TAJSKIE WRAPY Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI
Przepis na te zdrowe, proste, tajskie wrapy jest w naszym domu prawdziwym hitem. Klasyczną tortillę zastąpiłam sałatą rzymską, co idealnie wpisuje się w filozofię odżywiania low carb. To przepis z mojego e-booka „PYSZNE LATO”. Wypróbuj go i koniecznie daj mi znać, czy te tajskie wrapy podbiły również twoje podniebienie.

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki miodu
- 1 ostra papryczka chilli
- 1 marchewka
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sok z 1 limonki
- ½ szklanki wody
- sałata rzymska
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smaż wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, sos sojowy, miód, kmin rzymski i słodką paprykę. Zamieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj wodę, orzechy i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe, a sos się zredukuje. Wyłącz gaz i dodaj posiekaną kolendrę, ziarna sezamu, 1 łyżkę oleju sezamowego, sok z limonki i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Wymieszaj całość i nakładaj na liście ulubionej sałaty.
Brzmi pysznie! Na pewno wypróbujemy