Zamarzyła mi się zupa z dyni i soczewicy. Aromatyczna, prawdziwie jesienna i kremowa. Ta zupa to wynik mojego eksperymentu i dodawania do niej różnych rzeczy w czasie jej gotowania. To wynik połączenia dwóch przepisów znalezionych w moich książkach kucharskich i braku wielu składników, które w tych przepisach były konieczne. Efekt zaskoczył mnie bardzo. Ta zupa jest po prostu pyszna!
I bardzo prosta w wykonaniu.
AROMATYCZNA ZUPA Z DYNI I CZERWONEJ SOCZEWICY
Czego potrzebujesz?
200 g czerwonej soczewicy
pół niewielkiej dyni
puszka mleka kokosowego
sok z jednej cytryny
łyżka nasion kolendry
jedna cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka papryki ostrej
pół łyżeczki garam masala
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
puszka pomidorów
400 ml przecieru pomidorowego
świeża kolendra
pestki dyni
domowe grzanki z czerstwego chleba
sól i pieprz
olej z pestek winogron (może być oliwa)
3-4 szklanki wrzątku
Co należy zrobić krok po kroku:
* obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę
* obierz ząbki czosnku i pokrój w drobną kosteczkę
*zmiel w młynku albo rozbij w moździerzu nasiona kolendry
*rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju z pestek winogron
* na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, tak by się lekko zeszkliła
*po chwili dodaj czosnek i zmielone nasiona kolendry. Podsmażaj przez chwilę
* dodaj suchą, nie gotowaną wcześniej soczewicę i wymieszaj wszystko dokładnie
* dodaj mleko kokosowe i wrzątek i zacznij całość gotować na wolnym ogniu
* dodaj pomidory i przecier pomidorowy
* w tym czasie obierz ze skóry i pokrój na kawałki dynię
* dodaj dynię do zupy i gotuj aż zarówno soczewica jak i dynia będą miękkie
* przypraw całość solą, sokiem z cytryny, pieprzem ziołowym, czarnym, ostrą papryką,garam masalą i solą
* wystudzoną zupę zblenduj na gładki krem
* podawaj z grzankami, pestkami dyni i świeżą kolendrą
* najlepiej smakuje następnego dnia
Jej smak zaskakuje. Wyraźnie czuć smak kokosa i cytryny, co w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i kremową dynią jest niesamowite. Zupa z dyni i soczewicy jest bardzo sycąca.
Smacznego
KLIKNIJ W OBRAZKI PONIŻEJ I WYPRÓBUJ PRZEPISY NA INNE, PYSZNE, JESIENNE ZUPY:
25 komentarzy
to ja jeszcze poproszę o wskazówkę jak przekonać męża i dzieci do zupy dyniowej? Bo całe gary zjadam ja. Nie żebym narzekała, ale nie lubię gotować tylko dla siebie.
PS. Zrobiłam wczoraj Twoje ciastka owsiane. Poezja !!! 🙂
Ola – przekupuj. Każdego w inny sposób 😀
bede robic, natchnelas mnie!
a ze dyn u mnie pod dostatkiem to pewnie bede robic i nie raz:))
pozdrowienia
Brzmi dobrze. Czy garam masala kupię wszędzie (czyt dyskonty, stokrotki itp)? Czy jeszcze do czegoś mi się przyda?
Przyda się, przyda 🙂 ja swój garam przywiozłam z Dubaju, ale myślę, że bez problemu znajdziesz na allegro. Patrz tutaj masz prosto z Indii 🙂
http://allegro.pl/garam-masala-przyprawy-prosto-z-indii-100g-tanio-i5526134200.html
Trzymaj ją szczelnie zamkniętą i gotuj z nią curry. Na moim blogu jest przepis na pysznego butter chickena – obłędny i z garam masalą.
Dzięki 🙂
Garam masala zakupiłam niedawno w markecie Piotr i Paweł ☺️
O, zachęcająco. Uwielbiam soczewicowo – pomidorową (przyprawioną właśnie po indyjsku) i a dyniową uwielbiam najbardziej z pieczonymi pomidorami i czosnkiem:)
Czyli Twoja pewnie też mi będzie smakować.
PS. Uwielbiam tez zwykłą pieczoną dynię z kolendrą, i makaron dyniowy z gałką muszkatołową:)
Uwielbiam dynie i bardzo chetnie po nia siegam jesienia. Zupy, placuszki, gulasze… Ale sie rozmarzylam!
Zrobilam:) pycha z garam masala nigdy jeszcze takiej nie robilam. Wczoraj z dyni byly babeczki na deser, a dzis zupa:) Uwielbiam to dynie. Akurat na dzisiejszy paskudny dzien znakomita zupa i ten kolor! Boski:))
Ależ wyśmienicie podana zupa! Od samego patrzenia chce się aż jeść 😉 Ja jednak chyba zdecyduję z czosnku, albo dam go trochę mniej :/
Wypróbowałam dziś 😉
Zupa „palce lizać” . Jedna miseczka i ten szaro-bury świat wygląda lepiej.
Basiu pozdrawiam z Gdańsk, gdzie wieje i leje już 3 dzień :-).
Dzień dobry, w którym momencie dodać przecier i pomidory z puszki? Podejrzewam ze razem z dyni, ale wolę się upewnić 🙂 (zabrakło w przepisie)
Tak razem z dynią 🙂 dziękuję za czujność zaraz poprawię
Zupa zupą, ale ta miseczka, w ktorej owa zupa jest- boska!!!! Mam fioła na punkcie miseczek, talerzy, kubków itd. 😉 codziennik-kobiety.blogspot.com
przepyszna! zrobiłam na jutro i nie mogę się doczekać jak przyjdę z pracy!
super 🙂
Hej, chodzila ja man Twoja dyniowa.powiedz kiedy dodajemy pomidory?
Razem z dynią 🙂
ja zrobiłam bez pomidorów, bez gran masali, bez świeżej kolendry (bo akuratnie nie miałam) i jest pyszna! sprobowalam ją przed zblendowaniem i stwierdziłam, że nie blenduję, wspaniała tekstura. użyłam wcześniej upieczonej, zblendowanej i zamrożonej dyni hokkaido, więc wyszedł taki pół krem. opędzlowałam trzy miski od razu 😮
super! to jest właśnie kreatywność 🙂
Ta zupa jest obłędna! Mówię to z pełną odpowiedzialnością:-) Jeśli ktoś się zastanawia nad jej zrobieniem niech czym prędzej rusza do garów;-) Ja miałam zamrożone puree z pieczonej dyni i również pasowało idealnie. Polecam.
Ale kiedy dodać pomodory i przecier nie ma ani słowa 🙁
już poprawione, pozdrawiam
To jest chyba najlepsza zupa dyniowa i w ogóle jedna najlepszych zup, jakie jadłam – mówię to jako wieloletnia zupoholiczka 🙂 Dziękuję!