JAK ZROBIĆ SOS WANILIOWY BEZ JAJEK?
Długo szukałam przepisu na idealny, kremowy i pyszny sos waniliowy bez jajek. Ten z dzisiejszego przepisu nadaje się idealnie jako dodatek do naleśników, pankejków, gofrów, wszelkich ciast, lodów czy pieczonych owoców. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Oto jak zrobić domowy sos waniliowy bez jajek.
Składniki:
Jak zrobić sos waniliowy bez jajek?
Śmietankę wlej do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu razem z laską wanilii przez 5-6 minut. Gdy zacznie się delikatnie gotować, wyłącz gaz, wyjmij laskę wanilii i wydrąż z niej ziarenka. Wystarczy przeciąć ostrym nożem laskę waniliową wzdłuż, a następnie brzegiem noża zdjąć czarny miąższ, czyli ziarenka. Dodaj je do śmietanki i ponownie nastaw średni gaz. Gdy śmietanka zacznie się gotować, dodaj mleko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę i wymieszaj wszystko energicznie trzepaczką, aż sos będzie jednolity. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka i ponownie zamieszaj.
Sos waniliowy możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez ok. tydzień. Wystudzony sos będzie gęstniał i zachowywał się jak budyń. Jeśli będziesz chciała go ponownie podgrzać, dodaj odrobinę mleka podczas podgrzewania. Smakuje doskonale również na zimno.
Sos waniliowy pasuje idealnie na przykład do tych puszystych pankejków. Kliknij w zdjęcie poniżej i przejdź do przepisu na te pyszne placuszki.
