fbpx

SERNIK Z NUTELLĄ

Autor: Basia Szmydt

Oto przepis na sernik z nutellą.

Czego potrzebujesz?

Na spód sernika:

– 120 g ciasteczek maślanych w polewie czekoladowej (użyłam takich serduszek z Krakusa)
– 3 łyżki kakao
– 100 g masła

Na masę serową:

– 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 5 jajek
– 200 g serka mascarpone (całego! nie wyjadaj go z opakowania tak jak ja 🙂 )
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 300 g nutelli

Polewa:

– 3 i 1/3 łyżki nutelli
– 50 ml śmietanki 30%
– łyżka masła

Oto, jak zrobić ten prosty sernik z nutellą. Najpierw zrób spód. Ciasteczka połącz z masłem i kakao za pomocą blendera. Ważne, żeby wszystko się połączyło, a ciastka były porządnie rozkruszone. Taką masą wyłóż wysmarowaną masłem tortownicę (21-25 cm średnicy). Odstaw na bok. Czas na masę sernikową. Od razu przygotuj dwie miski. Zmiel twaróg dwukrotnie, potem dodaj do niego jajka utarte z cukrem i mascarpone oraz budyń. Wymieszaj dobrze całość i połowę masy przełóż do drugiej miski. Drugą połowę wymieszaj z nutellą. Nakładaj teraz na ciasteczkowy spód raz białą masę, a raz tę z nutellą i rób łyżką takie ślimaczki. W ten sposób uzyskasz taki marmurkowy efekt.
Wstaw ciasto do piekarnika na 60 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie całkowicie wyjmij go z tortownicy i posmaruj polewą uzyskaną z podgrzanej nutelli, śmietanki i masła. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

sernik z nutellą

sernik z nutellą

U nas ten sernik z nutellą sprawdził się doskonale podczas przyjęcia urodzinowego naszego dziecka. Zniknął błyskawicznie!

KLIKNIJ W OBRAZKI PONIŻEJ I ZOBACZ INNE PRZEPISY NA DOSKONAŁE SERNIKI

Loading

Spodobają Ci się także:

5 komentarzy

Pani KoModa 4 kwietnia, 2016 - 2:13 pm

mmmmm pyszności 🙂
Świetny pomysł na dekorację tortu 🙂

Reply
Kamila 4 kwietnia, 2016 - 2:48 pm

Basiu w przepisie, gdy podajesz składniki na masę budyniową to te „5 szklanek” chyba jest zbędne? 🙂

Tort wygląda super, uwielbiam takie zbite serniki z prawdziwego twarogu a nie z wiaderka.

Reply
Basia Szmydt 4 kwietnia, 2016 - 3:36 pm

nieeee: w jednej Malibu, w drugiej Mohito, w trzeciej Cuba Libre, a w czwartej i piątej woda z cytryną i Alka Seltzer 😀
ps. dzięki za czujność 🙂

Reply
Kamila 4 kwietnia, 2016 - 6:17 pm

Aaa chyba, że tak. To mam tylko nadzieję, że po takiej mieszance Alka Seltzer cicho będzie rozpuszczał się w szklance :D. Patrzę, że sama strzeliłam babola i napisałam o masie budyniowej zamiast serowej- ale wiemy o co chodzi 😉

Reply
Ewa 4 kwietnia, 2016 - 5:42 pm

Sto lat dla chłopaka! Tort bomba!

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem