CARPACCIO Z PIECZONYCH BURAKÓW

Nigdy nie sądziłam, że smakiem, który mnie totalnie zdobędzie będzie smak pieczonego buraka. Carpaccio z pieczonych buraków według mnie jest tak obłędnie smaczne, tanie i proste, że nie sposób go nie polubić. Pierwszy raz jadłam je u mojej sąsiadki, potem spróbowałam zrobić podobne w domu i przepadłam. Jeśli nie masz czasu, by upiec buraki, z powodzeniem możesz wykorzystać już gotowe i ugotowane, które kupisz w większości sklepów spożywczych.

Oto, jak zrobić carpaccio z pieczonych buraków:

Potrzebujesz:
2-3 duże buraki
pół kostki sera feta
garść rukoli
pół szklanki ziaren słonecznika
ocet balsamiczny, miód, oliwę, cytrynę do dressingu lub gotowy sos na bazie balsamico

Buraki wyszoruj, przekrój na pół i wstaw do piekarnika. Piecz je do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Sprawdź widelcem czy są już miękkie. Upieczone buraki wystudź, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Jeśli używasz gotowych już ugotowanych buraków, przygotowanie dania zajmie dużo mniej czasu. Na plasterkach buraków ułóż świeżą, umytą rukolę, pokruszony ser feta i uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Na koniec przygotuj dressing. Ja nigdy nie robię go według ściśle określonych proporcji. Do małego słoika wlewam ok. 2 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny i łyżeczkę miodu. Mieszam energicznie, aż wszystkie składniki dressingu się połączą i próbuję czy ma odpowiedni smak. Może będziesz chciała dodać więcej octu balsamicznego, albo więcej miodu. Każdy ma inne upodobania. Jeśli potrzebujesz ułatwienia, użyj gotowego sosu na bazie octu balsamicznego. Znajdziesz go w większości sklepów spożywczych.
To wszystko. Danie gotowe. Zdrowe, pyszne, ekspresowe i uzależniające.

1

Tak przygotowane carpaccio możesz podać również z sosem musztardowym (jogurt + musztarda + sól + pieprz) lub ziołowym (zmiksowane świeże zioła + oliwa + sól + pieprz + sok z cytryny). Zamiast słonecznika świetnie sprawdzą się podprażone i posiekane orzechy włoskie.

Podobne wpisy

29 komentarzy

  1. Właśnie skończyłam gotować 22,5 kg buraków (miało być 20, ale tak było zapakowane), chyba zanim je jutro powkładam w słoiki to ukradnę dwa na carpaccio.
    P.S. Coraz częściej się zastanawiam czy nie masz u mnie w domu jakichś kamerek, tak bardzo trafiasz z wpisami 🙂

  2. Szybka, prosta i fantastyczna przekaska, zagości na stałe w moim imprezowym menu!

  3. Zrobiłam dziś wg tego przepisu niebo w gębie . Wyśmienite

  4. Ja zrobiłam z ugotowanych buraków 🙂 wyszło pysznie .. Z tym samym zestawem . Rewelacja !

  5. Super Danie! poiękne,smaczne…na stałe zagości w moim domu .Dziękuję 🙂

  6. A czy sądzisz, że pestki słonecznika można zastąpić pestkami dyni? 🙂

  7. Zrobiłam dziś carpaccio zainspirowana twoim przepisem – wyszło obłędne. Chodziło za mną już od dawna i w końcu udało się zrobić, a teraz jestem przekonana, że na długo zagości w moim domu 🙂
    Buraczki piekłam ponad godzinę, sosik wykonalam wg własnego smaku i muszę przyznać, że naprawdę połączenie tych smaków jest cudowne!
    Polecam! 🙂

  8. Świetny przepis dobrze mi znamy ,dodaj do tego dresingu łyżkę pesto bazyliowego to wtedy jest mega 🙂 pozdrawiam .

  9. Jadłam u siostry w sobotę na urodzinach, pycha 🙂

  10. Hej! Zrobiłam dzisiaj z serem kozim, zamiast słonecznika orzechy włoskie no i jeszcze dodałam figi! Pychota! <3

  11. Super! Gotowanie ma właśnie polegać na własnej inwencji twórczej inspirowanej przepisami – dobra robota ❤️

  12. Można wszystko – w kuchni dobrze jest czasem pokombinować

  13. A ja wlasnie zrobilam na sylwestrowa ,, domowke ” , zobaczymy jak bedzie smakowalo moim gosciom. Ja takie jedzonko uwielbiam. Noworoczne pozdrowienia.

  14. Mam taki gęsty ocet basamiczny, czy takiego dodalas czy ten w postaci ja zwykły ocet?

  15. Buraki możesz upiec dzień wcześniej, resztę tuż przed podaniem.

  16. Dodałam ser kozi, orzechy pinii i słonecznik. Rewelacja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.