fbpx

LETNIA ZUPA Z ZIELONYMI WARZYWAMI

Autor: Basia Szmydt

Pyszna, letnia, wypełniona aż po brzegi letnimi, świeżymi warzywami miska zupy.
To moja propozycja na dziś.
Robi się ją łatwo i szybko. W sam raz na ekspresowy obiad w gorący dzień.

LETNIA ZUPA Z ZIELONYMI WARZYWAMI – PRZEPIS

Czego potrzebujesz?

2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
filet z piersi kurczaka
młody por – biała część
kilka ziemniaków (użyłam 4 średnich)
200 g zielonej fasolki szparagowej
zielona cukinia średniej wielkości
mały brokuł
świeży koperek
świeża natka
3 łyżki sosu sojowego
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
oliwa

Masło ucieramy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z masłem, tak żeby pokryło mięso jak marynata.
Wstawiamy kurczaka do lodówki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, ale bez pestek.
Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
Brokuła dzielimy na małe różyczki.
Fasolce szparagowej odcinamy ogonki, a każdy strączek przecinamy na pół.
Białą część pora tniemy na pół, a później w piórka.
Do rozgrzanego garnka wrzucamy kurczaka z masłem i skrapiamy całość łyżką oliwy.
Gdy mięso będzie usmażone, wrzucamy do niego pora, a kiedy zacznie się szklić – ziemniaki i fasolkę szparagową.
Chwilę całość podsmażamy. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę masła.
Następnie dodajemy brokuła i cukinię, sporo świeżego koperku i dolewamy 1-1,5 litra wody. Gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Doprawiamy sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem i solą.
Posypujemy dużą ilością natki pietruszki lub jeśli nie lubimy natki – kolendrą.

Spodobają Ci się także:

14 komentarzy

Agnieszka Jop 31 lipca, 2018 - 9:33 am

Uwielbiam Twoje przepisy! Na pewno i ten wypróbuję ☺️

Reply
Basia Szmydt 7 sierpnia, 2018 - 9:25 am

Daj znać jak smakowało 🙂

Reply
Monika Kudryk 31 lipca, 2018 - 10:57 am

Będę robić! Pominę kurczaka 🙂

Reply
Basia Szmydt 7 sierpnia, 2018 - 9:25 am

Kurczaka pomiń, ale masła broń Boże 🙂

Reply
AgaR 31 lipca, 2018 - 11:02 am

kocham takie szybkie zupy!!! 🙂

Reply
Basia Szmydt 7 sierpnia, 2018 - 9:26 am

me too 🙂

Reply
Callyn 31 lipca, 2018 - 4:25 pm

A sos sojowy gdzie dostanę i o jak smak wzbogaca zupę? Nigdy nie korzystałam

Reply
Basia Szmydt 31 lipca, 2018 - 5:12 pm

W każdym sklepie spożywczym, jest słony, jak skondensowany bulion.

Reply
Ewelina 31 lipca, 2018 - 7:03 pm

Piękne zdjęcia 🙂

Reply
Basia Szmydt 7 sierpnia, 2018 - 9:27 am

dziękuję – bardzo się staram:)

Reply
Mejflaj 1 sierpnia, 2018 - 1:50 pm

Zupa pyszna! U mnie dzisiaj na obiad 🙂

Reply
Basia Szmydt 7 sierpnia, 2018 - 9:27 am

super <3

Reply
Hania 6 sierpnia, 2018 - 10:08 am

Wspaniała, aromatyczna zupa. Polecam!

Reply
Basia Szmydt 7 sierpnia, 2018 - 9:28 am

cieszę się, że smakowała 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem