ZUPA FASOLOWA CZYLI „GROCHÓWKA” BABCI TERENI

Ta zupa fasolowa to jedno z moich najcieplejszych, jesiennych wspomnień z tych lat, kiedy w moim rodzinnym domu czekała na mnie babcia. Za każdym razem, gdy wracałam najpierw ze szkoły, potem z liceum i wreszcie z uczelni, babcia kazała mi umyć ręce, a potem nalewała mi na talerz zupę. Bo babcia całym sercem wierzyła w to, że talerz ciepłej, pożywnej, domowej zupy jest w stanie ukoić każdy smutek. Gdy ja załamywałam się ilością materiału, który musiałam wbić do swojej głowy, żeby zaliczyć kolokwium następnego dnia, ona karmiła mnie tą parującą i aromatyczną „grochówką” i mówiła, żebym jadła, bo najedzony mózg inaczej pracuje. Oczywiście miała rację.

W naszym domu nigdy nie mówiło się na tę zupę „fasolowa”, choć tak powinniśmy byli ją nazywać. Dla nas to po prostu zawsze była grochówka babci Tereni i już.

Grochówka Babci Tereni – składniki

3 szklanki fasoli Jaś
½ kg żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
5 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
5 ziemniaków
250 g tłustej, wiejskiej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka soli
olej do smażenia

Grochówka – oto jak ją zrobić.

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotuj ją w wodzie, w której się moczyła, dodając do niej łyżkę soli. Fasola powinna się gotować około 45 minut. Sprawdź widelcem, czy jest już miękka. W czasie, gdy fasola będzie się gotowała, przygotuj pozostałe składniki do zupy. Żeberka wypłucz, podziel na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą w średnim garnku. Doprowadź do wrzenia i po kilkunastu minutach zdejmij z powierzchni wywaru szumowiny. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz. Marchewkę pokrój w kosteczkę. Tak przygotowane warzywa dodaj do mięsnego wywaru razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotuj wszystko przez około 20 minut, a następnie dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Kiełbasę pokrój w półplasterki, a cebulę w kosteczkę i podsmaż je na 2 łyżkach oleju przez 5–7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj zawartość patelni do zupy. Dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym i solą, a na koniec dodaj ugotowaną do miękkości fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Zamieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez 10 minut. Wyłącz gaz, wystudź zupę i spróbuj, czy nie trzeba jej doprawić. Jeśli chcesz, żeby była bardziej gęsta, możesz część fasoli zmiksować na gładko i dodać do zupy.

Smacznego! I niech ta zupa przytuli Cie od środka <3

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.