fbpx

TARTA CYTRYNOWA – PRZEPYSZNA I ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH

Autor: Basia Szmydt

Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach tarta cytrynowa. Ma wyraźny cytrynowy, kwaskowaty smak, przełamany słodyczą. WSzystko tu jest doskonale wyważone, a sama tarta jest niesamowicie prosta do zrobienia. Jeśli nie liczysz kalorii, cukru i nie jesteś akurat na diecie, zrób ją według przepisu poniżej. Jeśli ograniczasz cukier, spróbuj go zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Tarta będzie wtedy równie pyszna!

Tarta cytrynowa – przepis

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

140 g zimnego masła

2 żółtka

Posiekaj składniki na ciasto nożem na stolnicy. Zagnieć szybko ciasto. Formę do tarty (ok. 25 cm średnicy) posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Następnie ponakłuwaj spód tarty widelcem i włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 10-12 minut. Ja na tym etapie przed pieczeniem, kładę na ciasto okrąg wycięty z papieru do pieczenia i wysypuję na niego ziarna suchego grochu. Dzięki temu ciasto nie wyrośnie za bardzo, a cały krem się zmieści z łatwością.

Składniki na masę cytrynową:

3 jajka

140 g cukru

cukier waniliowy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sok z 3 cytryn

skórka otarta z 2 cytryn (najpierw ścierasz skórkę z wyparzonej wrzątkiem cytryny, potem wyciskasz sok)

Do miski wbij jajka i roztrzep je trzepaczką. Następnie dodaj śmietankę, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną i całość energicznie wymieszaj. Do takiej masy dodaj sok z cytryny (przez sitko), skórkę otartą z cytryny i wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód do tarty i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż tarta wystygnie, a masa stężeje. Po tym czasie oprósz tartę cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty, plasterkami cytryny lub borówkami. Możesz też na wierzch tarty wycisnąć bitą śmietanę. Tartę trzymaj w lodówce.

Smacznego!

Loading

Spodobają Ci się także:

6 komentarzy

Aleksandra 26 lutego, 2023 - 3:34 pm

A co ze smietana?

Reply
Basia Szmydt 26 lutego, 2023 - 5:57 pm

Już poprawiłam, dzięki za czujność.

Reply
Aleksandra 3 marca, 2023 - 3:42 pm

Smietane dodalam do kremu na koncu (jak sobie zdalam sprawe ze czeka na uzycie), tarta pyszna. Robie czasem tarte cytrynowa z beza ale ta jest szybsza i latwiejsza 🙂

Reply
Weronika 14 marca, 2023 - 9:02 pm

Mi wyszła mega kwaśna i bardzo mokra. Jeśli mogę coś zasugerować to może oprócz liczby produktów (np. cytryn) fajnie jest określić jakoś wagowo. Wiadoko – cytryna cytrynie nie równa a to chyba to nie poszło. Patrząc po smaku dałabym max 1. To samo ze skórką

Reply
Basia Szmydt 14 marca, 2023 - 10:44 pm

To prawda, cytryna cytrynie nierówna. Twoje musiały być bardzo duże. Dla jednej osoby tarta będzie kwaśna, dla drugiej za mało kwaśna. Warto dodawać soku stopniowo i próbować wedle gustu 🙂

Reply
THERMOSMAKI.PL 12 kwietnia, 2023 - 11:42 am

Super to wygląda, chyba spróbuje zrobić sobie tartę w thermomixie – swoją drogą polecam kupić ten sprzęcik, potrawy wychodzą znakomicie 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem