PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z JESIENNYMI MALINAMI

Autor: Basia Szmydt

Pamiętasz moje ostatnie ciastka owsiane naszpikowane bakaliami aż po same brzegi? Są naprawdę doskonałe jako przekąska do szkoły. Dziś, kontynuując przepisy, które sprawdzają się jako drugie śniadanie, albo po prostu pyszny deser podczas pikniku, proponuję ci drożdżówki z jesiennymi malinami. Na samym początku powiem ci, że jeśli masz ochotę zrobić je na przykład ze śliwkami, na które jest sezon – śmiało. Wystarczy, że pokroisz śliwki na drobne kawałki i zastąpisz nimi maliny w podanym przepisie.

Nie jestem dobra w przetworach i zamykaniu lata w słoikach. Jestem tą szczęściarą, która wciąż wraca z rodzinnego domu z bagażnikiem załadowanym po brzegi różnymi dobrociami od mamy czy teściowej. Jestem jednak dobra w podtrzymywania letniego klimatu jak najdłużej, dlatego nawet dziś na naszym stole goszczą maliny. Jedne z ostatnich w tym roku. Idealne do ciasta albo drożdżówek. Moje dzieci, gdyby tylko miały wybór jadłyby drożdżówki na zmianę z chałką posmarowaną miodem. Serio. Nauczyłam się więc robić je sama i od czasu do czasu jak mam twórczą wenę zastępuję te ze sklepu swoimi własnoręcznie upieczonymi. Sama rozumiesz, że to dla mnie plus 100 % do fejmu perfekcyjnej pani domu (którą nigdy nie będę i być nie zamierzam).  A tak serio, to zapach unoszący się w domu podczas pieczenia tych drożdżówek to jakaś magia jest. Od samego wąchania człowiekowi lepiej na duszy. Od jedzenia również 🙂

Drożdżówki, które zrobiłam są w formie takich bułeczek, które odrywa się jak kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli masz ochotę możesz je zrobić w formie pojedynczych drożdżówek, ale pamiętaj, by każdą z nich przed włożeniem do piekarnika posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

DROŻDŻÓWKI Z JESIENNYMI MALINAMI

Składniki na ciasto:

1 opakowanie (8g) suszonych drożdży lub 25 g świeżych
350 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 jajka ( w temperaturze pokojowej, wyjmij je wcześniej z lodówki)
2 żółtka
50 g miękkiego masła
pół szklanki ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

ok 200 g malin (użyłam jednego, tekturowego opakowania)
duże opakowanie cukru waniliowego (używam cukru z prawdziwą wanilią)

Dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek i cukier puder jeśli lubisz, by drożdżówki były badziej słodkie.

Przygotowanie, krok po kroku.

* połącz suche składniki w dużej misce. Mąkę, drożdże, cukier. Jeśli używasz świeżych drożdży pokrusz je do miski i dodaj ciepłe mleko, a następnie resztę składników i zagnieć ciasto.
* dodaj podgrzane mleko oraz jajka i żółtka
* wyrabiaj ciasto przez kilka minut
* dodaj miękkie masło i ponownie wyrabiaj, do momentu, aż ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Powinno być sprężyste i łatwo się odklejać
* uformowaną kulę pozostaw do wyrośnięcia pod czystą ściereczką na około godzinę
* w tym czasie umyte i osuszone maliny wymieszaj w miseczce z cukrem waniliowym
* gdy ciasto wyrośnie połóż je na stolnicy lub blacie oprószonym mąką, samo ciasto również oprósz mąką
* rozwałkuj je na placek
* rozłóż na nim posłodzone maliny
*ciasto zwiń w gruby rulon z malinami w środku
*przygotuj sobie okrągłą formę do ciasta lub naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem
* pokrój rulon na kilkucentymetrowe plastry
* układaj je w foremce tak, aby uzyskać coś a la kwiat. Jeden kawałek po środku, a reszta na jego obwodzie
* przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30 minut
*posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem
* piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ustawionym na grzanie z góry i dołu, przez około 25-30 minut; sprawdź patyczkiem, czy drożdżówki są w środku upieczone.
* wystudzone drożdżówki posyp cukrem pudrem

SMA – CZNE – GO  ! <3

1 3 4

Spodobają Ci się także:

19 komentarzy

Kamila