PIERNIK STAROPOLSKI DŁUGODOJRZEWAJĄCY

Piernik staropolski długodojrzewający to mój ulubiony, świąteczny wypiek. Jego wykonanie jest proste, choć wymaga sporej cierpliwości i czekania. Bo żeby piernik staropolski był naprawdę smaczny, potrzebuje kilkutygodniowego leżakowania. W tym wpisie opowiem Ci dokładnie krok po kroku, jak przygotować to pyszne, pachnące świętami ciasto. To sprawdzony przepis, jak ze starych książek kucharskich. Ciasto wychodzi wilgotne, miękkie i aromatyczne.

Piernik staropolski długodojrzewający – czego potrzebujesz?

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g miodu (najlepiej lipowego lub wielokwiatowego)
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła 
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g przyprawy do piernika
  • szczypta soli

W garnuszku rozpuszczamy masło, a gdy się rozpuści, dodajemy cukier i miód. Podgrzewamy przez 15-30 minut na wolnym ogniu, pilnując by masa była gorąca, ale nie wrząca. Mieszamy masę co jakiś czas drewnianą łyżką. Zdejmujemy z gazu i studzimy.


Do wystudzonej miodowo – maślanej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, przyprawę do piernika i sól. Mieszamy wszystko dokładnie, aż składniki się połączą, a następnie zagniatamy ciasto. Najlepiej zrobić to w robocie kuchennym, ale spokojnie możemy mieszać wszystko dalej drewnianą łyżką, aż uzyskamy klejące i jednolite ciasto.


Tak przygotowane ciasto wkładamy do naczynia, przykrywamy je i wkładamy na conajmniej 28 dni do lodówki. Im dłużej ciasto leżakuje, tym jest lepsze. Najlepiej, gdy leżakuje 4-6 tygodni.

Po co najmniej 28 dniach leżakowania pieczemy piernik staropolski.

Będziemy potrzebować 2-3 słoików konfitury śliwkowej lub porzeczkowej, 2 tabliczki czekolady (mleczną i gorzką), 100 g masła oraz różne dodatki do dekoracji (bakalie, gwiazdkowe posypki wedle uznania)

Ciasto wyjmujemy łyżką na stolnicę podsypaną mąką. Trzeba się przy tym odrobinę natrudzić, bo ciasto jest dosyć twarde. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na trzy części. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy w kształt prostokąta, pamiętając by dobrze podsypywać je z każdej strony mąką, bo lubi się przyklejać. Tak rozwałkowane ciasto układamy na blaszce posmarowanej masłem (możemy też użyć papieru do pieczenia) i pieczemy przez ok. 20-25 min, aż będzie złote. Postępujemy tak samo z pozostałymi częściami ciasta. Na dużej desce do krojenia lub tacy układamy pierwszy, piernikowy spód i smarujemy go całym słoikiem konfitury. Najlepiej śliwkowej lub porzeczkowej. Na to kładziemy kolejny spód, znowu smarujemy słoikiem konfitury i przykrywamy trzecim spodem. Tak przygotowany piernik zawijamy w folię spożywczą, przygniatamy czymś ciężkim (u mnie to książki i garnek żeliwny) i wynosimy w chłodne miejsce (u mnie balkon) najlepiej na 3 dni. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Tabliczkę gorzkiej i mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 g masła i energicznie mieszamy. Ciepłą polewą polewamy piernik i dekorujemy np. tak, jak na moim zdjęciu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.