JAK ZROBIĆ SOS WANILIOWY BEZ JAJEK?

Długo szukałam przepisu na idealny, kremowy i pyszny sos waniliowy bez jajek. Ten z dzisiejszego przepisu nadaje się idealnie jako dodatek do naleśników, pankejków, gofrów, wszelkich ciast, lodów czy pieczonych owoców. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Oto jak zrobić domowy sos waniliowy bez jajek.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 400 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub naturalny ekstrakt waniliowy (użyłam 10 ml buteleczki)
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią burbońską
  • 30 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)

Jak zrobić sos waniliowy bez jajek?

Śmietankę wlej do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu razem z laską wanilii przez 5-6 minut. Gdy zacznie się delikatnie gotować, wyłącz gaz, wyjmij laskę wanilii i wydrąż z niej ziarenka. Wystarczy przeciąć ostrym nożem laskę waniliową wzdłuż, a następnie brzegiem noża zdjąć czarny miąższ, czyli ziarenka. Dodaj je do śmietanki i ponownie nastaw średni gaz. Gdy śmietanka zacznie się gotować, dodaj mleko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę i wymieszaj wszystko energicznie trzepaczką, aż sos będzie jednolity. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę mleka i ponownie zamieszaj.

Sos waniliowy możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez ok. tydzień. Wystudzony sos będzie gęstniał i zachowywał się jak budyń. Jeśli będziesz chciała go ponownie podgrzać, dodaj odrobinę mleka podczas podgrzewania. Smakuje doskonale również na zimno.

Sos waniliowy pasuje idealnie na przykład do tych puszystych pankejków. Kliknij w zdjęcie poniżej i przejdź do przepisu na te pyszne placuszki.

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Hej, u mnie wyszedł rzadki… czy dosypywać dalej maki ? Aż do uzyskania konsystencji satysfakcjonującej?;))

  2. Ja bym zostawiła do ostygnięcia. Sos gęstnieje podczas stygnięcia. Jeśli dalej będzie za rzadki, spróbuj dodać odrobinę mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.