fbpx

ZWYKŁY JABŁECZNIK

Autor: Basia Szmydt

Prosty jabłecznik. Prościej się już nie da.
To takie ciasto, które wcale nie zaskakuje smakiem, ale ten smak każdemu przywodzi na myśl dzieciństwo i sprawia, że się człowiek czuje błogo, po prostu. Moje dzieci czują się błogo z pewnością. Zwłaszcza, że zjadają ten jabłecznik na pół w jedno popołudnie.

Wrześniowe popołudnie. Kiedy słońce wciąż jeszcze przygrzewa, ale wieczorem każdy szuka dla siebie koca i wygodnego miejsca na sofie. Kiedy z górnej półki ściągamy te większe kubki na herbatę z cytryną. Kiedy jakoś tak się robi wolniej, cieplej i kiedy zdanie „Mamo 'pliiis’ zrobisz jakieś ciasto” pojawia się dużo częściej niż w lecie.

Ten jabłecznik to przepis idealny, gdy po pierwsze nie lubisz zbyt słodkich ciast, po drugie gdy nie jesteś mistrzem wypieków i zamiast testowania nowych receptur na torty Ty wolisz ugotować jakiś gulasz i wreszcie jeśli w Twojej lodówce jest kostka dobrego masła, trochę mąki i pyszne wrześniowe, polskie jabłka.
Do dzieła!

ZWYKŁY JABŁECZNIK – PRZEPIS

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g dobrego masła (82%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią (ja kupuję w Tigerze)
łyżeczka cynamonu
1 jajko
5 łyżek cukru
1,5 kg jabłek
opcjonalnie cukier puder

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy nożem.
Z masła, mąki, jajka, cukru, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Starte jabłka odsączamy z soku (wyciskam je po prostu w dłoniach) i mieszamy w misce z cukrem waniliowym i cynamonem.
Niewielką blaszkę lub foremkę do tarty smarujemy masłem.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówką wykładamy spód formy i dziurkujemy spód widelcem.
Na spód kładziemy jabłka.
Przykrywamy je rozwałkowaną drugą połówką ciasta i dziurkujemy widelcem lub końcówką łyżeczki – tak jak na moim zdjęciu.
Pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu. W moim piekarniku to ok. 30-40 minut. Ciasto ma być przyrumienione.
Zostawiamy do ostygnięcia ale tak by było ciepłe.
Podajemy z kulką lodów albo ze śmietaną gęstą.
Posypane cukrem pudrem.
Z filiżanką dobrej, czarnej kawy albo kubkiem herbaty.
Pod kocem, z serialem.
Można też być jak Tomek i zjeść to ciasto na dziecięcym talerzyku ale łyżką do zupy.

Smacznego i dobrej soboty <3

 

Loading

Spodobają Ci się także:

16 komentarzy

Kasia B. 15 września, 2018 - 10:08 am

Super przepis, na pewno skorzystam 🙂 powiedz mi tylko jaką średnicę ma Twoja forma do pieczenia? Pozdrawiam i życzę pięknego weekendu 🙂

Reply
Marta 15 września, 2018 - 12:19 pm

o tak…sezon na jesienne ciasta rozpoczęty! Jestem 10dni po porodzie i nie chce mi się trzec jabłek a ze sloika to nie to samo…Idę więc w śliwki:) na czekoladowym kruchym spodzie, polane pod koniec śmietaną rozbełtana z jajkiem cukrem i cynamonem. Wczoraj zjedlismy blaszkę, dziś zamówienie na kolejne 🙂

Reply
Marta 20 września, 2018 - 6:28 am

Zrobiłam! Jest genialne:) powstrzymalam się od ulatwiania i chodzenia na skróty, tarlam, odciskalam. chlodzilam, walkowalam, wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, nawet rodzynek nie dodałam 😉 Pychota!!

Reply
Paulina 15 września, 2018 - 5:37 pm

Brzmi super apetycznie 🙂 szanuję za małą ilość cukru! W innych przepisach do takiej ilości mąki byłaby pewnie szklanka cukru.

Reply
Paulina G Lifestyle 16 września, 2018 - 9:50 am

Oh, tak ! Jabłecznik to zdecydowanie smak jesieni, długich wieczorów z książką pod kocem i gorącą herbatą <3

Reply
Paulina z simplistic.pl 17 września, 2018 - 10:48 am

Uwielbiam jabłecznik, a Twój wygląda przepysznie! ♥

Reply
gbrylka 17 września, 2018 - 12:03 pm

mój talerzyk z dzieciństwa , dziś pozostał już tylko kubeczek i miseczka … Próbuję oduczyć się przyzwyczajenia do rzeczy bo to jakieś psychiczne obciążenie , ale nadal mam objawy rozpoznania i wzruszenia

Reply
Kornik 18 września, 2018 - 11:16 am

No jak? Tomek mistrz – do deserow lyzka deserowa !!! Brawo 🙂

Reply
krybus 20 września, 2018 - 3:06 pm

Skąd taka piękna i najważniejsze wysoka forma do ciasta? 😉

Reply
Basia Szmydt 21 września, 2018 - 6:00 am

Z duki sprzed 10 lat.

Reply
Plastika 21 września, 2018 - 7:23 am

Super przepis 🙂 Doskonale wygląda!

Reply
Jo 22 września, 2018 - 9:17 am

Zrobiłam, pyszny, ale musiałam dodać 2 jajka, bo nie chciało się ciasto zlepić. Dzięki za przepis, Basiu!

Reply
W TRYBIE OFFLINE 23 września, 2018 - 2:40 pm

Jabłecznik nigdy nie jest zwykły! 🙂

Reply
Krzysztof 1 października, 2018 - 10:36 am

Jabłecznik to moje ulubione ciasto! Koniecznie muszę spróbować tego przepisu, bo mój jest nieco inny!

Reply
Kasia 16 października, 2018 - 10:20 am

wczoraj zrobiłam, pyszny! jednak w mojej rodzinie tradycją jest krateczka na jabłkach i tak też zrobiłam 🙂
bardzo dziękuję za przepis, i ciepło pozdrawiam z Lublina 🙂

Reply
maria 4 stycznia, 2019 - 1:24 pm

Zwykly jablecznik ale najpyszniejszy jadlam chyba w Hanka Cafe Lunch <3

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem