fbpx

TOSTY FRANCUSKIE – śniadanie jak z Placu Zbawiciela!

Autor: Basia Szmydt

Moje śniadania to albo owsianka wymiennie z jaglanką albo jajka pod różną postacią. Tak się przyzwyczaiłam, tak jest zdrowo, takie śniadania dają mi poranny kop energii i sprawiają, że nie jestem głodna do południa.

Tutaj znajdziesz przepis na jedną z moich ulubionych jaglanek. W zależności od pory roku wymieniam tylko owoce 🙂
PRZEPIS NA JAGLANKĘ.

Są jednak dni, kiedy nie mam ochoty ani na zdrowe śniadanie, ani na pożywne. Chodzą za mną puste kalorie, słodycz i zapowiedź tego, że po takim śniadaniu za chwilę będę głodna, ale jego smak jest wart grzechu.
No czasem tak trzeba – na przykład w sobotę.

Tosty francuskie pierwszy raz jadłam w Charlotte na Placu Zbawiciela w Warszawie. Pamiętam ten kawiarniany gwar, uwijających się jak w ukropie baristów i tłumy Warszawiaków, którzy sobotnie chodzenie po modnych śniadaniowniach mieli opracowane do perfekcji. Zamówiłam „french toast” czyli francuskie tosty, które choć nazwa brzmiała dumnie okazały się być kromkami czerstwej chałki usmażonej na maśle – tak w wielkim skrócie.

A teraz czas na przepis. Bardzo prosty. Jako, że dzisiaj Dzień Mamy nie krępuj się ani przez chwilę i zrób sobie francuskie tosty na późne śniadanie, podwieczorek albo kolację.

FRANCUSKIE TOSTY – PRZEPIS

4 kromki chałki (najlepiej czerstwej, ewentualnie bułki paryskiej, ale z chałką są lepsze)
2 jajka
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki mleka
skórka otarta z połowy cytryny
ziarenka z jednej laski wanilii
kilka łyżek masła

do podania świeże truskawki (mogą być inne sezonowe owoce)
cukier puder lub miód

W misce mieszasz jajka ze śmietaną, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i skórką z cytryny.
Na patelni, na wolnym ogniu roztapiasz masło i utrzymujesz taka temperaturę, by masło się nie przypaliło – na tym polega cała sztuka.
Kromki chałki (nie za cienkie) obtaczasz w masie jajecznej (nie mogą się rozpadać) i smażysz na maśle z obu stron, aż się przyrumienią.
Wystudzone posypujesz cukrem pudrem, pokrojonymi truskawkami i zajadasz z ulubioną kawą albo herbatą.
Obowiązkowo w łóżku.

Dobrego weekendu <3

Loading

Spodobają Ci się także:

6 komentarzy

Ola 26 maja, 2018 - 3:34 pm

Basiu, inspirujesz!!! Przepiękne są Twoje zdjęcia!!!!

Reply
Kasia 27 maja, 2018 - 7:57 pm

Basiu, u mnie to się nazywa „recycling chleba” 🙂 jak mam stary chleb, to obtaczam kromki w podobnej masie jajecznej, ale zamiast wanilii i cytryny dodaję dużo cynamonu, imbiru, zmielonych goździków, a całość polewam syropem klonowym lub miodem. polecam to jako wersję na zimowe poranki. Twoje zdjęcia – jak zwykle – cudne, a zwłaszcza zestaw talerzyk-mlecznik-pościel 🙂 pozdrawiam!

Reply
Franczyza w Polsce 28 maja, 2018 - 12:16 pm

Bardzo fajny przepis 🙂 Francuskie tosty zawsze są na plus

Reply
Paulina Nowak 30 maja, 2018 - 9:09 am

Uwielbiam francuskie tosty, chociaż przyznam, że twoje wizualnie wyglądają troszeczkę lepiej niż moje. Może to kwestia wprawy. Pozdrawiam

Reply
Kinga 14 czerwca, 2018 - 7:19 am

Witam! To jest idealne śniadanie! Stwierdzam że można spokojnie podać na rodzinnym stole i nie trzeba się martwić o nic więcej. Proste i lekkie śniadanie pozytywnie nastraja na cały dzień. Dziękuję, będę zaglądała częściej bo widzę że podajesz sporo przepisów idealnych właśnie na obiad lub kolację, nawet samemu. Pozdrawiam gorąco!

Reply
margerytka 16 czerwca, 2018 - 11:25 am

Pyszna inspiracja, patrząc na zdjęcia prawie dostałam ślinotoku.. Zrobię je na podwieczorek żeby nie czekać do śniadania:-)

Reply

Zostaw komentarz

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Ok, rozumiem