Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach tarta cytrynowa. Ma wyraźny cytrynowy, kwaskowaty smak, przełamany słodyczą. WSzystko tu jest doskonale wyważone, a sama tarta jest niesamowicie prosta do zrobienia. Jeśli nie liczysz kalorii, cukru i nie jesteś akurat na diecie, zrób ją według przepisu poniżej. Jeśli ograniczasz cukier, spróbuj go zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Tarta będzie wtedy równie pyszna!
Tarta cytrynowa – przepis
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
140 g zimnego masła
2 żółtka
Posiekaj składniki na ciasto nożem na stolnicy. Zagnieć szybko ciasto. Formę do tarty (ok. 25 cm średnicy) posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Następnie ponakłuwaj spód tarty widelcem i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10-12 minut. Ja na tym etapie przed pieczeniem, kładę na ciasto okrąg wycięty z papieru do pieczenia i wysypuję na niego ziarna suchego grochu. Dzięki temu ciasto nie wyrośnie za bardzo, a cały krem się zmieści z łatwością.
Składniki na masę cytrynową:
3 jajka
140 g cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 3 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn (najpierw ścierasz skórkę z wyparzonej wrzątkiem cytryny, potem wyciskasz sok)
Do miski wbij jajka i roztrzep je trzepaczką. Następnie dodaj śmietankę, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną i całość energicznie wymieszaj. Do takiej masy dodaj sok z cytryny (przez sitko), skórkę otartą z cytryny i wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód do tarty i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż tarta wystygnie, a masa stężeje. Po tym czasie oprósz tartę cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty, plasterkami cytryny lub borówkami. Możesz też na wierzch tarty wycisnąć bitą śmietanę. Tartę trzymaj w lodówce.
Smacznego!
6 komentarzy
A co ze smietana?
Już poprawiłam, dzięki za czujność.
Smietane dodalam do kremu na koncu (jak sobie zdalam sprawe ze czeka na uzycie), tarta pyszna. Robie czasem tarte cytrynowa z beza ale ta jest szybsza i latwiejsza 🙂
Mi wyszła mega kwaśna i bardzo mokra. Jeśli mogę coś zasugerować to może oprócz liczby produktów (np. cytryn) fajnie jest określić jakoś wagowo. Wiadoko – cytryna cytrynie nie równa a to chyba to nie poszło. Patrząc po smaku dałabym max 1. To samo ze skórką
To prawda, cytryna cytrynie nierówna. Twoje musiały być bardzo duże. Dla jednej osoby tarta będzie kwaśna, dla drugiej za mało kwaśna. Warto dodawać soku stopniowo i próbować wedle gustu 🙂
Super to wygląda, chyba spróbuje zrobić sobie tartę w thermomixie – swoją drogą polecam kupić ten sprzęcik, potrawy wychodzą znakomicie 🙂