fbpx

KRUCHE, MAŚLANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Autor: Basia Szmydt

W naszym domu trwa truskawkowe szaleństwo. Pierwszy raz, ja i mój mąż, nabraliśmy ochoty, by zrobić samodzielnie przetwory na zimę. Zamówiliśmy małe, pyszne i słodkie truskawki z rodzinnej wsi mojego taty i zabraliśmy się do roboty. Mamy już dżemy, soki i mnóstwo zamrożonych owoców. Zaskakujące jak bardzo takie rzeczy mnie cieszą. To taki rodzaj okołodomowej pracy, który dla mnie jest jak medytacja. Pozbawianie szypułek 22 kg truskawek naprawdę odmóżdża i wyłącza myślenie 🙂

Lubię oglądać nasze letnie, rodzinne zdjęcia sprzed lat. Zwłaszcza te, na których są moje dzieci. Ich umorusane czerwonym sokiem buzie i maleńkie rączki, które zrywały owoce prosto z krzaczka. To mnie totalnie rozczula i zawsze wywołuje lawinę wspomnień. Coś jest w tym czerwcu takiego, że te zapachy dojrzewających owoców, kwitnących ziół, polskiego morza i letniego lasu, w jedną sekundę potrafią nas cofnąć o kilkanaście, kilkadziesiąt lat. Są jak zapisany w nas tajemny kod, który każdego roku, wraz z nadejściem czerwca, odblokowuje się. Uwielbiam to uczucie!

Gdy tylko zaczyna się sezon na truskawki, moja kuchnia zamienia się w cukiernię. Drożdżówki, racuszki, koktajle, ciasta drożdżowe i te najbardziej przez nas ulubione – kruche z dużą ilością masła. To właśnie przepis na moje ulubione kruche ciasto z truskawkami zostawiam Ci w dzisiejszym poście. Przepis na nie dostałam od mojej siostry, a ta od swojej teściowej. Można według tego przepisu przygotować placek z dowolnymi owocami. Ale zanim przepis, to kilka truskawkowych kadrów.

Ok, teraz pora coś upiec. W sobotni poranek to mój młodszy syn Marcin przyszedł do mnie i oznajmił: „Mamo, ja nienawidzę sprzątać swojego pokoju najbardziej na świecie, ale mogę ci coś upiec”. Jak mogłam nie przyjąć tej propozycji? 🙂

Wybacz, że składniki na ciasto podaję raz w gramach, raz w łyżkach, a raz w szklankach. Tak mam zapisane w moim przepiśniku. Niech Cię nie zaskoczy ilość masła w przepisie. To nie jest pomyłka. Pamiętaj tylko, żeby było zimne.

KRUCHE MAŚLANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 kostki masła czyli 300 g
  • 4 żółtka

Składniki na kruszonkę (z podanych proporcji wychodzi szklanka kruszonki)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo ok. 700 g owoców i cukier waniliowy do ich posypania (ten cukier opcjonalnie, można nie dodawać).

Do kruchego ciasta używam zimnego masła i zimnych jajek. Na stolnicę wysypuję wszystkie suche składniki, a zimną kostkę masła siekam nożem jak najdrobniej. Potem dodaję żółtka, znowu siekam wszystko nożem i zagniatam ciasto w kulę. Należy to zrobić w miarę szybko i sprawnie, ale tak, żeby ciasto było gładkie i sprężyste. Ze względu na dużą ilość masła w przepisie, ciasto może się lepić do dłoni. Wystarczy oprószyć je mąką i uformować kulę, którą następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Składniki na kruszonkę łączę ze sobą poprzez takie ucieranie. Również wkładam ją do lodówki na conajmniej kilkanaśćie minut.

Blaszkę na ciasto polecam użyć taką o średnicy 30 cm, ale można mniejszą albo odrobinę większą. Ja użyłam prostokątnej takiej jak ta na zdjęciu i też było ok. Smarujemy ją masłem, a następnie ciastem wyjętym z lodówki wylepiamy jej dno. Na ciasto wykładamy umyte, odsączone, odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Mogą to być truskawki, może to być rabarbar, śliwki, maliny, morele itd. Do kwaśnych owoców dajemy większą ilość cukru. Ja swoje truskawki oprószyłam połową opakowania cukru waniliowego, ale można ten etap pominąć, wówczas ciasto będzie mniej słodkie. Na wierzch dajemy kruszonkę. Pieczemy 50-60 min w 180 stopniach. Ja swój piekarnik ustawiam na termoobieg.

Ze względu na dużą ilość masła względem mąki, ciasto to jest naprawdę bardzo kruche, ale tak właśnie ma być. Polecam zjadać je wystudzone, wówczas tak się nie rozpada tylko trzyma fason 🙂 To jest nasze ulubione, letnie ciasto i jedna blaszka to zdecydowanie za mało, bo znika błyskawicznie.

Robiłam to ciasto również w opcji z budyniem waniliowym. Wtedy na kruchy spód wylewałam przygotowany budyń, na to owoce, już bez cukru, a na to zamiast kruszonki starte na tarce kruche ciasto.

Ciasto zrobione w mniejszej blaszce będzie miało grubszy spód, tak jak to na zdjęciu poniżej.

Daj mi koniecznie znać, jak wypróbujesz przepis.

Spodobają Ci się także:

3 komentarze

Truskawka 19 lipca, 2022 - 10:25 am

Rzeczywiście truskawki mają cudowny smak i można z nich wyczarować różne pyszne potrawy. Twoje ciasto wygląda smacznie, na pewno wypróbujemy ten przepis. Na marginesie ładne zdjęcia- gratulacje.

Reply
RAWFOODS 28 lipca, 2022 - 11:09 am

Kruche ciasta z owocami sezonowymi to mój hit każdego lata. Dziękuję za inspirację. Bardzo przyjemnie się czyta, a takie ładne zdjęcia są świetnym urozmaiceniem 🙂

Reply
Piotr 10 sierpnia, 2022 - 10:03 pm

O rajuśku, jak to wspaniale wygląda! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem