PRZEPIS NA BUDDHA BOWL

Przepis na buddha bowl, czyli co? W dosłownym tłumaczeniu to miska Buddy. W języku angielskim, potocznym oznacza miskę wypełnioną aż po brzegi, a nawet z wybrzuszeniem. A jeśli chodzi o kulinarny aspekt, to buddha bowl jest miską obfitości. Pełną przepięknie skomponowanych składników, bogatą w witaminy, sycącą i przepyszną! To ty decydujesz z czego będzie się składać twoja buddha bowl. Ja pokażę ci dziś, jak skomponowałam moją. Przygotowywanie buddha bowl jest jak malowanie obrazu. Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Do dzieła!

PRZEPIS NA BUDDHA BOWL (PRZYKŁADOWA OPCJA DLA 2-3 OSÓB)

  • 1 batat
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • opakowanie sera halloumi
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ugotowane buraki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 mały jogurt naturalny
  • garść pestek dyni
  • świeża kolendra
  • kilka listków mięty
  • szczypta suszonego koperku
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • ocet jabłkowy
  • 1 łyżka sezamu
  • ulubione orzechy: włoskie, pekan lub pistacje
  • sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek w proszku
  • oliwa
  • 1 łyżka soku z cytryny

Batata obierz, pokrój w kostkę i wyłóż go na blaszkę. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę papryki wędzonej, soli, pieprzu i czosnku w proszku i wymieszaj wszystko dokładnie, aż batat cały oblepi się w przyprawach i oliwie. Upiecz go w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do miękkości (ok. 20 min). Możesz też upiec go w air fryerze.

JA MAM TEN MODEL AIR FRYER’A I POLECAM

Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie lub na parze. Ugotowanego buraka pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę pokrój za pomocą ostrej obieraczki do warzyw we wstążki, a następnie zanurz ją na chwilę w misce z lodowatą wodą. Na suchej patelni upraż pestki dyni i ziarna sezamu. Marchewkę odsącz z wody, dodaj uprażone pestki, posiekany pęczek kolendry, 2 łyżki oleju sezamowego, 2-3 łyżki sosu sojowego i 1-2 łyżki octu jabłkowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Ser halloumi usmaż na złoty kolor na suchej patelni. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Możesz też dodać pół łyżeczki gotowego bulionu z dobrym składem. Orzechy posiekaj i również upraż na suchej patelni. Na koniec przygotuj sos jogurtowy. Wymieszaj jogurt, posiekane listki mięty, 1 łyżeczkę koperku (może być suszony), szczyptę soli, pieprzu i 1 łyżkę soku z cytryny. Jeśli chcesz, przygotuj jeszcze jajka sadzone.

Skomponuj swoje buddha bowl, ukladając pięknie wszystkie składniki obok siebie. Nie zapomnij o sosie jogurtowym i posypce z orzechów.

Zanim zaczniesz jeść, zepsuj ten piękny obrazek i wymieszaj wszystko dokładnie. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealne do zabrania na lunch do pracy.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.