ROLLSY Z KREMEM PISTACJOWYM

Oto pyszny przepis na rollsy z kremem pistacjowym. Ekspresowe, bardzo proste i naprawdę pyszne. Jeśli twierdzisz, że nie umiesz piec, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Oto czego potrzebujesz.

ROLLSY Z KREMEM PISTACJOWYM – przepis

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • słoiczek kremu pistacjowego z dobrym składem (ja polecam ten od Pasieki Rodziny Sadowskich 100 % pistacji w składzie)
  • 100 g serka mascarpone lub innego serka kremowego typu Philadelphia
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego (możesz też użyć np. mleka migdałowego lub owsianego; chodzi o to, żeby odrobinę rozrzedzić masę)
  • 4 łyżki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • pokruszone pistacje do posypania
  • opcjonalnie pokruszone maliny liofilizwane (ja kupuję również w sklepie Pasieki Rodziny Sadowskich)

Ciasto francuskie potnij na paski i zwiń w ruloniki. Nie zwijaj ich zbyt ciasno, wtedy dobrze się upieką. Ułóż je w foremkach wysmarowanych masłem (najlepiej takich okrągłych, jak na zdjęciach powyżej) i posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Rollsy powinny być złote i kruche. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i wystudź.

W tym czasie przygotuj krem pistacjowy. Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na krem. Pamiętaj, by przed starciem skórki, porządnie wyparzyć cytrynę. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek jogurtu kokosowego lub mleka roślinnego. Krem najlepiej mieszać, używając miksera.

Gdy rollsy wystygną, natnij je w środku bardzo delikatnie łyżką i rękawem cukierniczym nadziewaj je kremem pistacjowym. Posmaruj je kremem również z wierzchu i posyp pokrojonymi drobno pistacjami i ewentualnie pokruszonymi malinami liofilizowanymi. Te maliny są kwaśne i świetnie przełamują smak pistacji.

Na koniec zostawiam link do kremu pistacjowego i liofilizowanych malin i przypominam, że w sklepie Pasieki Rodziny Sadowskich masz

stały 10% rabat na hasło basiasz10

KREM PISTACJOWY KUPISZ TUTAJ

MALINY LIOFILIZOWANE KUPISZ TUTAJ

A jeśli masz ochotę na więcej słodkości, kliknij w zdjęcie poniżej po przepis na doskonałe, rozpływające się w ustach cynamonki.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.