Najpierw niedbale połączyłam składniki na ciasto. W pośpiechu, bo zaraz miałam mieć gości. Potem pokroiłam sierpniowe węgierki i kilka lekko przywiędłych moreli na połówki i w równych rządkach zatopiłam je w cieście. Przylożyłam się do tych rządków. Nie wiem do dzisiaj po co, bo już za chwilę miałam je przecież przykryć nieprzyzwoitą ilością maślanej, migdałowej kruszonki, która sprawi, że po całym domu rozniesie się zapach szczęścia. Tak. Myślę, że to ciasto pachnie szczęściem. Sierpniowym szczęściem.
Jeszcze ciepłe zjedliśmy ze znajomymi mrucząc pod nosem i zgodnie uznając, że to najlepszy smak, jaki nas spotkał tego wieczoru. Na koniec dnia po tym cieście zostało tylko kilka okruchów kruszonki, które ostatecznie i tak wyjedliśmy.
Im prościej tym lepiej. A tu prościej się już nie da. Zrobisz je błyskawicznie
SIERPNIOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Czego potrzebujesz?
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
kilogram śliwek
kruszonka:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
pół szklanki mielonych migdałów
150 g masła
Najpierw wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia). Mokre składniki (jajka, olej i maślankę) wymieszaj trzepaczką, aż się połączą, a następnie dodaj do suchych.
Formę do ciasta albo naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wylej ciasto. Umyte śliwki podziel na połówki i ułóż równo na cieście. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj starte na tarce masło, migdały, mąkę i cukier i taką kruszonką posyp obficie ciasto. Piecz przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Uwaga: nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po upływie 50 minut sprawdź czy patyczek jest suchy (zwłaszcza na środku!). Smacznego!
Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na Kwestii Smaku, ale odrobinę zmodyfikowałam składniki.
8 komentarzy
Czy ewentualnie brzoskwinie wchodzą w grę ? 🙂 Bo nam się drzewo ugina od owoców i już nie wiem co mam z nimi robić.
Oczywiście! Tylko jeśli są zbyt soczyste to przed wyłożeniem ich na ciasto podsyp warstwę bułki tartej, bo może wyjść zakalec
Ale to smakowicie wygląda 🙂
Pychota, uwielbiam te śliwkowe ciasta <3
Jak tylko wrócę do domu koniecznie wypróbuję. Uwielbiam takie ciasta. Już czuję zapach, już ślinka cieknie, już….
Ja też muszę przyznać jestem specjalistką od ciast na szybko. Moja siostra robi wykwintne torty czy przekładańce, a mi wychodzą najlepiej takie zwykłe. takie jak twoje – na maślance.
Można maślankę zamienić na kwaśne mleko lub jogurt? Bo nie mam a bardzo mi się chce….
Spróbuj z jogurtem 😉