Z szacunku dla moich czytelniczek, co to nigdy nie są na diecie, nie straszny im gluten i nabiał, a wyglądają jak modelki z wybiegów – przesyłam przepis na pyszny makaron. No dobra, tak serio to ten przepis wcale nie jest tak kaloryczny na jakiego wygląda. Wystarczy trochę sprytu, by danie było lekkie i nie idące w boczki. Plus uprasza się o wprowadzenie diety „MŻ” czyli mniej żreć. Nakładamy zatem mniejszą porcję – nie inaczej. To jest taki makaron, który, przysięgam, zrobiłam w 15 minut. Wpadłam do domu głodna okrutnie, już zaczynałam się na tym głodzie kłócić z małżonkiem, po czym zabrałam się za tarcie cukinii na tarce. Ale od początku.
PRZEPIS NA MAKARON Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM – porcja dla 2 głodnych osób lub 3-4 mniej głodnych.
Uwaga! Danie będzie smakować wybornie również bez kurczaka moim zdaniem.
Równie dobrze możesz zrezygnować z serka kremowego, choć wtedy będzie miało inną konsystencję.
400 g polędwiczek w kurczaka
pół opakowania razowego makaronu kokardek
jedna mała cukinia
2 małe cebule dymki
3 ząbki czosnku
oliwa
sól i pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku, bazylii, natki lub oregano, w zależności od tego, co masz w kuchni
małe opakowanie kremowego serka naturalnego z dobrym składem
Zagotuj w garnku wodę i w osolonej ugotuj al dente makaron.
W czasie gdy makaron się gotuje na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w piórka dymkę.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, nie obieraj jej ze skórki. Dodaj do cebuli. Zamieszaj całość.
Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do cukinii i cebuli. Zamieszaj raz jeszcze i podlej wszystko odrobiną wody, by warzywa się dusiły, a nie przypalały.
Kurczaka pokrój w niewielką kostkę.
Przypraw warzywa na patelni solą i pieprzem, dodaj listki tymianku i pokrojonego kurczaka. J
eśli będzie taka potrzeba dodaj jeszcze wodę. Dodaję wodę zamiast na przykład oliwy, dzięki temu danie jest zbyt tłuste.
Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyłącz gaz i dodaj kremowy serek. Wymieszaj wszystko.
Połącz z gorącym makaronem, posyp całość świeżymi ziołami i zajadaj się na zdrowie.
Daj znać czy ci smakowało 🙂
9 komentarzy
Pychotka!
Basiu, podpowiesz jakiego serka używasz?
Olu użyłam Bielucha naturalnego.
Bardzo dziękuję! To będzie mój jutrzejszy obiad!
Wygląda apetycznie 🙂 aż zgłodniałam a tu 20:15 i co z tym zrobić :). Potwierdzam, że najlepsza dieta to mż. Pozdrawiam 🙂
Właśnie się zajadam – pyyyychotka! Uwielbiam cukinię i serkowe sosy, a to połączenie jest perfect! Ja zrobiłam z indykiem, bo ładne polędwiczki były w Lidlu xD
Dziękuję za inspirację i pyszny obiad 🙂
wygląda bardzo smakowicie, aż mi ślinka cieknie 🙂
Dziś zrobiłam na obiad. Przepyszne. Cudowny, prosty przepis.
Nasz dzisiejszy obiad. Wszystkim bardzo smakowało, przepyszne. Rewelacyjny przepis.