Dziś powiedziałam do męża, że lubię przewidywalność i powtarzalność w naszej codzienności. Popatrzył na mnie jak na kosmitkę, bo przecież non stop jęczę, że potrzebuję przygód i adrenaliny, że stagnacja mnie wykończy kiedyś.
Oczywiście, jak to mężczyzna – wszystko pokręcił, źle zrozumiał.
Lubię, gdy wracają dzieciaki z przedszkola i gdy zasiadamy do wspólnej obiadokolacji.
Lubię gwar, rozmowy chłopaków przy stole i siebie przygotowującą posiłek dla nich.
Lubię, gdy parują mi okulary.
Lubię gdy przyprawy zaczynają w kuchni pachnieć, gdy stukają talerze o blat stołu.
Lubię gdy dzieje się to codziennie.
To jest właśnie ta przewidywalność.
To daje mi poczucie bezpieczeństwa.
Ciepły obiad na stole. Rodzina.
Dziś coś na szybko. Takie przepisy lubimy najbardziej prawda? Tak, żeby tego czasu zostało jeszcze na wspólne popołudnie, na książkę z biblioteki, na serial z mężem. Obiecuję ci zatem, że nie napracujesz się przy tym kurczaku za bardzo.
LETNI KURCZAK CYTRYNOWY z sałatą i młodymi, pieczonymi ziemniaczkami.
Pierś z kurczaka
marynata:
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego przeciśnietego przez praskę
pęczek świeżego tymianku lub oregano
szczypta suszonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
skórka otarta z połowy cytryny
kilka cieniutkich plasterków cytryny
1 kg młodych, małych ziemniaków
sałata rzymska (to moja ulubiona, możesz wybrać dowolną)
dressing (zrobiłam dressing o podobnym aromacie co marynata w kurczaku, ale jeśli masz swój ulubiony dressing do sałaty – śmiało)
2 łyżeczki musztardy łagodnej
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
oliwa – 5-6 łyżek
ząbek czosnku
Pierś z kurczaka podziel na cienkie filety i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Zrób marynatę:
– do miseczki wlej oliwę, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, paprykę słodką, czosnek, szczyptę ziół prowansalskich i otartą z cytryny skórkę. Wymieszaj to wszystko dokładnie.
Wylej marynatę na filety i wymieszaj wszystko dokładnie, tak by mięso było w całości pokryte przyprawami.
Posyp wszystko posiekanym, świeżym tymiankiem lub oregano.
Ziemniaki wyszoruj, ale pozostaw je w łupinach. Większe podziel na mniejsze kawałki.
Ułóż je w naczyniu pomiędzy filetami kurczaka.
Na filetach połóż cieniutkie plasterki cytryny.
Powtykaj pomiędzy mięso i ziemniaki ząbki czosnku w łupinach. Zjedz później upieczony – smakuje super.
Oprósz całość delikatnie solą.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, polewając mięso w połowie pieczenia sosem, który zbiera się na dnie naczynia. Sprawdź czy ziemniaki są miękkie.
Zjadaj z ulubioną sałatą.
I jak? Poszło szybko?
19 komentarzy
Hmmm raczej podalabym białe wino…….przepis mimo to wymiata
Brzmi i wygląda smacznie – wypróbuję przepis w najbliższym czasie
Nie wchodzi mi ostatnio mięso za bardzo, ale może się skuszę, bo brzmi z tą cytrynką bardzo przekonująco:)
Robię w niedzielę!Dzięki Basiu za inspirację :)))
Dzięki za świetny pomysł! Mam tylko jedno pytanie: czy filet z kurczaka ma być podwójny?
tak 😉
Wielkie dzięki 🙂 Zrobiłam i potwierdzam, że wychodzi palce lizać!
A czy Twoje ziemniaki były gotowe po 25-30, minutach jak w przepisie? Moje juz siedzą 35 min. w 200 stopniach i nadal twarde! 🙁
piekarnik piekarnikowi nie równy, może pokrój na mniejsze kawałki ?
Dziękuje za przepis, zrobię w weekend 🙂 Ostatnio zrobiłam makaron z cukinią, był pyszny. Pozdrawiam 🙂
super!
Basiu a czy piec pod przykryciem czy nie?
Uwielbiam takie kwadransowe dania !
Basia, ten przepis na kurczaka to strzał w dziesiątkę, bardzo mi smakował. A dressing do sałaty palce lizać, wykorzystam nie tylko do kurczaka.
I taką prostotę w kuchni uwielbiam 🙂
Pyszny! I mąż zachwycony 😉
Przepyszny, szybki i wygląda bardzo efektownie 🙂 ja też musiałam trzymać ziemniaki długo dłużej 🙂
a czy zamiast cytryny może być pomarańcza albo grejfrut? Bo ja i cytryna niespecjalnie się lubimy :/
spróbuj z pomarańczą, nie wiem jak wyjdzie, ale kombinowanie w kuchni to czysta przyjemność 🙂