Przepis na buddha bowl, czyli co? W dosłownym tłumaczeniu to miska Buddy. W języku angielskim, potocznym oznacza miskę wypełnioną aż po brzegi, a nawet z wybrzuszeniem. A jeśli chodzi o kulinarny aspekt, to buddha bowl jest miską obfitości. Pełną przepięknie skomponowanych składników, bogatą w witaminy, sycącą i przepyszną! To ty decydujesz z czego będzie się składać twoja buddha bowl. Ja pokażę ci dziś, jak skomponowałam moją. Przygotowywanie buddha bowl jest jak malowanie obrazu. Im bardziej kolorowo, tym lepiej. Do dzieła!
PRZEPIS NA BUDDHA BOWL (PRZYKŁADOWA OPCJA DLA 2-3 OSÓB)
- 1 batat
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- opakowanie sera halloumi
- 2 średnie marchewki
- 2 ugotowane buraki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 mały jogurt naturalny
- garść pestek dyni
- świeża kolendra
- kilka listków mięty
- szczypta suszonego koperku
- olej sezamowy
- sos sojowy
- ocet jabłkowy
- 1 łyżka sezamu
- ulubione orzechy: włoskie, pekan lub pistacje
- sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek w proszku
- oliwa
- 1 łyżka soku z cytryny
Batata obierz, pokrój w kostkę i wyłóż go na blaszkę. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę papryki wędzonej, soli, pieprzu i czosnku w proszku i wymieszaj wszystko dokładnie, aż batat cały oblepi się w przyprawach i oliwie. Upiecz go w piekarniku nagrzanym do 220 stopni do miękkości (ok. 20 min). Możesz też upiec go w air fryerze.
JA MAM TEN MODEL AIR FRYER’A I POLECAM
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie lub na parze. Ugotowanego buraka pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę pokrój za pomocą ostrej obieraczki do warzyw we wstążki, a następnie zanurz ją na chwilę w misce z lodowatą wodą. Na suchej patelni upraż pestki dyni i ziarna sezamu. Marchewkę odsącz z wody, dodaj uprażone pestki, posiekany pęczek kolendry, 2 łyżki oleju sezamowego, 2-3 łyżki sosu sojowego i 1-2 łyżki octu jabłkowego. Wymieszaj wszystko dokładnie. Ser halloumi usmaż na złoty kolor na suchej patelni. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Możesz też dodać pół łyżeczki gotowego bulionu z dobrym składem. Orzechy posiekaj i również upraż na suchej patelni. Na koniec przygotuj sos jogurtowy. Wymieszaj jogurt, posiekane listki mięty, 1 łyżeczkę koperku (może być suszony), szczyptę soli, pieprzu i 1 łyżkę soku z cytryny. Jeśli chcesz, przygotuj jeszcze jajka sadzone.
Skomponuj swoje buddha bowl, ukladając pięknie wszystkie składniki obok siebie. Nie zapomnij o sosie jogurtowym i posypce z orzechów.
Zanim zaczniesz jeść, zepsuj ten piękny obrazek i wymieszaj wszystko dokładnie. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealne do zabrania na lunch do pracy.