SOS KURKOWY – letni obiad grzechu warty

Kurki! Ich smak jest nie do podrobienia. Mam wrażenie, że można je kupić tylko przez bardzo krótki okres, choć właśnie wczoraj widziałam łubianki tych pomarańczowych grzybków w warzywniaku i tym samym dowiedziałam się, że kurki dostępne są nawet do końca września. Warto, bo kurki są przepyszne! Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, bo ich smak jest charakterystyczny.
Przygotowanie tego sosu nie trwa długo, jak z resztą większość obiadów na moim blogu. Pamiętaj – jak ma być szybko i smacznie, to tylko u Basi Szmydt 🙂

TUTAJ MASZ WSZYSTKIE PRZEPISY Z MOJEGO BLOGA — > KLIK 

SOS KURKOWY

_MG_1922

Czego potrzebujesz?

– opakowanie kurek (litrowy słoik)
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– masło klarowane
– 250 ml śmietanki 30 %
– sól, pieprz, pieprz ziołowy
– pół szklanki białego wina
– natka pietruszki
– płatki parmezanu (opcjonalnie)

Posiekaj cebulę drobniutko.
Posiekaj czosnek drobniutko.
Kurki umyj w zimnej wodzie, pozbądź się grudek ziemi.
Większe kurki podziel na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki klarowanego masła.
Podsmaż posiekaną cebulkę, poczekaj aż się zeszkli.
Następnie dodaj czosnek i podsmażaj wszystko minutę.
Wlej wino i mieszając ciągle poczekaj aż alkohol wyparuje.
Dodaj kurki i podmażaj wszystko jakieś 5-7 minut.
Wlej śmietankę i przypraw całość solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do tego szczypta pieprzu ziołowego.
Podgrzewaj wszystko jeszcze minutę, aż sos nieco zgęstnieje.

Ja zrobiłam ten sos z piersią kurczaka pokrojoną w kostkę. Dodaję ją na samym początku, na etapie wlewania wina.
Możesz zjadać sos z makaronem, z kopytkami albo ziemniakami.
Na talerzu posyp świeżą natką i płatkami parmezanu.

Biegnij po kurki – wciąż jeszcze są w sklepie. Zjedz ten obiad na tarasie, na trawie, na balkonie i nie krępuj się wziąć dokładki 🙂

_MG_1944 _MG_1948 _MG_1969

Zobacz kto jeszcze miał ochotę, by zdobyć trochę naszego kurkowego obiadu.
Uprzedzając pytania – to kot sąsiadów 🙂

IMG_1852

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. o mniaaaaam, jak bardzo bym to zjadła!
    Wczoraj próbowałam zapolować na kurki i nigdzie nie udało mi się ich kupić. Może jutrzejsza poranna wyprawa na targ przyniesie lepszy skutek 😉

  2. Uwielbiam kurki, nie tylko jeść ale i zbierać. W tym roku jednak w moich okolicach jest zbyt sucho i nie ma ich wiele, ale w warzywniaku widziałam i chyba nawet mam zamrożone. Muszę więc koniecznie wypróbować przepis, bo sos wygląda bardzo smacznie.

  3. Na pewno pyszne, żałuję że nie mogę jeść grzybów. Kot piękny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obserwuj mnie na Instagramie

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.