JEDZENIE Pomysł na obiad

ZUPA Z DYNI I SOCZEWICY – aromatyczna, pyszna, najlepsza, jaką jadłam!

Październik 2, 2016
2

1Dynia to jest takie warzywo, które po przyniesieniu do domu musi trochę poleżeć. Bo taka piękna, bo przypomina, że juz jesień, że zaraz miękkie koce i świeczki i zapach dymu na dworze. Leży taka, a my zastanawiamy się co by tu z niej zrobić. Przyznam ci się do jednej kulinarnej porażki z dynią w tle. Ostatnio zrobiłam pieczoną dynię z tymiankiem, orzeszkami ziemnymi, panierką panko (to taka gruba bułka tarta, którą usmażyłam na odrobinie masła z dodatkiem świeżej szałwii), parmezanem i kolendrą. Naprawdę było to danie wyglądające zjawiskowo. Problem w tym, że kompletnie mi nie smakowało. Upieczona dynia była super słodka i nie pasowała mi do reszty składników. Byłam zawiedziona, a w lodówce zostało mi pół sporej dyni.

14448781_1306799882664889_578108277030931751_n

Mogłam zrobić z niej na przykład te słodkie bułeczki z rodzynkami.

210-1

Zamarzyła mi się jednak zupa. Aromatyczna, prawdziwie jesienna i kremowa. Ta zupa to wynik mojego eksperymentu i dodawania do niej różnych rzeczy w czasie jej gotowania. To wynik połączenia dwóch przepisów znalezionych w moich książkach kucharskich i braku wielu składników, które w tych przepisach były konieczne. Efekt zaskoczył mnie bardzo. Ta zupa jest po prostu pyszna!
I bardzo prosta w wykonaniu.

AROMATYCZNA ZUPA Z DYNI I CZERWONEJ SOCZEWICY

Czego potrzebujesz?

200 g czerwonej soczewicy
pół niewielkiej dyni
puszka mleka kokosowego
sok z jednej cytryny
łyżka nasion kolendry
jedna cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka papryki ostrej
pół łyżeczki garam masala
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
puszka pomidorów
400 ml przecieru pomidorowego
świeża kolendra
pestki dyni
domowe grzanki z czerstwego chleba
sól i pieprz
olej z pestek winogron (może być oliwa)
3-4 szklanki wrzątku

Co należy zrobić krok po kroku:

* obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę
* obierz ząbki czosnku i pokrój w drobną kosteczkę
*zmiel w młynku albo rozbij w moździerzu nasiona kolendry
*rozgrzej w garnku  2 łyżki oleju z pestek winogron
* na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, tak by się lekko zeszkliła
*po chwili dodaj czosnek i zmielone nasiona kolendry. Podsmażaj przez chwilę
* dodaj suchą, nie gotowaną wcześniej soczewicę i wymieszaj wszystko dokładnie
* dodaj mleko kokosowe i wrzątek i zacznij całość gotować na wolnym ogniu
* w tym czasie obierz ze skóry i pokrój na kawałki dynię
* dodaj dynię do zupy i gotuj aż zarówno soczewica jak i dynia będą miękkie
* przypraw całość solą, sokiem z cytryny, pieprzem ziołowym, czarnym, ostrą papryką,garam masalą i solą
* wystudzoną zupę zblenduj na gładki krem
* podawaj z grzankami, pestkami dyni i świeżą kolendrą
* najlepiej smakuje następnego dnia

Jej smak zaskakuje. Wyraźnie czuć smak kokosa i cytryny, co w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i kremową dynią jest niesamowite. Zupa jest bardzo sycąca.

SMA-CZNE-GO! 🙂

3 9 8 7 4 5 6 10

Hej! Podoba Ci się ten tekst? Podziel się nim z innymi i kliknij, w któryś z tych dwóch niebieskich guzików :).

Może Ci się również podobać

20 Komentarze

  • Odpowiedz Ola Październik 3, 2016 at 12:43 pm

    to ja jeszcze poproszę o wskazówkę jak przekonać męża i dzieci do zupy dyniowej? Bo całe gary zjadam ja. Nie żebym narzekała, ale nie lubię gotować tylko dla siebie.
    PS. Zrobiłam wczoraj Twoje ciastka owsiane. Poezja !!! 🙂

    • Odpowiedz Basia Szmydt Październik 3, 2016 at 3:48 pm

      Ola – przekupuj. Każdego w inny sposób 😀

  • Odpowiedz Kat Nems Październik 3, 2016 at 2:31 pm

    bede robic, natchnelas mnie!
    a ze dyn u mnie pod dostatkiem to pewnie bede robic i nie raz:))
    pozdrowienia

  • Odpowiedz Ania Październik 4, 2016 at 8:19 am

    Brzmi dobrze. Czy garam masala kupię wszędzie (czyt dyskonty, stokrotki itp)? Czy jeszcze do czegoś mi się przyda?

  • Odpowiedz Pola - Odpoczywalnia Październik 5, 2016 at 11:52 am

    O, zachęcająco. Uwielbiam soczewicowo – pomidorową (przyprawioną właśnie po indyjsku) i a dyniową uwielbiam najbardziej z pieczonymi pomidorami i czosnkiem:)
    Czyli Twoja pewnie też mi będzie smakować.

    PS. Uwielbiam tez zwykłą pieczoną dynię z kolendrą, i makaron dyniowy z gałką muszkatołową:)

  • Odpowiedz Angelika - a dreamer's life Październik 5, 2016 at 3:29 pm

    Uwielbiam dynie i bardzo chetnie po nia siegam jesienia. Zupy, placuszki, gulasze… Ale sie rozmarzylam!

  • Odpowiedz Czytajaca Październik 5, 2016 at 4:13 pm

    Zrobilam:) pycha z garam masala nigdy jeszcze takiej nie robilam. Wczoraj z dyni byly babeczki na deser, a dzis zupa:) Uwielbiam to dynie. Akurat na dzisiejszy paskudny dzien znakomita zupa i ten kolor! Boski:))

  • Odpowiedz Niemiecki online Październik 5, 2016 at 10:45 pm

    Ależ wyśmienicie podana zupa! Od samego patrzenia chce się aż jeść 😉 Ja jednak chyba zdecyduję z czosnku, albo dam go trochę mniej :/

  • Odpowiedz Mika Październik 6, 2016 at 12:46 pm

    Wypróbowałam dziś 😉
    Zupa „palce lizać” . Jedna miseczka i ten szaro-bury świat wygląda lepiej.
    Basiu pozdrawiam z Gdańsk, gdzie wieje i leje już 3 dzień :-).

  • Odpowiedz Barbara eL. Październik 12, 2016 at 4:28 pm

    Dzień dobry, w którym momencie dodać przecier i pomidory z puszki? Podejrzewam ze razem z dyni, ale wolę się upewnić 🙂 (zabrakło w przepisie)

    • Odpowiedz Basia Szmydt Październik 12, 2016 at 5:44 pm

      Tak razem z dynią 🙂 dziękuję za czujność zaraz poprawię

  • Odpowiedz Ania Październik 13, 2016 at 8:51 am

    Zupa zupą, ale ta miseczka, w ktorej owa zupa jest- boska!!!! Mam fioła na punkcie miseczek, talerzy, kubków itd. 😉 codziennik-kobiety.blogspot.com

  • Odpowiedz Gosia Październik 17, 2016 at 7:37 pm

    przepyszna! zrobiłam na jutro i nie mogę się doczekać jak przyjdę z pracy!

    • Odpowiedz Basia Szmydt Październik 18, 2016 at 8:07 pm

      super 🙂

  • Odpowiedz Aga Listopad 7, 2016 at 6:13 pm

    Hej, chodzila ja man Twoja dyniowa.powiedz kiedy dodajemy pomidory?

    • Odpowiedz Basia Szmydt Listopad 7, 2016 at 8:48 pm

      Razem z dynią 🙂

  • Odpowiedz also Styczeń 11, 2017 at 12:21 pm

    ja zrobiłam bez pomidorów, bez gran masali, bez świeżej kolendry (bo akuratnie nie miałam) i jest pyszna! sprobowalam ją przed zblendowaniem i stwierdziłam, że nie blenduję, wspaniała tekstura. użyłam wcześniej upieczonej, zblendowanej i zamrożonej dyni hokkaido, więc wyszedł taki pół krem. opędzlowałam trzy miski od razu 😮

    • Odpowiedz Basia Szmydt Styczeń 19, 2017 at 11:01 am

      super! to jest właśnie kreatywność 🙂

    Napisz odpowiedź