fbpx

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ, GRUSZKĄ, KURCZAKIEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI

Autor: Basia Szmydt

Tę sałatkę zamówiłam kilka dni temu w lubelskim Pubie u Szewca i przepadłam! Pyszna <3 Gdy tylko wróciłam do domu podjęłam próbę jej odtworzenia. To połączenie duszonych na maśle gruszek, chrupiącej sałaty w orzeźwiającym dressingu, wyrazistego w smaku sera gorgonzola i kilku innych składników, które razem tworzą doskonały, jesienny przepis na kolację.

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • mała pierś z kurczaka
  • 1/2 ulubionej sałaty lub rukola
  • jedna spora gruszka
  • spora garść orzechów włoskich
  • 100 g sera gorgonzola
  • masło klarowane
  • sos balsamiczny (ja używam takiego – klik )
  • ulubione pieczywo

marynata do kurczaka:

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypta curry
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • olej roślinny

sos do sałaty:

  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty i polej nim kurczaka. Dobrze wszystko wymieszaj i odłóż minimum na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na patelni razem z marynatą.

Sałatę i/lub rukolę umyj, osusz i rozłóż na talerzach. Wymieszaj składniki dressingu i polej nim sałatę. Wymieszaj.

Gruszki pokrój na niezbyt cienkie plastry i podsmaż z obu stron przez kilka minut na maśle klarowanym.

Orzechy upraż na suchej patelni przez 2-3 minuty.

Do sałaty z dressingiem dodaj usmażonego kurczaka, podduszone na maśle gruszki, pokrojony w kosteczkę ser gorgonzola i uprażone orzechy.

Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem balsamicznym.

Podawaj z grzankami z ulubionego pieczywa.

Smacznego!

Loading

Spodobają Ci się także:

7 komentarzy

Agnieszka 31 października, 2021 - 4:05 am

Dziękuję za przepis!
Ps. W składnikach sosu brakuje chyba octu balsamicznego a mnie się przyda wiedza ile go dodać, żeby nie przesadzić.

Reply
Basia Szmydt 31 października, 2021 - 8:55 am

Nie brakuje. Podlinkowałam do gotowego sosu balsamicznego Monini, który ja kupuję 🙂 wystarczy takim gotowym sosem skropić sałatkę i gotowe.

Reply
Karolina 31 października, 2021 - 10:02 am

Wygląda obłędnie , będę musiała spróbować ! Uwielbiam sałatki U Szewca ❤️ Dzięki za przepis !

Reply
Edyta 31 października, 2021 - 7:01 pm

Hej, czytam twój blog od jakiegoś czasu i podziwiam twoje piękne talerze. Sama mam kilka takich starych pełnych historii. A co ciekawe ostatnio kupiłam miski do zupy w identyczny wzór jak te na zdjęciu powyżej. Pozdrawiam

Reply
Marysia 2 listopada, 2021 - 8:11 am

Dziś odwiedza mnie przyjaciółka, więc przepis będzie jak znalazł, wygląda smakowicie 🙂 Lubię takie „nieoczywiste” połączenia – nieoczywiste, bo niektórzy nadal boją się łączyć składniki słodkie z bardziej wytrawnymi 🙂

Reply
Marco 8 listopada, 2021 - 1:39 pm

Ta sałatka wygląda naprawdę niesamowicie! Będę mi potrzebny wkrótce catering plenerowy. Mam nadzieję, że wkrótce będę miał okazję taką przekąsić!

Reply
Jaśminka 12 listopada, 2021 - 6:03 pm

Przepyszne, wszystkim smakowało. Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł żeby zrobić coś tak pysznego. Pozdrawiam❤️

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem