TAJSKIE WRAPY Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI

Przepis na te zdrowe, proste, tajskie wrapy jest w naszym domu prawdziwym hitem. Klasyczną tortillę zastąpiłam sałatą rzymską, co idealnie wpisuje się w filozofię odżywiania low carb. To przepis z mojego e-booka „PYSZNE LATO”. Wypróbuj go i koniecznie daj mi znać, czy te tajskie wrapy podbiły również twoje podniebienie.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ pęczka świeżej kolendry 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½  łyżeczki słodkiej papryki
  • sok z 1 limonki
  • ½ szklanki wody
  • sałata rzymska

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smaż wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, sos sojowy, miód, kmin rzymski i słodką paprykę. Zamieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj wodę, orzechy i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe, a sos się zredukuje. Wyłącz gaz i dodaj posiekaną kolendrę, ziarna sezamu, 1 łyżkę oleju sezamowego, sok z limonki i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wymieszaj całość i nakładaj na liście ulubionej sałaty.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *