Oto przepis na sernik z nutellą.
Czego potrzebujesz?
Na spód sernika:
– 120 g ciasteczek maślanych w polewie czekoladowej (użyłam takich serduszek z Krakusa)
– 3 łyżki kakao
– 100 g masła
Na masę serową:
– 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 5 jajek
– 200 g serka mascarpone (całego! nie wyjadaj go z opakowania tak jak ja 🙂 )
– 2 łyżki budyniu waniliowego
– 300 g nutelli
Polewa:
– 3 i 1/3 łyżki nutelli
– 50 ml śmietanki 30%
– łyżka masła
Oto, jak zrobić ten prosty sernik z nutellą. Najpierw zrób spód. Ciasteczka połącz z masłem i kakao za pomocą blendera. Ważne, żeby wszystko się połączyło, a ciastka były porządnie rozkruszone. Taką masą wyłóż wysmarowaną masłem tortownicę (21-25 cm średnicy). Odstaw na bok. Czas na masę sernikową. Od razu przygotuj dwie miski. Zmiel twaróg dwukrotnie, potem dodaj do niego jajka utarte z cukrem i mascarpone oraz budyń. Wymieszaj dobrze całość i połowę masy przełóż do drugiej miski. Drugą połowę wymieszaj z nutellą. Nakładaj teraz na ciasteczkowy spód raz białą masę, a raz tę z nutellą i rób łyżką takie ślimaczki. W ten sposób uzyskasz taki marmurkowy efekt.
Wstaw ciasto do piekarnika na 60 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studź sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy wystygnie całkowicie wyjmij go z tortownicy i posmaruj polewą uzyskaną z podgrzanej nutelli, śmietanki i masła. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
U nas ten sernik z nutellą sprawdził się doskonale podczas przyjęcia urodzinowego naszego dziecka. Zniknął błyskawicznie!
KLIKNIJ W OBRAZKI PONIŻEJ I ZOBACZ INNE PRZEPISY NA DOSKONAŁE SERNIKI
5 komentarzy
mmmmm pyszności 🙂
Świetny pomysł na dekorację tortu 🙂
Basiu w przepisie, gdy podajesz składniki na masę budyniową to te „5 szklanek” chyba jest zbędne? 🙂
Tort wygląda super, uwielbiam takie zbite serniki z prawdziwego twarogu a nie z wiaderka.
nieeee: w jednej Malibu, w drugiej Mohito, w trzeciej Cuba Libre, a w czwartej i piątej woda z cytryną i Alka Seltzer 😀
ps. dzięki za czujność 🙂
Aaa chyba, że tak. To mam tylko nadzieję, że po takiej mieszance Alka Seltzer cicho będzie rozpuszczał się w szklance :D. Patrzę, że sama strzeliłam babola i napisałam o masie budyniowej zamiast serowej- ale wiemy o co chodzi 😉
Sto lat dla chłopaka! Tort bomba!