fbpx

LETNI KURCZAK CYTRYNOWY

Autor: Basia Szmydt

Dziś powiedziałam do męża, że lubię przewidywalność i powtarzalność w naszej codzienności. Popatrzył na mnie jak na kosmitkę, bo przecież non stop jęczę, że potrzebuję przygód i adrenaliny, że stagnacja mnie wykończy kiedyś.
Oczywiście, jak to mężczyzna – wszystko pokręcił, źle zrozumiał.
Lubię, gdy wracają dzieciaki z przedszkola i gdy zasiadamy do wspólnej obiadokolacji.
Lubię gwar, rozmowy chłopaków przy stole i siebie przygotowującą posiłek dla nich.
Lubię, gdy parują mi okulary.
Lubię gdy przyprawy zaczynają w kuchni pachnieć, gdy stukają talerze o blat stołu.
Lubię gdy dzieje się to codziennie.
To jest właśnie ta przewidywalność.
To daje mi poczucie bezpieczeństwa.
Ciepły obiad na stole. Rodzina.

Dziś coś na szybko. Takie przepisy lubimy najbardziej prawda? Tak, żeby tego czasu zostało jeszcze na wspólne popołudnie, na książkę z biblioteki, na serial z mężem. Obiecuję ci zatem, że nie napracujesz się przy tym kurczaku za bardzo.

LETNI KURCZAK CYTRYNOWY z sałatą i młodymi, pieczonymi ziemniaczkami.

Pierś z kurczaka
marynata:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego przeciśnietego przez praskę
pęczek świeżego tymianku lub oregano
szczypta suszonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
skórka otarta z połowy cytryny
kilka cieniutkich plasterków cytryny
1 kg młodych, małych ziemniaków

sałata rzymska (to moja ulubiona, możesz wybrać dowolną)
dressing (zrobiłam dressing o podobnym aromacie co marynata w kurczaku, ale jeśli masz swój ulubiony dressing do sałaty – śmiało)
2 łyżeczki musztardy łagodnej
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
oliwa – 5-6 łyżek
ząbek czosnku

IMG_1871 _MG_1879

Pierś z kurczaka podziel na cienkie filety i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Zrób marynatę:
– do miseczki wlej oliwę, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, paprykę słodką, czosnek, szczyptę ziół prowansalskich i otartą z cytryny skórkę. Wymieszaj to wszystko dokładnie.
Wylej marynatę na filety i wymieszaj wszystko dokładnie, tak by mięso było w całości pokryte przyprawami.
Posyp wszystko posiekanym, świeżym tymiankiem lub oregano.
Ziemniaki wyszoruj, ale pozostaw je w łupinach. Większe podziel na mniejsze kawałki.
Ułóż je w naczyniu pomiędzy filetami kurczaka.
Na filetach połóż cieniutkie plasterki cytryny.
Powtykaj pomiędzy mięso i ziemniaki ząbki czosnku w łupinach. Zjedz później upieczony – smakuje super.
Oprósz całość delikatnie solą.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, polewając mięso w połowie pieczenia sosem, który zbiera się na dnie naczynia. Sprawdź czy ziemniaki są miękkie.
Zjadaj z ulubioną sałatą.

I jak? Poszło szybko?

IMG_1906 _MG_1920 IMG_1908 _MG_1893

Loading

Spodobają Ci się także:

19 komentarzy

Monika 5 lipca, 2017 - 8:03 pm

Hmmm raczej podalabym białe wino…….przepis mimo to wymiata

Reply
Magda - Dobrze Zorganizowana 6 lipca, 2017 - 8:16 am

Brzmi i wygląda smacznie – wypróbuję przepis w najbliższym czasie

Reply
Pola - Odpoczywalnia 6 lipca, 2017 - 8:36 pm

Nie wchodzi mi ostatnio mięso za bardzo, ale może się skuszę, bo brzmi z tą cytrynką bardzo przekonująco:)

Reply
Iza 7 lipca, 2017 - 7:39 am

Robię w niedzielę!Dzięki Basiu za inspirację :)))

Reply
Karolina 7 lipca, 2017 - 10:26 am

Dzięki za świetny pomysł! Mam tylko jedno pytanie: czy filet z kurczaka ma być podwójny?

Reply
Basia Szmydt 7 lipca, 2017 - 1:42 pm

tak 😉

Reply
Karolina 9 lipca, 2017 - 8:39 pm

Wielkie dzięki 🙂 Zrobiłam i potwierdzam, że wychodzi palce lizać!

Reply
Milena 13 lipca, 2017 - 4:04 pm

A czy Twoje ziemniaki były gotowe po 25-30, minutach jak w przepisie? Moje juz siedzą 35 min. w 200 stopniach i nadal twarde! 🙁

Reply
Basia Szmydt 14 lipca, 2017 - 4:29 pm

piekarnik piekarnikowi nie równy, może pokrój na mniejsze kawałki ?

Aneta 7 lipca, 2017 - 12:26 pm

Dziękuje za przepis, zrobię w weekend 🙂 Ostatnio zrobiłam makaron z cukinią, był pyszny. Pozdrawiam 🙂

Reply
Basia Szmydt 7 lipca, 2017 - 1:42 pm

super!

Reply
Mariola 8 lipca, 2017 - 11:32 am

Basiu a czy piec pod przykryciem czy nie?

Reply
Kasia Bonczek 9 lipca, 2017 - 6:22 pm

Uwielbiam takie kwadransowe dania !

Reply
Agnieszka 10 lipca, 2017 - 6:58 am

Basia, ten przepis na kurczaka to strzał w dziesiątkę, bardzo mi smakował. A dressing do sałaty palce lizać, wykorzystam nie tylko do kurczaka.

Reply
Olga 10 lipca, 2017 - 9:13 am

I taką prostotę w kuchni uwielbiam 🙂

Reply
Małagocha 15 lipca, 2017 - 9:33 pm

Pyszny! I mąż zachwycony 😉

Reply
Patrycja 23 lipca, 2017 - 5:24 am

Przepyszny, szybki i wygląda bardzo efektownie 🙂 ja też musiałam trzymać ziemniaki długo dłużej 🙂

Reply
Malwina 2 sierpnia, 2017 - 8:15 am

a czy zamiast cytryny może być pomarańcza albo grejfrut? Bo ja i cytryna niespecjalnie się lubimy :/

Reply
Basia Szmydt 2 sierpnia, 2017 - 9:58 am

spróbuj z pomarańczą, nie wiem jak wyjdzie, ale kombinowanie w kuchni to czysta przyjemność 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem