CHILLI CON CARNE

Oto chilli con carne – proste, pyszne, aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Polecam zrobić je w większej ilości, bo chilli con carne to ten rodzaj dania, które można mrozić albo podawać na kilka sposobów. Z naczosami, zawinięte w wytrawne naleśniki i zapieczone pod kołderką z sera albo w łódeczkach zrobionych z liści sałaty rzymskiej.

PRZEPIS NA CHILLI CON CARNE

Oto czego potrzebujesz:

1 czerwona cebula
olej rzepakowy
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
2 papryczki chilli (pepperoni)
pół szklanki przecieru pomidorowego
500 g dobrej, mielonej wołowiny
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki oregano
puszka pomidorów
2 szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody
pieprz
sól
puszka czerwonej fasoli
starty ser cheddar (opcjonalnie)
nachosy (w składzie tylko mąka kukurydziana, olej i sól)
śmietana lub jogurt grecki
świeża kolendra

Pokrój obraną cebulę w kosteczkę i podsmaż w rondlu o grubym dnie na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie, dodaj obrany i posiekany czosnek. Pilnuj, żeby się nie przypalił! Po chwili dodaj kmin rzymski i posiekane chilli. Zamieszaj kilka razy, żeby smaki się połączyły i dodaj przecier pomidorowy. Całość smaż 2 minuty na średnim ogniu, a następnie dodaj mięso i rozdrobnij je widelcem. Gdy mięso się usmaży w pomidorowym sosie, dodaj paprykę słodką i ostrą, pomidory z puszki (posiekane), oregano, cukier, rosół, pieprz i fasolę z puszki (przepłucz ją pod bieżącą wodą uprzednio). I teraz duś to wszystko na wolnym ogniu jakieś 40 minut, mieszając co chwilę, żeby się nie przypaliło.

Na koniec (ostudzoną potrawę) posól do smaku. Możesz chilli con carne przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać na wierzchu żółtym serem, a następnie chwilkę zapiec w piekarniku. Podawaj z nachosami, kleksem kwaśnej śmietany, albo jogurtu greckiego i świeżą kolendrą. Następnego dnia usmaż wytrawne naleśniki, posmaruj je chilli con carne i zapiecz w piekarniku (również mogą być z żółtym serem, śmietaną i kolendrą). Smacznego!

*** robiłam kiedyś wersję wegetariańską tej potrawy. Wtedy zamiast mięsa użyłam granulatu sojowego i podawałam w nachosach w formie takich łódek. Było równie pyszne. Można wtedy dodać więcej warzyw – puszkę kukurydzy, albo pokrojoną w kostkę marchewkę.

3

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Basiu, jak Ty robisz takie piękne naleśniki, zakochałam się w nich 🙂 Mi takie jakieś blade wychodzą…

  2. Ja dodaje fasolę, kukurydzę i czerwona paprykę. I jest ogromny gar 🙂

  3. Uwielbiamy ja przygotowuję z fasolą i kukurydzą,a najczęściej zjadamy z kuskusem ale natchnęłaś mnie i następnym razem będą z naleśniorami

  4. Nie skorzystam z tego przepisu z jednego bardzo ważnego powodu. Poślubiony robi doskonałe chilli! 🙂

  5. Och! Jak ja Cię uwieeeelbiam za dystans do siebie! „My na naszym ekskluzywnym (:D) tarasie. Ja z równie ekskluzywną miną.” 🙂

  6. pyszności, chyba dzisiaj zrobię. Mój maż uwielbia takie potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.