kokosowego (lub 1,5 puszki, jeśli sos będzie dla Ciebie zbyt intensywny w smaku)
sól do do smaku

Najpierw przygotuj wszystkie składniki.
Cebulę pokrój drobno.
Papryczkę chilli posiekaj drobno (najlepiej w rękawiczkach)
Paprykę pokrój w kawałki.
Imbir zetrzyj na tarce.
Rozgrzej duży rondel i podgrzej masło.
Gdy się stopi zeszklij na nim cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli i imbir.
Mieszaj wszystko dokładnie przez kilka minut, pilnując by nic się nie przypaliło.
Zmniejsz ogień. Całość ma się lekko zbrązowić. Dodawaj odrobinę wody, jeśli będzie taka potrzeba.
Dodaj przyprawy: garam masalę, słodką paprykę i wymieszaj całość dokładnie.
Dodaj passatę pomidorową, pokrojoną paprykę i mleko kokosowe.
Gotuj sos na średnim ogniu.
Gdy papryka będzie miękka zdejmij sos z ognia i poczekaj aż nieco wystygnie.
Wówczas zblenduj go na gładką masę i dopraw solą na koniec.

Kurczaka wyjmij z marynaty i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz go w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 20 minut. Tak upieczony dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Ja, gdy nie mam zbyt wiele czasu dodaję kurczaka bez marynaty bezpośrednio do sosu i go w nim gotuję – to też dobra opcja.

CHLEBKI NAAN – PRZEPIS

Chlebki naan są bardzo proste do zrobienia. To tak jak z każdym piekarniczym wyrobem – w pewnym momencie po prostu nabierasz wprawy. Zawsze wywołują uśmiech na twarzy. Zwłaszcza gdy jeszcze ciepłe wyjmuję na stół, lekko smaruję je masłem, które błyskawicznie się na nich roztapia. Do tego szczypta soli, szczypta ulubionych ziół i można zaczynać ucztę.

Jak zrobić chlebki naan?

25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szklanka ciepłej wody
4,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju

Drożdże pokrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza.
W misie robota kuchennego lub po prostu w dużej misce umieść mąkę, sól, olej, jogurt i dodaj zaczyn drożdżowy.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ja dodatkowo otulam miskę kocem 🙂
Po godzinie zagniataj ciasto raz jeszcze przez chwilę, a potem rękami oprószonymi w mące formuj z niego kule, a później placki.
Ja chlebków naan nie smażę na patelni zgodnie ze sztuką. Wolę takie z piekarnika.
Nastawiam więc piekarnik na 200 stopni dopiero do tak rozgrzanego wkładam placki położone na blaszce wyłożonej papierem. Piekę je ok. 10 minut, aż na wierzchu będą lekko rumiane. Będziesz wiedziała, kiedy są gotowe 🙂

Z czym podawać kurczaka tikka masala?

A teraz najprzyjemniejsza część. Gotuję brązowy ryż w osolonej wodzie. Do miseczki siekam sporo natki kolendry. Podgrzewam sos tikka masala z kurczakiem i przekładam do dużej misy.
Ciepłe chlebki naan smaruję masłem, posypuję odrobiną soli, czasem czosnku i ziół i kroję na trójkąty.
To wszystko stawiam na stole i zaczynam ucztę 🙂

Mam nadzieję, że i Ty zrobisz swoją. Będzie pysznie!


Może masz ochotę na kurczaka po karaibsku?

KREOLSKA POTRAWKA Z KURCZAKA –> PRZEPIS


Albo szybką zupę na jesienną chandrę?

ZUPA NA JESIENNĄ CHANDRĘ –> PRZEPIS

PAMIĘTAJ, ŻE WSZYSTKIE PRZEPISY NA MOIM BLOGU ZNAJDZIESZ W ZAKŁADCE ’JEDZENIE’.

Dobrego dnia!
B.

Loading

Spodobają Ci się także:

14 komentarzy

Agnieszka 3 października, 2019 - 1:03 pm

Basiu, robię bardzo podobnie , ale używam udek bez kości ( z piersi nie wychodzi aż tak dobra i nie używam jogurtu , za to śmietanki kokosowej, reszta prawie identycznie. Pod koniec mięso rozpada mi się i jest miękkie. Zawsze robię jak maja przyjść goście dzień wcześniej i potem tylko podgrzewam 😉 Zawsze jest to przebój. Często podaje z sałatka z natki pietruszki ( dla trawienia, bo lekkostrawne to to nie jest;)).

Reply
Basia Szmydt 3 października, 2019 - 2:12 pm

Super! Natka dobra na trawienie, ale ja za nią nie przepadam

Reply
Marta 3 października, 2019 - 3:39 pm

Kurczę! Z orientalnymi daniami to ja mam taki problem, że ja chyba lubię, ale mój mąż nie bardzo. Ja bym bardzo chętnie wypróbowała, ale mam w sumie 6 osobników różnej płci i w różnym wieku do wykarmienia i obawiam się, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że na koniec zostałabym z całym garnkiem jedzenia sama. A szkoda – tak chętnie bym wypróbowała, bo cudownie apetycznie to wygląda… Pewnie skończy się tak, jak zwykle: zrobię dla siebie z połowy porcji i będę jadła przez 3 dni… 😀

Reply
Joanna 4 października, 2019 - 10:40 am

Basiu muszę dopytać – 2 piersi to u Ciebie jeden podwójny filet, czy dwa? 🙂

Reply
Basia Szmydt 4 października, 2019 - 1:02 pm

Kupuję eko kurczaka więc te piersi są malutkie. Mam na myśli dwie podwójne piersi z kurczaka.

Reply
Martyna 6 października, 2019 - 10:09 am

pysznie wygląda!

Reply
Agnieszka 6 października, 2019 - 12:00 pm

No nie wierzę! Ja to tak lubię, ze co rano smoothie piję z natką , i tak już wszyscy się przyzwyczaili, ze nawet mój 10 latek rano je pije na czczo a mąż zawsze zabiera do pracy i mówi, ze uwielbia:)
Ale do tej tikki pasuje tez mega takue cis, czego nauczyłam się na kursie kuchni ajurwedyjskiej. Wycisnąć sok z cytryny , do tego wetrzeć jabłko, dodać stary imbir (duuużo), dodać posiekane drobno rodzynki i pęczek kolendry. Odrobinę popieprzyć i posolić ( ale niekoniecznie). Odstawić na pół godziny. Przepyszne.A Ty zdaje się lubisz kolendrę. Czasem
podaje tez ta tikkę z sałatką z fenkułu na słodko ostro.
Pozdrowienia z Luksemburga;)

Reply
z-dusza.pl 7 października, 2019 - 4:50 pm

Uwielbiam Twoje przepisy! Na zdjęciach wszystko wygląda tak smakowicie. Kurczak tikka masala jadłam raz z UK i było pyszne! Teraz wiem, jak to zrobić samej 🙂

Reply
magdalena 7 października, 2019 - 5:28 pm

No coś czuje że czekają mnie zakupy. ten chlebek mnie zaciekawił.

Reply
Dorota 18 listopada, 2020 - 7:55 pm

Dzisiaj robilam i wyszło przepyszne. Chlebek pieklam na patelni, kurczak boski, cala rodzina zachwycona

Reply
Basia Szmydt 19 listopada, 2020 - 7:46 pm

bardzo się cieszę 🙂

Reply
Silico Bit 21 listopada, 2020 - 1:13 pm

Ja uwielbiam kuchnię indyjską, a to danie jest moim ulubionym 🙂 odkąd zamieściłaś ten przepis przyrządzam je bardzo często. Zawsze wychodzi smaczne i aromatyczne. Wypróbowałam tez w wersji wegetariańskiej, ale jednak jak dla mnie to wygrywa zdecydowanie kurczak. Kuchnię indyjską poznałam dwa lata temu na wakacjach i od razu skradła moje serce 😉

Reply
Mońki 10 grudnia, 2020 - 7:11 pm

Ja też uwielbiam to danie:-) kuchnia indyjska to zdecydowanie moje smaki. Odkąd ją poznałam, od razu podbiła moje serce. Sama testuje różne przepisy z kuchni indyjskiej. Dania są wyraziste i aromatyczne. Jednak kurczak tikka masala to zdecydowanie mój faworyt. Tak przyrządzonego kurczaka podaję z ryżem basmati 🙂

Reply
Karolina 25 stycznia, 2021 - 12:32 pm

/wygląda mega smakowicie, prawie czuję zapach 🙂 Ja bardzo lubię takie smaki w przeciwieństwie do mojej rodzinki, która woli jednak tradycyjne posiłki. jednak mam nadzieję, że w weekend uda mi się ich namówić na wspólne gotowanie 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem