TARTA Z MALINAMI I CZEKOLADĄ

Maliny i czekolada to połączenie bardzo, bardzo dobre. Jeśli dołożymy do tego idealnie kruche, maślane i rozpływające się w ustach ciasto – mamy przepis doskonały. Taki przepis, który jest i łatwy i ekspresowy, a dodatkowo idealny dla fanów mniej słodkich deserów.
Plus samo układanie malin na zastygającym czekoladowym kremie ma w sobie coś magicznego.

Do dzieła. Czas upichcić coś dobrego do popołudniowej kawy.

TARTA Z MALINAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 żółtka

Składniki na nadzienie:

250 g malin
2 gorzkie czekolady
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki masła

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę. Gdy będzie zbyt lepkie – podsyp mąką. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuść w rondelku na średnim ogniu czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, śmietankę i masło.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cieniutko. Wyłóż nim standardową foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem. Na tak wyłożone w foremce ciasto połóż okrągły arkusz papieru do pieczenia i posyp go suchą fasolą, żeby spód nadmiernie nie wyrósł podczas pieczenia.
Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Zdejmij papier i suchą fasolę i podpiecz go jeszcze przez 5 minut.
Na upieczony, wystudzony spód wylej czekoladową masę.
W masę powtykaj maliny.
Włóż tartę do lodówki na godzinę.
Na koniec, przed podaniem posyp tartę odrobiną pokruszonego, kruchego ciasta i udekoruj listkami mięty.

Voila! Proste?

Podobne wpisy

10 komentarzy

  1. daj kawałek!! :)) wygląda obłędnie- kradnę przepis 🙂

  2. Byłam dzisiaj na zakupach… ale chyba zmusiłaś mnie, żeby iść znowu! Czekolady w domu nie mam, a czuję, że jak tego nie zrobię to mi się w nocy przyśni 😀

  3. Piękna! I na pewno smaczna. Muszę spróbować ją zrobić, bo przepis wydaje się prosty 🙂

  4. Zrobiłam to ciasto. Wyszło super. Bardzo szybkie. Polecam również. Ja nie przepadam za gorzka czekoladą wiec zrobiłam mix – czeko mleczna + czeko gorzka,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.