fbpx

ZUPA Z DYNI I SOCZEWICY – aromatyczna, pyszna, najlepsza, jaką jadłam!

Autor: Basia Szmydt

1Dynia to jest takie warzywo, które po przyniesieniu do domu musi trochę poleżeć. Bo taka piękna, bo przypomina, że juz jesień, że zaraz miękkie koce i świeczki i zapach dymu na dworze. Leży taka, a my zastanawiamy się co by tu z niej zrobić. Przyznam ci się do jednej kulinarnej porażki z dynią w tle. Ostatnio zrobiłam pieczoną dynię z tymiankiem, orzeszkami ziemnymi, panierką panko (to taka gruba bułka tarta, którą usmażyłam na odrobinie masła z dodatkiem świeżej szałwii), parmezanem i kolendrą. Naprawdę było to danie wyglądające zjawiskowo. Problem w tym, że kompletnie mi nie smakowało. Upieczona dynia była super słodka i nie pasowała mi do reszty składników. Byłam zawiedziona, a w lodówce zostało mi pół sporej dyni.

14448781_1306799882664889_578108277030931751_n

Mogłam zrobić z niej na przykład te słodkie bułeczki z rodzynkami.

210-1

Zamarzyła mi się jednak zupa. Aromatyczna, prawdziwie jesienna i kremowa. Ta zupa to wynik mojego eksperymentu i dodawania do niej różnych rzeczy w czasie jej gotowania. To wynik połączenia dwóch przepisów znalezionych w moich książkach kucharskich i braku wielu składników, które w tych przepisach były konieczne. Efekt zaskoczył mnie bardzo. Ta zupa jest po prostu pyszna!
I bardzo prosta w wykonaniu.

AROMATYCZNA ZUPA Z DYNI I CZERWONEJ SOCZEWICY

Czego potrzebujesz?

200 g czerwonej soczewicy
pół niewielkiej dyni
puszka mleka kokosowego
sok z jednej cytryny
łyżka nasion kolendry
jedna cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka papryki ostrej
pół łyżeczki garam masala
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
puszka pomidorów
400 ml przecieru pomidorowego
świeża kolendra
pestki dyni
domowe grzanki z czerstwego chleba
sól i pieprz
olej z pestek winogron (może być oliwa)
3-4 szklanki wrzątku

Co należy zrobić krok po kroku:

* obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę
* obierz ząbki czosnku i pokrój w drobną kosteczkę
*zmiel w młynku albo rozbij w moździerzu nasiona kolendry
*rozgrzej w garnku  2 łyżki oleju z pestek winogron
* na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, tak by się lekko zeszkliła
*po chwili dodaj czosnek i zmielone nasiona kolendry. Podsmażaj przez chwilę
* dodaj suchą, nie gotowaną wcześniej soczewicę i wymieszaj wszystko dokładnie
* dodaj mleko kokosowe i wrzątek i zacznij całość gotować na wolnym ogniu
* dodaj pomidory i przecier pomidorowy
* w tym czasie obierz ze skóry i pokrój na kawałki dynię
* dodaj dynię do zupy i gotuj aż zarówno soczewica jak i dynia będą miękkie
* przypraw całość solą, sokiem z cytryny, pieprzem ziołowym, czarnym, ostrą papryką,garam masalą i solą
* wystudzoną zupę zblenduj na gładki krem
* podawaj z grzankami, pestkami dyni i świeżą kolendrą
* najlepiej smakuje następnego dnia

Jej smak zaskakuje. Wyraźnie czuć smak kokosa i cytryny, co w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i kremową dynią jest niesamowite. Zupa jest bardzo sycąca.

SMA-CZNE-GO! 🙂

3 9 8 7 4 5 6 10

Spodobają Ci się także:

25 komentarzy

Ola 3 października, 2016 - 12:43 pm

to ja jeszcze poproszę o wskazówkę jak przekonać męża i dzieci do zupy dyniowej? Bo całe gary zjadam ja. Nie żebym narzekała, ale nie lubię gotować tylko dla siebie.
PS. Zrobiłam wczoraj Twoje ciastka owsiane. Poezja !!! 🙂

Reply
Basia Szmydt 3 października, 2016 - 3:48 pm

Ola – przekupuj. Każdego w inny sposób 😀

Reply
Kat Nems 3 października, 2016 - 2:31 pm

bede robic, natchnelas mnie!
a ze dyn u mnie pod dostatkiem to pewnie bede robic i nie raz:))
pozdrowienia

Reply
Ania 4 października, 2016 - 8:19 am

Brzmi dobrze. Czy garam masala kupię wszędzie (czyt dyskonty, stokrotki itp)? Czy jeszcze do czegoś mi się przyda?

Reply
Basia Szmydt 4 października, 2016 - 8:32 am

Przyda się, przyda 🙂 ja swój garam przywiozłam z Dubaju, ale myślę, że bez problemu znajdziesz na allegro. Patrz tutaj masz prosto z Indii 🙂
http://allegro.pl/garam-masala-przyprawy-prosto-z-indii-100g-tanio-i5526134200.html
Trzymaj ją szczelnie zamkniętą i gotuj z nią curry. Na moim blogu jest przepis na pysznego butter chickena – obłędny i z garam masalą.

Reply
Ania 4 października, 2016 - 11:53 am

Dzięki 🙂

Reply
Dorots 21 września, 2017 - 10:14 am

Garam masala zakupiłam niedawno w markecie Piotr i Paweł ☺️

Reply
Pola - Odpoczywalnia 5 października, 2016 - 11:52 am

O, zachęcająco. Uwielbiam soczewicowo – pomidorową (przyprawioną właśnie po indyjsku) i a dyniową uwielbiam najbardziej z pieczonymi pomidorami i czosnkiem:)
Czyli Twoja pewnie też mi będzie smakować.

PS. Uwielbiam tez zwykłą pieczoną dynię z kolendrą, i makaron dyniowy z gałką muszkatołową:)

Reply
Angelika - a dreamer's life 5 października, 2016 - 3:29 pm

Uwielbiam dynie i bardzo chetnie po nia siegam jesienia. Zupy, placuszki, gulasze… Ale sie rozmarzylam!

Reply
Czytajaca 5 października, 2016 - 4:13 pm

Zrobilam:) pycha z garam masala nigdy jeszcze takiej nie robilam. Wczoraj z dyni byly babeczki na deser, a dzis zupa:) Uwielbiam to dynie. Akurat na dzisiejszy paskudny dzien znakomita zupa i ten kolor! Boski:))

Reply
Niemiecki online 5 października, 2016 - 10:45 pm

Ależ wyśmienicie podana zupa! Od samego patrzenia chce się aż jeść 😉 Ja jednak chyba zdecyduję z czosnku, albo dam go trochę mniej :/

Reply
Mika 6 października, 2016 - 12:46 pm

Wypróbowałam dziś 😉
Zupa „palce lizać” . Jedna miseczka i ten szaro-bury świat wygląda lepiej.
Basiu pozdrawiam z Gdańsk, gdzie wieje i leje już 3 dzień :-).

Reply
Barbara eL. 12 października, 2016 - 4:28 pm

Dzień dobry, w którym momencie dodać przecier i pomidory z puszki? Podejrzewam ze razem z dyni, ale wolę się upewnić 🙂 (zabrakło w przepisie)

Reply
Basia Szmydt 12 października, 2016 - 5:44 pm

Tak razem z dynią 🙂 dziękuję za czujność zaraz poprawię

Reply
Ania 13 października, 2016 - 8:51 am

Zupa zupą, ale ta miseczka, w ktorej owa zupa jest- boska!!!! Mam fioła na punkcie miseczek, talerzy, kubków itd. 😉 codziennik-kobiety.blogspot.com

Reply
Gosia 17 października, 2016 - 7:37 pm

przepyszna! zrobiłam na jutro i nie mogę się doczekać jak przyjdę z pracy!

Reply
Basia Szmydt 18 października, 2016 - 8:07 pm

super 🙂

Reply
Aga 7 listopada, 2016 - 6:13 pm

Hej, chodzila ja man Twoja dyniowa.powiedz kiedy dodajemy pomidory?

Reply
Basia Szmydt 7 listopada, 2016 - 8:48 pm

Razem z dynią 🙂

Reply
also 11 stycznia, 2017 - 12:21 pm

ja zrobiłam bez pomidorów, bez gran masali, bez świeżej kolendry (bo akuratnie nie miałam) i jest pyszna! sprobowalam ją przed zblendowaniem i stwierdziłam, że nie blenduję, wspaniała tekstura. użyłam wcześniej upieczonej, zblendowanej i zamrożonej dyni hokkaido, więc wyszedł taki pół krem. opędzlowałam trzy miski od razu 😮

Reply
Basia Szmydt 19 stycznia, 2017 - 11:01 am

super! to jest właśnie kreatywność 🙂

Reply
gabibel 4 stycznia, 2018 - 12:10 pm

Ta zupa jest obłędna! Mówię to z pełną odpowiedzialnością:-) Jeśli ktoś się zastanawia nad jej zrobieniem niech czym prędzej rusza do garów;-) Ja miałam zamrożone puree z pieczonej dyni i również pasowało idealnie. Polecam.

Reply
Joanna 30 września, 2019 - 12:08 pm

Ale kiedy dodać pomodory i przecier nie ma ani słowa 🙁

Reply
Basia Szmydt 30 września, 2019 - 3:13 pm

już poprawione, pozdrawiam

Reply
Kasia 23 listopada, 2020 - 10:14 am

To jest chyba najlepsza zupa dyniowa i w ogóle jedna najlepszych zup, jakie jadłam – mówię to jako wieloletnia zupoholiczka 🙂 Dziękuję!

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem