JEDZENIE

TARTA ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – idealnie krucha!

Listopad 5, 2015
tarta-ze-szpinakiem-i-serem-feta

tarta-ze-szpinakiem-i-serem-fetaMam swój mały sekret. Sekret, który jest zapisany w starej i małej książce kulinarnej z początku lat 70-tych, a którą przywiozłam sobie z mojego rodzinnego domu. Ten sekret to idealnie kruche ciasto. Takie, które smakuje świetnie zarówno przy ciastach z owocami jak i wytrawnych tartach (przy jego lekkiej modyfikacji).

Dziś mam dla Was przepis na pyszną tartę, którą robię bardzo często, i którą lubię najbardziej na zimno. Smakuje idealnie prosto z pudełka, zabrana ze sobą do torebki. Przygotowanie jej to łatwizna, a takie przepisy jak wiadomo lubimy najbardziej.

Potrzebujemy:
na ciasto
500 g mąki pszennej
250 g prawdziwego, zimnego masła (kostka i trochę)
2 żółtka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
kilka łyżek zimnej wody

Zagniatamy ciasto i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Ja dla ułatwienia zamiast siekać masło, trę je na tarce o grubych oczkach. Jeśli ciasta wyjdzie mi za dużo, nie wyrzucam go tylko zamrażam lub przechowuję w lodówce kilka dni. Przydaje się do kolejnej tarty.

na farsz
pół opakowania świeżych liści szpinaku baby
pół opakowania sera feta
3 duże jajka
150 ml śmietanki 30 %
4 łyżki drobno startego sera Grana Padano
czosnek
świeżo mielony czarny pieprz
(czasami dodaję też pokrojone drobno suszone pomidory w oleju)

Szpinak płuczę zimną wodą, duszę na patelni z wodą, tak by stracił na objętości i zmiękł czyli chwilę.
W miseczce mieszam 3 jajka ze śmietanką, startym Grana Padano, świeżo mielonym pieprzem (nie żałuję), kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i szpinakiem.

Foremkę do tarty wypełniam cienko rozwałkowanym ciastem i podpiekam spód w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach. Są szkoły, które w tym miejscu każą obciążać spód ziarnami grochu np. Ja tego nie robię, bo lubię gdy ciasta jest więcej. Wystarczy, że daję po prostu wyższe brzegi tarty.
Na tak podpieczony spód wylewam szpinakowo – jajeczną  masę i układam na wierzchu kostki sera feta. Do piekarnika na kolejne 20-25 minut, aż brzegi ciasta będą złote, masa się zetnie i będzie wyglądała dokładnie tak jak na zdjęciu. Lubię jeść ją z prostą sałatką, która pięknie przełamuje smak. Sałatę lodową, rukolę, radicchio, marchewkę (albo mix sałat) polewam sosem zrobionym z musztardy, miodu, oliwy, soku z cytryny i octu balsamicznego. Miksujcie wedle gustu, aż wasz sos będzie taki jak lubicie.
Smacznego! Zróbcie więcej i zabierzcie do pracy.

2 3 4 5

Może Ci się również podobać

17 Komentarze

  • Odpowiedz Kasia Maj 23, 2016 at 5:14 pm

    Piękne zdjęcia, prosty przepis, świetnie się czyta to, co piszesz. Brawo! Dodaje do ulubionych 🙂 mam tylko jedną uwagę, spróbuj dopisać przycisk pinteresta, albo dostosować bloga pod niego, bo strasznie się nameczylam, próbując zapisać przepis na później. Nie wiem dlaczego, ale nie widział w ogóle zdjęcia tarty. Pojawiają się inne, które prowadzą do innych postów :/ oczywiście to nie koniec świata, ale sprawiło mi to duża trudność. Ok, to zabieram się za tarte, bo wygląda fantastycznie!! 🙂

  • Odpowiedz Paulina Lipiec 29, 2016 at 11:55 pm

    Zrobilam i tarta jest przepyszna ! Ciasto faktycznie idealnie kruche ! Dziekuje za przepis i pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz Karina Sierpień 17, 2016 at 1:42 pm

    Moim zdaniem tarta jest za tłusta głównie przez ogromną ilość masła, ciasto nie wyszło tak kruche jak oczekiwalam. Również ilość szpinaku podana w przepisie jakieś na moje oko jest za mała (ale to już kwestia dyskusyjna, zależy od obecności innych składników). Ogólnie niezła, ale nie ukrywam rozczarowania. Pozdrawiam serdecznie

  • Odpowiedz Arkdiusz Październik 17, 2016 at 6:40 pm

    Przepyszna tarta, dziękuje za przepis.
    Staram się zmieniać nawyki żywieniowe i i zbieram dobre przepisy.
    W smaku świetna!

    • Odpowiedz Basia Szmydt Październik 18, 2016 at 8:07 pm

      cieszę się 🙂

  • Odpowiedz Ola Październik 22, 2016 at 8:58 am

    Można piec na blasze, która jest w piekarniku? Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 1/2 kg ciasta chyba wystarczy, a nadzienia podwójna ilość. Jak myślisz, Basiu?

    • Odpowiedz Basia Szmydt Październik 22, 2016 at 6:44 pm

      nie wiem – kombinuj 🙂

      • Odpowiedz Ola Październik 22, 2016 at 7:30 pm

        Dam znać, jak wyszło:) a przepis na kruche ciasto – w wersji słodkiej – jest od lat też w mojej rodzinie, bardzo go lubię i wykorzystuję w różnych konfiguracjach. Pozdrawiam.

  • Odpowiedz Ola Listopad 2, 2016 at 7:58 pm

    Rewelacja:))) na 8 osób, stąd ta nietypowa blacha i więcej nadzienia (szpinaku 2 opakowania po 250g). Do tego na stole carpaccio z buraków. Pysznie i jesiennie:)

  • Odpowiedz Aga Styczeń 6, 2017 at 10:17 am

    a można śmietanę zastąpić jogurtem?

    • Odpowiedz Basia Szmydt Styczeń 6, 2017 at 11:20 am

      Spróbuj

    • Odpowiedz Ania Maj 31, 2017 at 1:27 pm

      Ja zawsze uzywam jogurtu greckiego 🙂

  • Odpowiedz Ola Luty 17, 2017 at 9:45 pm

    Na spód mam własny uniwersalny przepis, więc nie wiem jak Twój wychodzi, ale farsz pyszny! Dzięki za przepis. Zakochałam się w wytrawnych tartach 🙂

  • Odpowiedz Magda Marzec 28, 2017 at 6:36 pm

    Dodałam ziarna słonecznika, Chia i sezam. Masła dodałam połowę i mąki też połowę.jest pyszna.

  • Odpowiedz Ania Marzec 31, 2017 at 8:52 am

    Basiu, jaka powinna być średnica formy?

    • Odpowiedz Basia Szmydt Kwiecień 3, 2017 at 6:59 pm

      mam taka ceramiczną, standardowa. Pewnie z 23 cm ma 🙂

  • Odpowiedz Magda Wrzesień 12, 2017 at 5:00 pm

    Zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym, tarta wyszła przepyszna.

  • Napisz odpowiedź