fbpx

SAŁATKA ZE SMAŻONYM SEREM – ALE TO DOBRE!

Autor: Basia Szmydt

Warzywa są? Są! Jedynym i zarazem najważniejszym składnikiem tej sałatki, do którego można się przyczepić jeśli człowiek poważnie myśli o diecie, wiosennym odchudzaniu i tych wszystkich detoksach jest smażony camembert. Ale czasami człowiek musi inaczej się udusi. I do mnie przyszedł taki dzień, kiedy pogoda na zewnątrz sprawiała, że marzłam na sam jej widok, a mój nastrój był adekwatny do prędkości wiatru i intensywności deszczu ze śniegiem za oknem. Właśnie dostałam smsa od przyjaciółki, że jedzie do mnie w równie słabym nastroju, ma zamiar zakopać się u mnie pod koc i lepiej, żebym miała coś dobrego do jedzenia na tę chandrę.
Coś dobrego do jedzenia na chandrę to mój ulubiony dział z przepisami. To oznacza, że będzie pysznie, niekoniecznie zdrowo (te dwie cechy potrawy zadziwiająco często lubią się wykluczać), że po posiłku ta chandra będzie na bank dużo mniejsza.
Po zjedzeniu tej sałatki Kasia zadała mi tylko jedno pytanie : „Powiedz mi Baśka dlaczego ja w życiu tak rzadko jem smażony ser?!” 🙂

Jak to na moim blogu w kategorii JEDZENIE – będzie szybko, prosto i pysznie. Do dzieła.

SAŁATKA ZE SMAŻONYM CAMEMBERTEM – PRZEPIS dla 2 osób

pół paczki mieszanki sałat lub mała sałata rzymska
2 ugotowane buraki (kupiłam gotowe, można upiec)
1 jabłko
1 pomarańcza
2 serki camembert
pestki słonecznika
jajko i bułka tarta do obtoczenia sera
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 łyżki oliwy
sok z pomarańczy
świeżo mielony pieprz
szczypiorek

Na dwóch dużych talerzach ułóż porcję sałaty, pokrojone w kostkę buraki, pokrojoną w kostkę pomarańczę, pokrojone w plasterki jabłko. Serki pokrój w trójkąty, obtocz każdy w jajku i bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju na złoty kolor. Smaż je tylko przez chwilę, aż panierka zrobi się złota, a ser delikatnie rozpuści. Pilnuj, by nie rozlał się na patelni. Minuta z każdej strony powinna wystarczyć. Usmażony ser dołóż do każdej porcji sałatki. Czas na sos. Wymieszaj w szklance sok wyciśnięty z pomarańczy, 3 łyżeczki musztardy, 3 łyżki oliwy, odrobinę soli i wymieszaj wszystko.
Polej sałatkę sosem. Posyp szczypiorkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotowe!
A teraz zakop się pod koc, włącz jakiś stary film i nie zastanawiaj się ani przez chwilę nad tym smażonym serem.

Dla ułatwienia zadania:
DOBRE FILMY NA PIĄTKOWY WIECZÓR
5 NAJLEPSZYCH FILMÓW Z GOTOWANIEM W TLE
10 NAJLEPSZYCH FILMÓW NA WIECZÓR Z PRZYJACIÓŁKĄ

Przepis na tę sałatkę znalazłam w biedronkowym czasopiśmie „Smaki życia”

Spodobają Ci się także:

7 komentarzy

Sandra 8 lutego, 2019 - 2:30 pm

Tą sałatkę muszę zrobić KONIECZNIE! <3

Reply
Marta 15 czerwca, 2019 - 9:23 pm

O mamuniu jakie to było doobre

Reply
Agata 21 czerwca, 2019 - 7:14 am

Ciekawy przepis na sałatkę 🙂 Na pewno go przetestuję 🙂

Reply
Alehandra 3 marca, 2021 - 7:33 pm

Uwielbiam ser camembert! Jadam jako przekąskę, do chleba albo na ciepło z grilla, ale w sałatce jeszcze nie jadłam. Z pewnością wypróbuję. Zapisuję przepis, dzięki!

Reply
AMETYST 7 maja, 2021 - 9:20 pm

Chciałam dopytać, czy te salatke trzeba jesc na goraco (po tym jak wyjmie sie ser z patelni) czy tez na zimno, taki smazony ser tez bedzie smaczny? I jeszcze czy ser trzeba podawac go w calosci, czy mozna/da sie o podzielic go na czesci, tak jak jest pokazane na zdjeciu? NIe rozplynie sie po polamaniu/pokrojeniu?

Reply
Basia Szmydt 10 maja, 2021 - 7:48 am

Według mnie najlepiej smakuje gdy ser jest ciepły. Ser można podzielić.

Reply
AMETYST 12 maja, 2021 - 8:44 pm

Dziękuję serdecznie za odpowiedź!

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem