TOSTY FRANCUSKIE – śniadanie jak z Placu Zbawiciela!

Tosty francuskie pierwszy raz jadłam w Charlotte na Placu Zbawiciela w Warszawie. Pamiętam ten kawiarniany gwar, uwijających się jak w ukropie baristów i tłumy Warszawiaków, którzy sobotnie chodzenie po modnych śniadaniowniach mieli opracowane do perfekcji. Zamówiłam „french toast” czyli francuskie tosty, które choć nazwa brzmiała dumnie okazały się być kromkami czerstwej chałki usmażonej na maśle – tak w wielkim skrócie.

A teraz czas na przepis. Bardzo prosty. Jako, że dzisiaj Dzień Mamy nie krępuj się ani przez chwilę i zrób sobie francuskie tosty na późne śniadanie, podwieczorek albo kolację.

FRANCUSKIE TOSTY – PRZEPIS

4 kromki chałki (najlepiej czerstwej, ewentualnie bułki paryskiej, ale z chałką są lepsze)
2 jajka
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki mleka
skórka otarta z połowy cytryny
ziarenka z jednej laski wanilii
kilka łyżek masła

do podania świeże truskawki (mogą być inne sezonowe owoce)
cukier puder lub miód

W misce mieszasz jajka ze śmietaną, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i skórką z cytryny.
Na patelni, na wolnym ogniu roztapiasz masło i utrzymujesz taka temperaturę, by masło się nie przypaliło – na tym polega cała sztuka.
Kromki chałki (nie za cienkie) obtaczasz w masie jajecznej (nie mogą się rozpadać) i smażysz na maśle z obu stron, aż się przyrumienią.
Wystudzone posypujesz cukrem pudrem, pokrojonymi truskawkami i zajadasz z ulubioną kawą albo herbatą.
Obowiązkowo w łóżku.

Dobrego weekendu <3

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Basiu, inspirujesz!!! Przepiękne są Twoje zdjęcia!!!!

  2. Basiu, u mnie to się nazywa „recycling chleba” 🙂 jak mam stary chleb, to obtaczam kromki w podobnej masie jajecznej, ale zamiast wanilii i cytryny dodaję dużo cynamonu, imbiru, zmielonych goździków, a całość polewam syropem klonowym lub miodem. polecam to jako wersję na zimowe poranki. Twoje zdjęcia – jak zwykle – cudne, a zwłaszcza zestaw talerzyk-mlecznik-pościel 🙂 pozdrawiam!

  3. Uwielbiam francuskie tosty, chociaż przyznam, że twoje wizualnie wyglądają troszeczkę lepiej niż moje. Może to kwestia wprawy. Pozdrawiam

  4. Witam! To jest idealne śniadanie! Stwierdzam że można spokojnie podać na rodzinnym stole i nie trzeba się martwić o nic więcej. Proste i lekkie śniadanie pozytywnie nastraja na cały dzień. Dziękuję, będę zaglądała częściej bo widzę że podajesz sporo przepisów idealnych właśnie na obiad lub kolację, nawet samemu. Pozdrawiam gorąco!

  5. Pyszna inspiracja, patrząc na zdjęcia prawie dostałam ślinotoku.. Zrobię je na podwieczorek żeby nie czekać do śniadania:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.