fbpx

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Autor: Basia Szmydt

Te drożdżowe racuchy z jabłkami co roku na święta robi moja teściowa. I choć to przecież taka banalna rzecz, to u nas są prawdziwym hitem. Puszyste, miękkie, rozpływają się w ustach. I są bardzo proste w wykonaniu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. No i oczywiście sprawdzą się doskonale nie tylko podczas świąt.

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI PRZEPIS

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • ok. 5 sztuk kwaśnych jabłek

JAK ZROBIĆ RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI?

Najpierw należy zrobić zaczyn. Pokrusz drożdże do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Zamieszaj wszystko i odstaw w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut. Po tym czasie zaczyn powinien zwiększyć objętość, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.

Dodaj resztę mleka, jajko, cukier waniliowy i mąkę. W przepisie jest 1/2 kg mąki, ale pamiętaj, że ciasto na racuchy ma mieć konsystencję budyniu. Nie może być ani za rzadkie, ani zbyt gęste. Dodawaj mąkę stopniowo.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki.

Na patelni rozgrzej olej. Ma być go sporo, a racuchy powinno się smażyć na głębokim tłuszczu. Ustaw średdni ogień inaczej racuchy się przypalą, a będą surowe w środku.


Chochlą nabieraj porcję ciasta i wylewaj na patelnię. Od razu układaj na każdym placku cząstki jabłka. Musisz to zrobić szybko i sprawnie. Smaż z obu stron na złoty kolor, a usmażone układaj na talerzu przykrytym ręcznikiem papierowym. Wystudzone racuchy posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują w bożonarodzeniowy poranek. Zjadane gdy jesteśmy jeszcze w piżamie z kubkiem kawy w ręce 🙂

A jeśli masz ochotę na więcej drożdżowych słodkości to polecam te spektakularne idealne bułeczki cynamonowe.

PRZEPIS NA KANELBOLLER – NAJLEPSZE BUŁECZKI CYNAMONOWE.

Loading

Spodobają Ci się także:

4 komentarze

Care Erfy 29 grudnia, 2020 - 11:15 am

Sprawdziłam, są przepyszne 🙂

Reply
Ania 3 stycznia, 2021 - 12:53 pm

Racuchy drożdżowe kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa. Bardzo często przygotowywała nam je babcia. Teraz ja przygotowuję je moim dzieciom, a one je uwielbiają. Wykorzystuję różne dodatki, ale wersja z jabłkami zawsze wszystkim smakuje najbardziej. Są pyszne i na pewno warto wypróbować, zwłaszcza gdy w domu są dzieci 🙂

Reply
olamanola7 14 stycznia, 2021 - 12:01 pm

Ale apetyczne fotki. Zrobię wg przepisu w weekend, wróci smak wakacji u babci <3

Reply
Malgorzata 21 lutego, 2021 - 2:38 pm

Mega przepis na racuchy!!! Dzięki Basiu Szmydt! Wlaśnie zajadamy się tymi pysznościami Wyszly wspaniale i są najsmaczniejsze!

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem